Kaaimaneilanden schaffen na acht maanden homohuwelijk af.
In april kon je bij holebi info lezen dat het Hof van Beroep het eerder gelegaliseerde homohuwelijk (maart) op de kaaimaneilanden op pauze had gezet. Vandaag komt het nieuws dat hetzelfde hof bij zijn beslissing blijft, maar... vermeld er wel bij dat de overheid werk moet maken van legale partnerschappen of een of andere vorm van partner verbintenis gelijk aan het hetero huwelijk.

Eén maand na de invoering van het homohuwelijk werd het op pauze gezet door het Hof van Beroep, in de nasleep daarvan vernietigde vrijdag het Cayman Islands Court of Appeal (Hof van Beroep) de beslissing van Chief Justice Anthony Smellie in maart, waarin de regering werd gelast haar huwelijkswet te wijzigen om het huwelijk te definiëren als de unie van twee mensen, en niet enkel een unie tussen één man en één vrouw. De uitspraak kwam in een zaak van Chantelle Day en Vickie Bodden Bush, een lesbisch echtpaar dat zei dat de wet discriminerend was en dat ze wilden trouwen.

Het hof van beroep zei dat Chief Justice Anthony Smellie te veel vertrouwde op beslissingen van andere landen die de gelijkheid van het huwelijk vestigden, en dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens het huwelijk niet als een mensenrecht ziet. De eilandnatie is een overzees territorium van het Verenigd Koninkrijk en de grondleggers van de grondwet werden geleid door precedenten van het EVRM.

Maar hoewel het recht op huwelijk voor homo en lesbische koppels niet wordt erkend, zei het hof van beroep dat de regering burgerlijke partnerschappen of een ander gelijkwaardig huwelijk voor hen zou moeten opzetten. "Chantelle Day en Vickie Bodden Bush hebben snel recht op rechtsbescherming op de Kaaimaneilanden, wat functioneel gelijkwaardig is aan het huwelijk," schreven de rechters. "Het zou volkomen onaanvaardbaar zijn om deze verklaring te negeren," ging de rechtbank verder. "Of er nu wel of niet beroep wordt aangetekend op de Privy Council met betrekking tot het homohuwelijk, er kan geen reden zijn voor verdere vertraging of uitroeiing."

Holebi activisten zijn niet blij met de uitspraak en met het idee van een aparte instelling voor holebi koppels. "Het is een trieste dag voor Caymanians omdat hun grondwet niet goed is nageleefd door hun eigen rechtbanken, en om deze reden een trieste dag voor de jurisdictie en de toekomst", aldus advocaat en activist Leonardo Raznovich in een verklaring.

De Kaaimaneilanden zijn niet de eerste plaats waar men de klok terug draait inzake de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes. In Bermuda werd het homohuwelijk in 2017 legaal. In februari 2018 draaide men de klok terug, waarna het Hof van Beroep in november van vorig jaar oordeelde dat het homohuwelijk tijdelijk opnieuw legaal is, waarbij de kans bestaat dat het als nog wordt afgeschaft, maar dat blijft afwachten.
LEES OOK
KAAIMANEILANDEN ZETTEN HOMOHUWELIJK OP PAUZE - April 2019
VOORLOPIG NOG GEEN HOMOHUWELIJK OP DE FILIPIJNEN
ERKENNING BUITENLANDSE HOMOHUWELIJKEN IN ESTLAND
CHINA VOLGT TAIWAN NIET WAT BETREFT HOMOHUWELIJK
ERKENNING BUITENLANDSE HOMOHUWELIJKEN IN BULGARIJE
ERKENNING BUITENLANDSE HOMOHUWELIJKEN IN HONG KONG
EERSTE AZIATISCHE LAND MET HOMOHUWELIJK IS EEN FEIT

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 11 November, 2019 en 2595 keer gelezen.Reageer op dit bericht: