NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Vlaams actrice Joke Devynck over haar relatie met een vrouw.Hoewel het zondag (13/10) in tal van media wordt omschreven als 'het was enkele weken geleden groot nieuws', lijkt het er toch op dat wonderbaarlijk, geen enkele Vlaamse holebi media dit 'groot' nieuws (ook) bracht. (al is dat misschien niet verwonderlijk gezien het feit er amper Vlaamse holebi & trans media is, en holebi info heeft het op de een of andere manier (ook) gemist, dat 'grote' nieuws).

Maar, voor wie het ook heeft gemist,... wat was dat 'grote nieuws' dan wel?. Het gebeurde op het filmfestival van Oostende, ondertussen enkele weken geleden, Vlaams actrice Joke Devynck, 46, verscheen op de rode loper met haar nieuwe partner, een vrouw. In De krant de Standaard vertelt ze nu voor het eerst over die nieuwe relatie.

Op het voorbije filmfestival van Oostende zorgde Vlaams actrice Joke Devynck onverwacht voor 'opschudding'. Ze verscheen op de rode loper met haar nieuwe partner. En wat amper iemand had verwacht, Devynck’s partner is een vrouw, een kunstenares die Valery heet.

Huwelijk met een man
Devynck was 19 jaar gehuwd met acteur Johan Heldenbergh, 51, en samen kregen ze drie kinderen. Maar in 2013 kwam er een einde aan het huwelijk dat voor de buitenwereld op een droomhuwelijk leek. En toen verscheen ze enkele weken geleden voor het eerst in het openbaar met haar nieuwe partner, een vrouw. 'En neen ik ben niet uit de kast gekomen, ik zat er nooit in. Ik voel me aangetrokken tot mensen, ongeacht hun geslacht." In de krant de Standaard vertelt Joke voor het eerst over haar nieuwe relatie waarvan hier een kort relaas:

We zijn 2019 mensen!
Op dit moment heeft Joke kort blond haar. Nee, niet omdat ze nu met een vrouw is, wél voor een rol in de tv-reeks 'Een goed jaar' van Kadir Balci. Het feit dat haar relatie met een vrouw voor heel wat ophef zorgde verbaasde de actrice. "Ik hoorde van iemand die bij de pers werkt dat het artikel (waarin men berichte over haar relatie met een vrouw) bij hen die dag 194.000 keer is aangeklikt. Meer dan de droneaanvallen in Saudi-Arabië. Komaan! (slaat handpalm tegen voorhoofd) Ik vind dat aan de ene kant zeer grappig, aan de andere kant stel ik me daar vragen bij. We zijn 2019, mensen. Dat iemand die een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht nog zoveel opzien baart, hoe leg je dat uit?’

Toch oppassen
Al geeft ze wel toe dat ook zij zich op voorhand wat zorgen maakte. “Het enige waarvoor ik vooraf misschien bang was, is dat ik nu niet meer in aanmerking zal komen voor bepaalde rollen. En dat er dingen geroepen zullen worden die ik liever niet hoor. Ik ben ook niet naïef. In sommige landen word je daar nog voor gestenigd, of staat er nog altijd de doodstraf op.” En ze spreekt uit ervaring: “We hebben het al eens meegemaakt, dat we uitgescholden werden op straat, in Gent en in Brussel. Op dat moment reageerden we niet, omdat we bouche bée waren, maar we ­hebben snel beslist dat we het er niet meer over zouden hebben, dat we er geen energie in zouden steken. Ik kan dat veel beter dan vroeger. Maar als ze een stap verder zouden gaan dan wat gescheld, wat zou ik dan doen? Zou ik dan een gesprek proberen aan te gaan? Ik weet het niet.”

Mediastorm
Op de vraag van de journalist bij de krant De Standaard, of ze niet op voorhand kon voorzien dat haar relatie voor ophef zou zorgen zegt ze: "Wij komen al lang met z’n tweeën buiten, hoor. Valery kent ook al veel mensen uit mijn wereld. Maar als je weet dat er media zullen zijn, dan denk je er wel even over na. Die weg is lang geweest. Wij zijn allebei mensen die onszelf niet graag bruuskeren. Dus hebben we de tijd genomen om zelf te wennen aan het beeld. Ik heb haar wel gewaarschuwd dat het een en ander zou losmaken. Maar dat er meteen vijf interviewaanvragen zouden komen, dat kon ik niet denken. (lacht) Voor mij is er niks veranderd. Maar ik voel dat er anders gekeken wordt: Joke is nu met een vrouw, dat is een gegeven. Punt."

Kinderen
De drie kinderen die ze samen met haar ex Johan Heldenbergh kreeg maken er geen probleem van dat mama nu met een vrouw is. "Oh, die weten het al lang hoor. Bij al wat over hun ouders in de media verschijnt, halen ze de schouders op. Dat is geleidelijk aan gegaan, ze zijn daar traag in meegegroeid. Dat was voor mij het allerbelangrijkste: dat zij daar à l’aise mee waren.”

