NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Voor het eerst in Belgie, wereldwijd bejubeld: Angels in America, aidscrisis in de jaren tachtig (07/11/19 t/m 22/02/20).Het Reagan-tijdperk, midden jaren tachtig. Er raast een nieuwe ziekte door New York die vooral de homogemeenschap treft: aids. Vanuit dat perspectief schreef Tony Kushner in 1991 Angels in America.

Wereldwijd bejubeld, is het stuk nu voor het eerst ook in België (11 locaties), en ook op enkele data in Nederland (3 locaties), te zien van 7 november 2019 tot en met 22 februari 2020, in een bewerking van Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal. Het stuk groeide in geen tijd uit tot een moderne klassieker. Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal herwerken dit theatrale tweeluik van meer dan zeven uur tot een avondvullende vertelling, samen met een fantastische cast.

Angels in America is een caleidoscopisch verhaal en een complex portret van een strijdvaardige generatie die ingaat tegen de tijdsgeest: de ravage die aids aanricht sterkt de ultraconservatieve krachten in hun strijd tegen de vrije liefde; tegelijk wordt de ziekte als een op te lossen probleem genegeerd. In dit meedogenloze klimaat volgen we meer dan twintig personages, gespeeld door acht acteurs, van reisagenten en advocaten, verplegers, homo's en ex-dragqueens tot goddelijke interventies en religieuze minderheden, met ontluisterende scènes over macht en hypocrisie, hilarische verschijningen en intieme gesprekken over de angst voor dood en aftakeling.

Er werden al verschillende versies van Angels in America in Nederland gemaakt, o.a. door Guy Cassiers, Ivo Van Hove en Marcus Azzini. Dit is de eerste Vlaamse bewerking. Ook bijna dertig jaar na de première in San Francisco kan het stuk iets vertellen over hier en nu – zij het met een wrange bijsmaak. Angels in America speelt zich af in 1985 en 1986, maar eindigt met een flash forward naar 1990. Een hoopvolle blik in de nabije toekomst, met o.a. de val van de muur en het einde van de Koude Oorlog.

Hier onder een kort interview uit Gazet van Antwerpen met Dewispelaere en Van Opstal, gevolgd door informatie rond de speeldata, locatie(s), tickets enz...

Het stuk wordt beschouwd als een van de hoogtepunten in de Amerikaanse toneelliteratuur. Terecht?
Tom: Zeker wel, inhoudelijk is Angels in America een tijdsdocument. Midden jaren tachtig steekt in de homoscene in New York aids de kop op. De ravage die de nieuwe ziekte aanricht sterkt de conservatieve krachten in hun strijd tegen de vrije liefde. Het reactionaire bewind kijkt onverschillig toe. Er sterven mensen bij bosjes, maar die overlijdens situeren zich in hun ogen bij een bevolkingsgroep in de marge. Stijn: Tony Kushner heeft zijn stuk, dat zich afspeelt tussen 1985 en 1990, ook midden in die crisis geschreven. Omdat er in de media destijds nauwelijks iets over aids verscheen, werd het stuk meteen ook een informatiebron. Bovendien leverde Kushner geen pamflet of politiek essay af. Integendeel, Angels in America is een ‘well made play’. Naderhand werd het stuk met prijzen overladen, en werd er een mini-serie van gedraaid met Al Pacino en Meryl Streep.

In de behandeling van aids is sindsdien grote vooruitgang geboekt. Maakt dat het stuk minder prangend?
Tom: We moeten ons ervoor hoeden om aids vandaag al te zeer te relativeren. Als je de cijfers van het Aidsfonds bekijkt, waren er in 2018 alleen al wereldwijd 1,7 miljoen hiv-besmettingen en 770.000 aidsdoden. Al is aids vandaag, anders dan destijds, in westerse landen geen doodstraf meer. Omdat aids door sommigen toen aanzien werd als een bijbelse plaag, werd het zoveel groter dan een ziekte. Stijn: Wars van het documentaire karakter gaat Angels in America ook over sterven en doodsangst, en over worden wie je wil zijn versus wie je kan zijn in de samenleving. Om zich in moeilijke tijden staande te houden, moeten mensen durven loslaten en veranderen. Dat klinkt zwaarwichtig, en dat is het ook, maar het stuk verpakt dat geestig. Kushner snijdt grote thema’s aan op een hartverwarmende manier. Al glimlachend word je mee de dood ingetrokken.

Aids mag er dan ingedijkt zijn, beleidsmatig verschillen de VS niet zo veel van toen.
Stijn: Met als eindpunt 1990, eindigt het stuk hoopvol. De personages zien heil in de val van de Muur, de Russische perestroika en een nakend akkoord tussen Israël en Palestina. De toeschouwers van dertig jaar later weten wel beter. Tom: Zeker op presidentieel vlak is de huidige situatie vergelijkbaar met die van toen. Onder Reagan dachten de mensen ook: “Een acteur als president, is dat een grap.” Inmiddels zitten veel adviseurs van toen weer in het zadel en heeft Trump de slogan ‘Make America great again’ overgenomen van Reagan. Het lijkt of we in cirkels leven.

Het stuk telt twintig personages. Toch staan er in de Bourla straks maar acht acteurs op de planken.
Stijn: Vier mensen hebben een vaste rol, de anderen variëren. De cast beslaat meerdere generaties. Ervaren rotten Tiny Bertels, Evelien Bosmans, Lukas De Wolf, Sanne Samina Hanssen, Lukas Smolders en Peter Van den Begin staan naast mensen van buiten het theatermilieu. Tijmen Govaerts (24), schitterde al in enkele filmrollen, maar staat nu voor het eerst op de planken. Darryl E. Woods (60) leerden we kennen als danser bij Sidi Larbi Cherkaoui.

Tom: We volgen zes hoofdpersonages die middenin deze crisis met veel strijdvaardigheid omgaan met de dood. Neem nu het homokoppel Prior en Lewis, waarvan de laatste het moeilijk heeft met de ziekte van zijn partner. Of Ethel Rosenberg, die komt spoken in het hoofd van de gewiekste advocaat Roy Cohn. Want ook angsten en droombeelden worden volwaardige personages. Naar analogie met de titel dalen er ook engelen neer die ons geklungel aanschouwen en oplossingen in het oor fluisteren.

Speeldata, locaties, tickets
Het stuk duurt inclusief de pauze ruim vier uur. Het stuk is te zien in Antwerpen, Amsterdam, Brugge, Brussel, Gent, Heist op den Berg, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Rotterdam, Sint-Niklaas, Turnhout, Utrecht en Zaventem. Van 7 november 2019 tot en met 22 februari 2020. Verdere info, cast, tickets bestellen, speeldata & locaties ==> Klik hier

Bron: gva.be en toneelhuis.be

Dit bericht is gepost op 07 November, 2019 en 1938 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 november 2019 - Boots Club Mr Fetish
16 november 2019 - Boots Club Anniversary
16 november 2019 - Twinxx
16 november 2019 - Hot R&B HipHop Party
17 november 2019 - Vive La Femme
22 november 2019 - Boots Club Big & Bear
23 november 2019 - Boots Club Anniversary
23 november 2019 - Lesbian Message Party
23 november 2019 - Revelation
29 november 2019 - Boots Club Leather Rubber

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Dit zijn de straffen voor Belgische homofobe en racistische voetbalsupporters.

 

Man riskeert celstraf na aanval op Turkse lesbienne in Vlaams-Brabant.

 

5 Vlaamse transgenders over de strijd na de operatie, het zijn niet altijd succes verhalen zoals dat van Bo en Sam.

 

Belgie moet ontwikkelingssteun herbekijken inzake mogelijke invoering doodstraf holebi's in Oeganda.

 

Belgische top voetbal scheidsrechter komt uit de kast + lijstje andere Belg scheidsrechters & prof voetballers.

 

Voor het eerst in Belgie, wereldwijd bejubeld: Angels in America, aidscrisis in de jaren tachtig (07/11/19 t/m 22/02/20).

 


Buitenlands nieuws

Oplichters doen zich voor als slachtoffers holebi- of transfobie op Grindr.

 

In dit land worden holebi's, transgenders, feministen en atheïsten geclassificeerd als extremisten.

 

Reclame video vertelt in 2 minuten lesbische love story die gaat over 30 jaar.

 

Frisdrankmerk komt met pro holebi transgender en dragqueen video in Argentinië.

 

Kaaimaneilanden schaffen na acht maanden homohuwelijk af.

 

Trump verliest, drie rechtbanken schrappen anti holebi & transgender wet.

 


Showbizz nieuws

Amerikaans acteur en vriend verloofd.

 

Amerikaans Sense8 en Stargate Universe acteur uit de kast in holebi magazine.

 

Ellen DeGeneres krijgt award die haar hele carrière in de bloemetjes zet.

 

Zanger Ricky Martin 10 maand na geboorte dochtertje, papa van zoontje.

 

Film over holebi's wint Canvas Publieksprijs op Film Fest Gent + film trailer.