NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Homo (holebi) zijn wordt nog altijd beschouwd als anders zijn, ook in Nederland.Eind vorig jaar ontstond er in Nederland een klein relletje over uitspraken van Johan Derksen over homo's in het voetbal, waarna de 21-jarige Bowi Jong (foto) een open brief schreef en er nog meer opschudding ontstond. Vandaag komt Bowi opnieuw in het nieuws nadat hij zich een tijdje op zijn studie richtte en zijn mening over homo tolerantie bijschaafde.

Derksen vond zoals je eind vorig jaar overal in de media kon lezen onder andere dat homo's tegen een stootje moeten kunnen als het gaat om scheldwoorden of homofobe grapjes. Ook was Derksen van mening dat je niet moet zeuren over uit de kast komen en dat je dat gewoon moet doen, hij deed daar over alsof wie nog in de kast zit een watje is, en liet zelfs verstaan dat hij niet begrijpt waarom men angst heeft om uit de kast te komen, ook in het voetbal.

Vandaag heeft Bowi Jong het vooral over de aanvaarding van holebi's, in het bijzonder van homo's in Nederland:

‘Homo zijn wordt nog altijd als ‘anders’ gezien. En ‘holebi acceptatie neemt toe: homoseksualiteit wordt steeds meer als ‘normaal’ gezien. En als het gaat om echte homofobie, gaat het vooral om incidenten,' aldus de 21-jarige Bowi zopas in de Nederlandse Volkskrant.

School
‘Op de middelbare werd ik jarenlang dagelijks homo genoemd, waardoor het niet veilig voelde om uit de kast te komen. Die stap besloot ik op mijn 17de te zetten, toen ik op het hbo begon. Ik vertelde het nog niet aan iedereen, zoals mijn klasgenoten, dat vond ik toch wel spannend. Maar de mensen in mijn directe omgeving vonden het allemaal in orde, van mijn vrienden en mijn ouders tot vrienden van mijn ouders en mijn opa en oma.’

Homo als scheldwoord
Ik merkte dat steeds meer jongeren in mijn omgeving ‘homo’ als scheldwoord gebruiken, en in de voetbalwereld in het bijzonder. Toen ik op de tribune bij AZ zat, riep een supporter van een jaar of 12 ‘homo’ naar een speler op het veld, en niemand zei er iets van. Daardoor realiseerde ik me dat wat ik als puber had doorstaan, namelijk het gevoel me anders voor te moeten doen dan ik ben, waarschijnlijk nog niet over was, en ook niet snel over zal gaan.

‘Het zette mij ertoe aan een open brief te schrijven naar de KNVB (eind vorig jaar) om aan te kaarten hoe de voetbalwereld omgaat met homoseksualiteit. Het gebruiken van ‘homo’ als scheldwoord heeft meer impact dan je denkt, en ook dan je je als buitenstaander kunt voorstellen. Johan Derksen reageerde op de brief; een BN’er die je op televisie een hysterisch homootje noemt, daar vindt iedereen wat van. En je kunt het nooit goed doen. In de discussie die ontstond, werden dingen tegen mij gezegd die ik niet eerder had gehoord, zoals het hele nare zinnetje: ‘Gelukkig ben jij er niet zo een.’ Moet ik dan zeggen: ‘Dank je wel’?

We zijn er nog niet
‘We zijn er nog láng niet als het gaat om holebi tolerantie. Vooral homo zijn wordt nog altijd als ‘anders’ gezien. En er heerst een dubbele standaard: je ‘mag’ wel homo zijn, maar alleen op een bepaalde manier. Het moet in een hokje passen: niet te overdreven, niet te ‘vrouwelijk’.

Niet alle holebi's & transgenders denken gelijk
‘Ook binnen de holebi en transgender+ gemeenschap zijn de verschillen in de ervaring van holebi acceptatie groter dan ik dacht. De een vindt dat je tegen een grapje van Johan Derksen moet kunnen. De ander, en dat is meer de lijn die ik volg, vindt dat zo iemand een voorbeeldfunctie heeft en dat je hem duidelijk moet maken dat hij het met kwetsende opmerkingen voor jonge holebi's en transgenders lastiger maakt om uit de kast te komen.

‘Ik ben ook beter gaan begrijpen hoe uniek de ervaring van het uit de kast komen voor iedereen is. Ik moet bijvoorbeeld elke keer, in een nieuwe klas of nu bij mijn nieuwe studie, bedenken: wanneer ga ik vertellen dat ik homo ben? Voor een tv-serie over coming-outs waaraan ik meewerkte, sprak ik ook jongeren die zeiden: ‘Ik had niet eens de keuze voor een coming-out, bij mij wist iedereen het al.’

Vorig jaar
‘De discussie die vorig jaar losbarstte na de brief, de felle reacties, het was allemaal best heftig. Ik heb me bewust een tijdje teruggetrokken, ik moest me ook op mijn scriptie storten. Uiteindelijk heeft het een plekje gekregen, en ik heb er veel van geleerd. Eerst bleef ik stil bij opmerkingen zoals ‘Gelukkig ben je er niet zo eentje’, of juist ‘Je bent vrouwelijker geworden sinds je uit de kast bent gekomen.’ Nu ga ik erop in, en zeg ik dat het ook maar gaat om eigenschappen die mensen toekennen aan wat vrouwelijk of mannelijk hoort te zijn.

Nog niet iedereen is tolerant
‘Op Coming Out-dag, op 11 oktober, las ik dat leerlingen in Almere die een activiteit wilden organiseren waren bedreigd, dat een regenboogzebrapad in Woerden was vernield en dat veel mensen negatief op de dag reageerden op sociale media. Je zal maar lezen dat een klasgenootje iets heftigs schrijft. Toen ik nog in de kast zat, vond ik zo’n dag verschrikkelijk: als je jong bent wil je net zoals iedereen zijn, en dan wordt benadrukt dat je ‘anders’ bent. Nu besef ik het belang ervan en vond ik het op die dag belangrijk om me uit te spreken.'

We zijn er nog niet maar we gaan er op vooruit
‘Aan de ene kant zijn er nog steeds Tweede Kamerleden die over homoseksualiteit praten alsof het een keuze is. En zijn er de mensen die verschrikkelijke reacties plaatsen onder de aankondiging van de KNVB dat voetbalaanvoerders met een regenboogband spelen. Aan de andere kant is de KNVB er wél mee bezig. En gebeurt er veel op bijvoorbeeld het gebied van Gender and Sexuality Alliance-netwerken. Ik blijf me in ieder geval uitspreken in de hoop dat ik mensen ermee kan inspireren, op welke manier dan ook, en duidelijk kan maken wat voor effect het heeft om iemand bijvoorbeeld voor ‘vieze homo’ uit te maken. Ik voel me ergens ook verantwoordelijk voor degenen die na mij nog uit de kast gaan komen, die wil ik niet laten zitten," aldus Bowi.
LEES OOK
OPSCHUDDING OVER UITSPRAKEN OVER HOMO'S IN HET VOETBAL IN NEDERLAND - 2018
HOMO ALS SCHELDWOORD EN DAT IS ZO HOMO UITSPRAAK MAAKT DAAN ONZEKER + 2 VIDEO'S - 2018
NEDERLAND VOORNAMELIJK ENKEL OP PAPIER ENKEL HOLEBI & TRANS VRIENDELIJK
WE ZIJN ER NOG NIET ZEGGEN SOMMIGE VLAAMSE HOLEBI'S, MAAR WANNEER ZIJN WE ER DAN WEL? - 2019

Bron: de volkskrant.nl

Dit bericht is gepost op 03 November, 2019 en 2219 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

28 februari 2020 - 5 Year Smooch
28 februari 2020 - H.I.M
29 februari 2020 - RuPauls Drag Party
01 maart 2020 - Flash Gay Party
04 maart 2020 - Darklands Big Bang
05 maart 2020 - Darklands Deluge
05 maart 2020 - Darklands Mayhem
06 maart 2020 - Darklands Cataclysm
06 maart 2020 - Darklands Ball Bizar
06 maart 2020 - Lesbi & friends party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Gezocht West-Vlaamse holebi & transgender+ jongeren & hun ouders.

 

Toolkit e.a voor politie- en slachtofferdiensten inzake haat tgo holebi & transgender in Belgie, samenwerking 9 landen + twee video's.

 

De droom van Kenneth: met een regenboog brandweerwagen op de Antwerp Pride rijden.

 

In Belgie worden er elke dag 4 a 5 kinderen met intersekse kenmerken, (met 40 variaties), geboren.

 

Belgie aan top transgenderzorg, maar meer dan 600 mensen op wachtlijst + cijfers.

 

Derde Oost-Vlaamse plaats protesteert tegen holebi & trans+ vrije zones in Polen.

 


Buitenlands nieuws

Homo, biseksuele mannen en niet binaire personen hebben meer kans op huidkanker.

 

Kunnen dementerenden vergeten dat ze holebi zijn?

 

Anti holebi campagne die pedoseksualiteit vergeleek met homoseksualiteit is informatief & educatief, aldus rechter.

 

Homofoben weigeren in het VK mag, en geen huwelijksdiensten weigeren in Noord Ierland.

 

Indonesië wil homoseksualiteit verbieden in het hele land.

 

Poetin: 'Zo lang ik aan de macht ben komt er geen homohuwelijk'.

 


Showbizz & Sport

Lesbische actrice scenarioschrijfster spreekt stem in van lesbisch personage in Disney animatiefilm + trailer.

 

Canadese Olympische sporter uit de kast.

 

Voor het eerst neemt transvrouw deel aan Olympische selectie in de VS.

 

25-jarige acteurs Connor Jessup en Miles Heizer zijn een koppel.

 

Prof basketbalspeler vertelt bij Ellen DeGeneres hoe trots hij is op zijn transgender dochtertje + Video.