Interview vragen door Lieve Van de Velde van de krant de Standaard

Van de Velde: En dan leest u je in de kranten dat ­relatie-experts verklaren hoe belangrijk het is dat u zich out, dat u een rolmodel bent voor jongeren die nog worstelen met hun seksuele identiteit. Hoe voelt dat?

Joke: ‘Is dat al gebeurd? Nee, ga weg!’ Ja, hoor.
Van de Velde: Wilt u dat ik ze voorlees?

(lacht) ‘Dat hele uit de kast komen is een gegeven dat ik maar moeilijk snap. Ik doe nochtans aan zelfreflectie, en meer dan genoeg. Maar ik heb nooit in een kast gezeten. Ik heb altijd geweten dat ik me aangetrokken voel tot mensen, ongeacht hun geslacht. Natuurlijk begrijp ik het wel, van dat rolmodel voor jongeren die worstelen met hun seksuele identiteit. Op de duur ga je geloven dat je in een hok, in een kast zit omdat de beeldvorming dat al jaren zo predikt. Maar het ligt niet in mijn aard om op een barricade te gaan staan. Pas op, ik kan me wel boos maken. Over dat protest tegen de posters van twee kussende meisjes in Gelderland, bijvoorbeeld (een reclamecampagne van een datingsite). Dat dat nog altijd zo moeilijk ligt, blijf ik onbegrijpelijk vinden. Voor een revolutie van de beeldvorming wil ik wel gaan.’

Van de Velde: Maar u identificeert zich niet met een groep?
Joke: ‘Nee. Omdat het ook niet makkelijk is om het over seksuele of gelijk welke identiteit te hebben zonder het te verengen. Het gaat niet zozeer om mijn seksuele identiteit, maar om de vrijheid ervan. Daarom vind ik hokjes zo beperkend. Waar het om gaat, is dat je de liefde mag beleven. Dat verschilt niet zoveel van hoe anderen dat doen. Het enige verschil is dat sommige mensen niet op hetzelfde geslacht vallen en ik wel.’

Van de Velde: En een relatie met een man of met een vrouw, het is hetzelfde?
Joke: ‘Elke relatie is per definitie moeilijk. Al is het wel zo dat je met ouder worden jezelf beter leert kennen en dat je lessen trekt uit vorige relaties, waardoor elke relatie normaal gezien gemakkelijker wordt. Tenzij je keer op keer in dezelfde val trapt. Het heeft niets te maken met het feit dat het nu een vrouw is, maar alles met levenservaring en zelfinzicht. Wat ik wel denk, en dat speelt toch mee, is dat er al eeuwenlang te stereotiep gedacht wordt over mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Maar dan ga ik uitleggen waarom het fout gelopen is tussen Johan en mij, terwijl het voor hetzelfde geld ook tussen vrouwen op die manier fout kan lopen. Ik denk gewoon dat mannen van kindsbeen af veel meer te horen krijgen dat ze verantwoordelijkheden hebben in het leven en dat ze van alles en nog wat moeten en niet mogen. Een gevolg daarvan is dat ze geconditioneerd zijn om hun emoties niet te veel te laten zien, daar niet te veel over te praten. Dat is in ontzettend veel relaties tussen mannen en vrouwen een probleem. Ik heb wel de indruk dat dat stilaan verdwijnt bij de jongere generaties, maar toch."

Het hele verdere interview lezen:
dan moet je jezelf eerst registeren bij de krant de Standaard. Daarna krijg je het eerste artikel, en dus het artikel over Joke gratis te lezen. Indien je dan verder geen abonnement wenst bij de krant kan je gewoon je gegevens verwijderen of niet ingaan op hun mails. (Of je neemt een tijdelijk mail adres dat je nadien verwijderd).
Waarover gaat de rest van het intervieuw met Joke?
Over de ongelijkheid tussen man en vrouw en over gender verschillen, zelfopvoeding, liefde enz...
Wie alles wil lezen ==> Klik hier

Bron: Lieve Van de Velde @ destandaard.be en holebi info

Dit bericht is gepost op 14 October, 2019 en 2951 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Transgender Infopunt (Belgie) wil weten hoe toegankelijk hun website voor je is - doe mee...

 

Christophe uit Blind Getrouwd heeft een nieuwe vriend.

 

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 


Buitenlands nieuws

Universiteit Amsterdam: Waarom daders van antihomogeweld zo vaak Marokkaans zijn?

 

Homofoben voeren cyberwar tegen holebi & trans+ Pride maand.

 

"Wij begrijpen wat vechten is voor gelijke rechten en vrijheid", 75 holebi & trans+ groepen sluiten aan bij Black Lives Matter beweging.

 

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 

Meer holebi en transgender in media en advertenties zorgt voor meer aanvaarding.

 

Wat homo's en lesbiennes echt vinden van schaamhaar en seks.

 


Showbizz & Sport

Ellen DeGeneres kan blijkbaar nog amper iets goed zeggen of doen.

 

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.