Belgie moet ontwikkelingssteun herbekijken inzake mogelijke invoering doodstraf holebi's in Oeganda.Indien Oeganda de doodstraf voor holebi's invoert, moet de Belgische regering de ontwikkelingssteun aan het land herzien, en meer bepaald de begrotingsondersteuning. Open VLD-senator Stephanie D’Hose (foto) heeft een voorstel van resolutie in die zin ingediend.

D'Hose is verder van mening dat onze overheid Oeganda er ook moet op wijzen om de grondrechten te waarborgen van iedereen én in het bijzonder die van holebi's en transgenders met oog voor discriminatie van genderidentiteit en seksuele geaardheid. De resolutie die D'hose daarvoor indiende wordt gesteund door collega’s van MR, CD&V, sp.a en PS.

Verder wijst de politica erop dat Oeganda een van de 14 partnerlanden is wat betreft ontwikkelingssamenwerking: “In het lopende samenwerkingsprogramma met Oeganda wordt expliciet verwezen naar het vraagstuk van de discriminatie van seksuele minderheden. Mocht de doodstraf voor homoseksuelen daadwerkelijk worden ingevoerd spreekt het voor zich dat dit gevolgen zal hebben”.

Dat het voornemen van de Oegandese regering om de doodstraf in te voeren voor holebi's, en mogelijk ook transgenders, resulteert in repressie, willekeur en meedogenloze verklikkingen, staat volgens haar buiten kijf. Nu reeds neemt het geweld in Oeganda jegens holebi’s en transgenders toe. Dit jaar werden reeds drie homo mannen en een transgender vrouw vermoord in Oeganda tijdens homofobe aanvallen. Oeganda tekende een reeks mensenrechtenverdragen, maar deze beslissing gaat daar recht tegen in, aldus D’hose.

In september keurde de Verenigde Naties een Belgisch initiatief en resolutie rond de doodstraf goed. De resolutie sprak zich uit tegen de doodstraf van onder andere holebi's in bepaalde landen. Het Belgische initiatief kwam er mede door landen als Benin, Costa Rica, Frankrijk, Mexico, Mongolië, Moldavië en Zwitserland, en kreeg uiteindelijk steun vanuit een zestigtal landen uit vijf continenten.

Eind oktober kwam in het nieuws dat niet alle Belgische Europarlementariërs in het Europees Parlement akkoord waren gegaan met de resolutie. Zo stemde Vlaams Belang niet mee waarmee de partij volgens velen de boodschap gaf zich niet te bekommeren om het feit, dat er in sommige landen homo's lesbiennes biseksuelen (holebi's) en transgenders de doodstraf riskeren alleen maar op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit.
LEES OOK
VLAAMS BELANG STEMDE NIET VOOR RESOLUTIE DIE DOODSTRAF VOOR O.A HOLEBI'S VERWERPT
VN MENSENRECHTENRAAD STEUNT BELG RESOLUTIE TEGEN DOODSTRAF VAN ONDER ANDERE HOLEBI'S
OEGANDA LEGT WET ROND DOODSTRAF VOOR HOLEBI'S OPNIEUW OP TAFEL

Bron: metrotime & holebi info

Dit bericht is gepost op 09 November, 2019 en 2911 keer gelezen.Reageer op dit bericht: