NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Vrouw in sport bestuur, homo of lesbisch in de sport! nog steeds niet vanzelfsprekend in ons Belgenlandje.Uit een nieuw rapport van het Centrum Ethiek in de Sport blijken er nog tal van hindernissen te zijn voor bepaalde groepen mensen. Als vrouw toetreden tot het bestuur van een wielerclub, als voetballer uit de kast komen, het ligt nog altijd gevoelig in ons Belgenlandje. Tal van hindernissen houden mensen uit de holebi & transgender groep, of mannen in een vrouwensport en omgekeerd tegen in de sportbeoefening.

Als samenleving hebben we in Belgie al heel wat stappen gezet richting gendergelijkheid. Maar er blijven nog grote uitdagingen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Centrum Ethiek in de Sport (ICES). Op vraag van voormalig minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) deed het een rondvraag bij sportfederaties en lokale besturen naar gendergelijkheid en aandacht voor seksuele diversiteit.

Conclusie? Er is een positieve maar trage evolutie merkbaar. “Dat zie je bijvoorbeeld aan de recente Women’s Football Summit van Belgian Football of de #EquallyAmazing-campagne binnen het hockey”, zegt auteur Zeno Nols. Toch zijn er nog heel wat hindernissen op vlak van ongelijke sportparticipatie tussen mannen en vrouwen, geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag, ongelijke media-aandacht en genderstereotype communicatie.

Mannen wereld
Een van de problemen is de onevenredige vertegenwoordiging in sportbesturen. Veel sportfederaties blijven in de eerste plaats mannenbastions, het wielrennen en voetbal voorop. Volgens de meest recente cijfers van sportsocioloog Jeroen Scheerder (KU Leuven) is maar een op de tien bestuursleden een vrouw. Bij sportclubs is dat een op de vijf. Slechts twee procent van alle sportfederaties geeft bijvoorbeeld aan dat er regels bestaan over gendergelijkheid in het bestuur.

Aanbevelingen
Het rapport schuift zeven aanbevelingen naar voor om die genderongelijkheid en heteronormativiteit te doorbreken. Zo moet er meer onderzoek komen naar sport, gender en seksuele diversiteit, stelt Nols. Hij pleit ook voor opleidingen en een sensibiliseringscampagne. Ook de media kunnen een rol spelen, door meer aandacht te besteden aan vrouwensporten of gendersensitieve onderwerpen.

Quota
Wie uitzoomt, ziet dat het ICES uitkomt bij het adagium: ondersteun wat goed is en zet er de schijnwerper op. Is er dan geen ruimte voor structurele beleidsmaatregelen? “Dan kom je al snel uit bij genderquota en daar ben ik toch geen fan van”, zegt sportsocioloog Scheerder. “Welke verhouding neem je dan? Bovendien weet je toch dat de sector het maar moeilijk zal aanvaarden.” Al waarschuwt Nols dat die bedenkingen niet mogen omslaan in nietsdoen. “Akkoord, een one-size-fits-all-maatregel zal niet werken en snel leiden tot reactionaire reacties en weerstand”, zegt hij. “Via dialoog met de sector kan je tot zo’n flexibele quota-maatregel komen, binnen een breder genderbeleid.”

Homo in het voetbal
Nols en Scheerder vinden het midden in sensibiliseringscampagnes met goede rolmodellen. Niet voor niets was een vaak gehoorde verzuchting tijdens de belronde dat “Kim Clijsters destijds een fantastisch voorbeeld was”. Ook Matthias De Roover zocht naar een rolmodel, toen hij als tiener worstelde met zijn geaardheid. Voetballer sinds hij het zich kan herinneren en ook homo. Hij vertelde het zijn ploeg toen hij 21 jaar was. “‘Zolang je niet met hakken op het veld komt staan, maakt het ons niet uit’, antwoordden ze. Tja. Niet dat ik hun reactie helemaal goedkeur, ik doe namelijk wat ik wil maar over het algemeen reageerden ze wel positief.”
Mister Gay
Zozeer dat ze hem aanmoedigden om mee te doen aan de Mr. Gay-verkiezingen om zijn verhaal op een groter podium te kunnen doen. “Eerst dacht ik dat het niets voor mij zou zijn, maar dan besefte ik dat ik een voorbeeld kon zijn voor veel jongens die ermee worstelen om uit de kast te komen. Het leven als voetballer is niet gedaan als je ontdekt dat je op jongens valt, hoor.” Voor zo’n voorbeeld moest een jonge De Roover destijds over de Atlantische Oceaan zijn. Tot op de dag van vandaag is de totaal onbekende Amerikaan Robbie Rogers de enige openlijk homoseksuele voetballer die De Roover kent.
Opmerking van holebi info
Eerst en vooral, Robbie Rogers is sinds 2017 op voetbalpensioen om zich meer te richten op het vaderschap. Momenteel zijn er wereldwijd vier openlijke homo prof voetballers. De Amerikaan Collin Martin die vorig jaar uit de kast kwam. De Britse Liam Davis en de Zweedse in de UK geboren Anton Hysén en de Australische Andy Brennan die dit jaar uit de kast kwam. In het vrouwenvoetbal zijn er meer dan 30 vrouwen openlijk lesbisch of biseksueel. (lijstje in nieuws bericht bij lees ook link).

Vrouw in een mannen sport wereld
“Toen ik destijds tot het bestuur van wielerwedstrijd Gent-Wevelgem als eerste vrouw wilde toetreden, moest daar toch over gestemd worden”, zegt Griet Langedock. Ze kan er nu wel om lachen, maar begin jaren 2000 was lang niet iedereen gewonnen voor het idee van een vrouw in de gelederen. “Ik hoop dat mijn dochters niet moeten meemaken wat ik destijds heb meegemaakt en nog geregeld meemaak. Soms wordt mijn mening met een sussende ‘tss, tss’ van tafel geveegd. Als een paar maanden later blijkt dat ik gelijk had, dan stel ik mij toch de vraag: waarom luisterden jullie toen niet, omdat ik een vrouw ben?”

Er is wel al een pak verbeterd volgens Langedock. Ze wijst op de Superprestige veldrijden, waar het prijzengeld voor mannen en vrouwen dit jaar werd gelijk getrokken. Of de inspanningen die de federatie Cycling Vlaanderen doet om meer vrouwen aan het fietsen te krijgen en een meer gelijke verdeling in de raad van bestuur te krijgen. “We zijn uiteindelijk op twee vrouwen op een totaal van veertien gestrand”, zegt CEO Frank Glorieux. “Kijk, het is toch al iets. We proberen nu bij elke kleine beslissing die klik te maken. Al maken we nog fouten, hoor.” Zo plaatste de federatie onlangs een nieuwe reeks wielerkledij op haar site. “Eindelijk wat stof van ons ouderwetse imago geblazen. Fier dat we waren. Tot aan de eerste reactie. ‘Waar staat de dameskledij?’ Totaal vergeten.”
Opmerking van holebi info
Ook vergeten: transgenders in de sport.
LEES OOK
31 OPENLIJKE LESBISCHE EN BISEKSUELE VOETBALSTERS OP FIFA WERELD KAMPIOENSCHAP - 2019
EERSTE AUSTRALISCHE PROF VOETBALLER UIT DE KAST - 2019
BELGISCHE VOETBALCLUB MOET ZICH VERANTWOORDEN WEGENS HOMOFOBIE - 2019
VOORMALIG AMERIKAANS PROF VOETBALLER UIT DE KAST - 2019
DEENSE VOETBALCLUBS KREGEN GELDBOETE WEGENS HOMOFOBIE VAN VOETBALFANS - 2019
BELGISCH VOETBALLER GING AKKOORD MET STRAF VAN VOETBALBOND WEGENS HOMOFOBIE
ENGELSE VOETBALCLUB SCHREEF HOLEBI GESCHIEDENIS - 2019
EERSTE AMERIKAANSE PROF VOETBALLER UIT DE HOMO KAST - - 2018

Bron: holebi info en demorgen.be

Dit bericht is gepost op 20 October, 2019 en 2205 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Transgender Infopunt (Belgie) wil weten hoe toegankelijk hun website voor je is - doe mee...

 

Christophe uit Blind Getrouwd heeft een nieuwe vriend.

 

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 


Buitenlands nieuws

Universiteit Amsterdam: Waarom daders van antihomogeweld zo vaak Marokkaans zijn?

 

Homofoben voeren cyberwar tegen holebi & trans+ Pride maand.

 

"Wij begrijpen wat vechten is voor gelijke rechten en vrijheid", 75 holebi & trans+ groepen sluiten aan bij Black Lives Matter beweging.

 

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 

Meer holebi en transgender in media en advertenties zorgt voor meer aanvaarding.

 

Wat homo's en lesbiennes echt vinden van schaamhaar en seks.

 


Showbizz & Sport

Ellen DeGeneres kan blijkbaar nog amper iets goed zeggen of doen.

 

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.