NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Dit zijn de straffen voor Belgische homofobe en racistische voetbalsupporters.Het is de Pro League menens: voetbalsupporters die homofobe, racistische en discriminerende spreekkoren aanheffen riskeren een flinke straf. De vereniging van profclubs in het voetbal legt woensdag een actieplan op tafel om kwetsende spreekkoren aan te pakken.

Voetbalsupporters die zich schuldig maken aan homofobie (het roepen van janet, mietje, homo) en supporters die zich schuldig maken aan racisme, krijgen om te beginnen een stadionverbod van twee jaar. Daarnaast moeten ze verplicht een cursus volgen die de Pro League zelf opzet. Pas na het volgen van de cursus mogen ze terug keren naar de tribune. De gedachte erachter: supporters confronteren met wat ze roepen.

De cursus zal bestaan uit twee delen, aldus Stijn Van Bever, communicatiemanager bij de Pro League, uit. “Een algemeen deel over wat wel of niet mag in een stadion. We moeten niet naïef zijn: supporters die homofobe, racistische of discriminerende dingen roepen, weten ook wel dat het niet oké is wat ze doen. Maar het kan nooit kwaad om dat nog eens duidelijk te zeggen.”

Belangrijkste deel
Het is vooral deel twee van de cursus waar veel heil van wordt verwacht. Daar wil de Pro League op basis van gesprekken of filmpjes van getroffen medesupporters, liefst van de eigen club, supporters een spiegel voorhouden. Van Bever: “Zo’n wangedrag werd in het verleden al te vaak vergoelijkt: het gebeurt binnen het stadion en hoort ergens bij het voetbal, hoorde je dan. Maar we hebben ook homo of gekleurde supporters of ballenjongens. Voor hen is de fun voorbij na zulke uitspraken.”

De cursus zal twee namiddagen duren. De Pro League verzamelde al getuigenissen van supporters van verschillende clubs die uitleggen wat het voor hen betekent. Wat is de impact op een homo voetbalsupporter wanneer hij hoort dat andere supporters janet of vuile homo roepen naar een speler op het veld. Hoe kan ooit een prof voetballer zelf uit de kast komen als hij weet dat fans hem telkens opnieuw zullen uitschelden. Of hoe voelt het voor een niet blanke supporter dat andere supporters hatelijke dingen roepen die betrekking hebben op de huidskleur van een speler? En wat voelt de niet blanke prof voetballer zelf?

Er zijn al gesprekken geweest met de Kazerne Dossin, het Joods Museum in Brussel en enkele holebi organisaties. Wie zich schuldig maakt aan homohaat, zal op cursus moeten bij de holebigemeenschap, wie zich schuldig maakt aan racisme zal op cursus gaan in de Kazerne Dossin.

Nederlands voorbeeld
De mosterd voor de cursus werd gehaald bij het Nederlandse Feyenoord. Die club heeft al geruime tijd af te rekenen met antisemitische spreekkoren telkens wanneer de club tegen grote rivaal Ajax speelt. Ajax-supporters hebben zich de geuzennaam ‘Joden’ toegeëigend. In 2016 startte Feyenoord een project samen met de Anne Frank Stichting, het Fancoach-project. De gedachte erachter: supporters confronteren met wat ze roepen.

“Ze ontmoeten Joodse Rotterdammers, Feyenoord-supporters met een Joodse achtergrond die niet meer naar het stadion gaan”, zegt Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting. “Zo zien ze dat ze met hun antisemitische spreekkoren vooral mensen uit hun eigen stad beledigen.” Na enkele jaren werd het Fancoach-project geëvalueerd. Daaruit bleek dat het programma een serieuze invloed had op het gedrag van de deelnemers en eveneens op het gedrag van hun vrienden.

Belgie
Ook in eigen land zijn er al voorbeelden. KV Kortrijk legde enkele jaren geleden een supporter die racistisch uit de hoek was gekomen geen stadionverbod op, maar stuurde hem naar een asielcentrum om er vrijwilligerswerk te doen. Nadien liet de supporter in kwestie weten aan onderzoekers van de Hogeschool West-Vlaanderen dat zijn kijk op mensen met een andere huidskleur veranderd was.

Confrontatie kan dus effect hebben. Alleen staat of valt alles met de identificatie van de dader. En dat blijft een moeilijk punt, weet ook Stijn Van Bever. “De afgelopen maanden hebben we al ons veiligheidspersoneel opgeleid. Horen ze mensen foute dingen roepen, dan is het de bedoeling dat ze hen er eerst attent op maken dat zoiets niet getolereerd wordt. Blijft het wangedrag aanhouden, dan kan het personeel er de verantwoordelijke of de politie bijhalen.”

Meldpunt
In elke profclub komt ook een meldpunt waar mensen wangedrag kunnen signaleren. Maar het meeste heil wordt verwacht van de camerasystemen, die steeds verfijnder werken. De KV Mechelen-supporter die tien dagen geleden tot driemaal toe ‘vuile neger’ had geroepen naar Charleroi-speler Marco Ilaimaharitra, werd ook door het camerasysteem geïdentificeerd. De man kreeg van zijn club alvast een stadionverbod. Tot slot: een club kan ook nog een geldboete krijgen van de FIFA wegens homofobie of racisme.
LEES OOK
BELG PROF VOETBAL SCHEIDSRECHTER UIT DE KAST + LIJSTJE
BELG VOETBALCLUB MOET GELD BOETE BETALEN WEGENS HOMOFOBIE
VLAAMSE TRANSGENDERS NU MAKKELIJKER WISSELEN TUSSEN VROUWEN MANNEN VOETBAL
PRO LEAGUE BELGIE LANCEERDEN HANDLEIDING ROND HOMOFOBE EN ANDERE SPREEKKOREN
BELG VOETBAL CLUB MOET ZICH VERANTWOORDEN WEGENS HOMOFOBE GEZANGEN
DEENSE VOETBALCLUBS KREGEN GELD BOETE VANWEGE HOMOFOBE FANS

Bron: hln.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 13 November, 2019 en 1946 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

07 december 2019 - Spotlight
14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
20 december 2019 - Cave @ Steel Gate
21 december 2019 - Girls for Girls
21 december 2019 - Funky
26 december 2019 - Girls for Girls
27 december 2019 - Pride to be older
28 december 2019 - Sharon O Love
28 december 2019 - Boys for Boys

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Brussels opvanghuis voor dakloze holebi & trans+ jongeren, ook jij kan hen steunen, doe mee.

 

Ook in Oost-Vlaamse stad komt er weldra een Regenboogzebrapad + lijstjes.

 

Holebi’s in sportclubs: Belgische online fotocampagne moet taboe doorbreken.

 

James Cooke won twee prijzen + video.

 

N-VA uit Antwerpse gemeente wil meer holebi zichtbaarheid en thema bespreekbaar maken bij alle jongeren.

 

N-VA'er niet blij met uitblijven reactie eigen partij inzake resolutie tegen holebi & trans+ haat in Polen.

 

Brussel en Gent omschreven als meest holebi & transgender+ vriendelijk, maar is dat terecht?

 


Buitenlands nieuws

Uniek: Eerste holebi & transgender altaar schilderij in Kerk van Zweden.

 

Homo koppel krijgt vijftien jaar celstraf alleen maar omdat ze van elkaar houden.

 

Biseksuele vrouwen vaker slachtoffer van seksueel geweld, ook lesbi & homo vaker slachtoffer.

 

1 december Wereldaidsdag, oproep tot meer solidariteit + cijfers, info Belgie, Nederland, Wereldwijd, middelen, verhalen en nuttige links.

 

Niet alles is oké voor holebi's & transgenders wanneer een stad wordt uitgeroepen als regenboogstad.

 

Na holebi record, schrijven Britten geschiedenis met record aantal transgender en niet-binaire politici voor zitje in parlement.

 


Showbizz nieuws

Jonathan Van Ness is het eerste niet vrouwelijke covermodel van Cosmopolitan in 35 jaar.

 

Cyndi Lauper krijgt Verenigde Naties award voor haar inzet voor holebi's & transgenders.

 

Caitlyn Jenner krijgt tal van transfobe haat berichten op sociale media.

 

Omdat Kate lesbisch is weigeren ouders naar haar huwelijk te komen, Ellen DeGeneres bezorgde ze verrassingen + foto's en video.

 

Lena Waithe en Alano Mayo spontaan gehuwd voor de buste van pionier Harvey Milk + video.