1 op 6 vrouwen en 1 op 20 mannen ooit verliefd op iemand van hetzelfde geslacht.Liefde @ verliefdheid tussen twee mensen van hetzelfde geslacht komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, aldus een onderzoek gedaan door het ministerie van Gezondheid van Nieuw Zeeland.

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op 6 vrouwen (17,6%) al eens in haar leven verliefd werd op een andere vrouw. In vergelijk, bij mannen is dat 1 op 20 (5,4%). Daarbij valt het op dat slechts een klein deel van de vrouwen iets doet met die verliefdheid. Slechts 1 op de 15 vrouwen van de ondervraagden had ooit seks met een vrouw. In vergelijk bij mannen is dat amper 1 op de 20.

De studie is het eerste grote onderzoek naar seksuele gezondheid in Nieuw-Zeeland. "Het biedt het meest uitgebreide beeld van de hedendaagse seksualiteit voor volwassenen tot nu toe", zegt dr. Peter Saxton, directeur van de onderzoeksgroep Gay Sexual Health aan de Universiteit van Auckland. “Met behulp van deze schat aan gegevens kunnen we de grootte van de homo- en biseksuele gemeenschap schatten voor volksgezondheidscampagnes zoals HIV-preventie. En kunnen gezondheidsongelijkheid bij homo's en biseksuelen volgen."

De enquête werd uitgevoerd in 2014, maar de bevindingen werden pas vrijdag (15/11/19) vrijgegeven. In totaal werden 10.168 mensen van 16 tot 74 jaar gevraagd naar hun seksuele ervaringen gedurende verschillende tijdsperioden. De vragen hadden betrekking op drie aspecten van seksuele geaardheid - seksuele aantrekkingskracht, seksueel gedrag en seksuele identiteit.

De aantrekkelijkheid van hetzelfde geslacht werd gevonden in elke leeftijd en etnische groep, en in alle buurten, maar Māori-vrouwen bleken meer dan niet-Māori-vrouwen ooit een partner van hetzelfde geslacht te hebben gehad. Ook werd vastgesteld dat mannen in de meest achtergestelde buurten zich vaker als biseksueel identificeerden dan mannen in de minst bedeelde. "Dit versterkt dat mensen met een seksuele geaardheid behorende tot de minderheid, uit alle lagen van het leven in Nieuw-Zeeland komen, en holebi's dus in elke laag van de bevolking voor komen.

Extrapolerend voor de Nieuw-Zeelandse bevolking, werden 46.000 mannen en vrouwen geïdentificeerd als homoseksueel of lesbisch, 72.000 als biseksueel en 21.000 als een ‘andere’ seksuele identiteit. "Het tellen van een bevolking is zo'n fundamenteel onderdeel van erkenning in de openbare gezondheidszorg en sociale dienstverlening. Nu moeten we seksuele minderheden helpen zichtbaar te worden, naar voren te treden, om te worden opgenomen zodat ze gezondheidszorg kunnen krijgen die geschikt is naar hun behoeften," aldus Saxton.holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 18 November, 2019 en 2885 keer gelezen.Reageer op dit bericht: