Je leest:

Niet alles is oké voor holebi's & transgenders wanneer een stad wordt uitgeroepen als regenboogstad.Net zoals er in ons Belgen landje her en der nog (veel) werk aan de winkel is wat betreft de aanvaarding van holebi's en transgenders, en de strijd tegen holebi- en transfobie nog steeds moet gestreden worden, en dit terwijl men beweert dat holebi's en transgenders het heel goed hebben in Nederland en belgie, hebben onze noorderburen dezelfde problemen als holebi's en transgenders in Nederland, zo blijkt uit een recent nieuws bericht vanuit de Nederlandse stad Zutphen, gelegen in de Nederlandse provincie Gelderland.

Eieren die tegen de ramen worden gegooid, twee vrouwen of twee mannen die niet met elkaar hand in hand durven te lopen en inwoners van Zutphen die vertrekken omdat ze zich zelf niet meer kunnen zijn nadat ze uit de kast komen. Hoewel het beeld leeft dat alle seksuele geaardheden steeds meer geaccepteerd worden, is er nog een lange weg te gaan om de pot goud te vinden aan het einde van de regenboog, aldus een nieuws artikel in de krant de gelderlander.

Er is te weinig te doen
De 59-jarige Harm Wesselink woont al zeventien jaar samen met zijn man Harm Edens (bekend als presentator van onder andere het satirische programma 'dit was het nieuws', in Zutphen. Hij draait er niet om heen als hij in zijn eigen stad rondloopt: "Zutphen wil een regenbooggemeente zijn, maar er zijn nog te weinig voorzieningen voor." Wesselink wil de kar trekken in Zutphen om een plek te creëren waar met name jongeren die net uit de kast zijn gekomen, terecht kunnen met vragen. "Zoek op internet maar eens naar Zutphen en gay. Je vindt niets. Dat moet veranderen."

Onveiligheids gevoel
Dat er (ook) in Zutphen nog veel werk aan de winkel is om holebi's en transgenders te accepteren maakte Ziggy Krassenberg eerder duidelijk. Nadat de 18-jarige Zutphenaar schitterde in de auditieronde van The Voice of Holland deelde hij zijn gevoel dat hij in Zutphen niet meer zichzelf kon zijn. "Ik ben biseksueel en dit wordt in Zutphen niet geaccepteerd."

En dan is er nog de 40-jarige Martine Westerik, die sinds tien jaar in Zutphen woont. "Ik durf niet in het donker hand in hand te lopen met mijn vrouw, laat staan met mijn kinderen erbij." Westerik is fractievoorzitter van Groenlinks in haar stadje. "Er zijn toen we in Warnsveld kwamen wonen eieren tegen mijn ramen gegooid. In de nacht werd er vanaf de straat van alles naar ons geroepen. Toen er op een gegeven moment op onze auto werd gekrast, heb ik een melding gedaan bij het meldpunt discriminatie. Er is door de politie daarna vaker gesurveilleerd, waarna het rustiger werd. Het beeld leeft dat er veel meer acceptatie is op dit gebied. Maar dat is nog lang niet zo."

Een uitspraak die wordt ondersteund door een onderzoek van het programma EenVandaag, afgelopen zomer. Uit het onderzoek onder duizenden mensen uit deze doelgroep blijkt dat één op de vier holebi's (homo lesbisch biseksueel) en transgenders in Nederland het afgelopen jaar negatief gedrag meemaakte vanwege seksuele geaardheid of genderidentiteit. Het gaat dan meestal om uitschelden of vervelende grappen, maar geregeld ook om nog ernstiger wangedrag. In totaal werd 9 procent van de ondervraagden bedreigd, 6 procent bespuugd en 5 procent geslagen.

Heel Nederland
Volgens Rub Philip van de afdeling Deventer en omstreken van de holebi & transgender federatie COC, een landelijk beeld. "Dit gebeurd voeral nog steeds. Er worden absoluut stappen gemaakt. Maar dat gaat langzaam. Het is bijvoorbeeld lastig om er in het onderwijs meer aandacht voor te krijgen. Op dat gebied doet Zutphen het eigenlijk best goed sinds ze een regenbooggemeente is geworden. Maar daarmee is men er nog niet."

In Nederland zijn er 53 gemeenten die een intentieverklaring hebben getekend, waarmee ze aangeven zich actief in te zetten voor de acceptatie, emancipatie en veiligheid van holebi's en transgender+ personenen. Zutphen sloot zich hier twee jaar geleden bij aan en richtte onder meer de initiatiefgroep holebi en transgender+ op. De gemeente heeft vorig jaar 15.000 euro beschikbaar gesteld om de acceptatie te bevorderen. Een groot deel hiervan wordt gebruikt voor voorlichting in onderwijs op Zutphense scholen.

Onderwijs
Bij die scholen is er nog veel te winnen, beseft Cor Witbraad. De Zutphenaar gaat namens de initiatiefgroep langs scholen. Net als zijn partner Paul Woerlee. "Ik was laatst bij een rector op een van de middelbare scholen op bezoek en vroeg hem hoeveel holebi's en transgenders hij kende op school. Eén, was zijn antwoord. Ongelooflijk. Als je ervoor wil zorgen dat een school een veilige plek is, dan moet je dat toch wel meer inzichtelijk hebben.’’

Bijeenkomsten
Met andere vrijwilligers van de initiatiefgroep houdt Witbraad daarnaast elke maand een holebi & transgender avond in het Genietcafé in de binnenstad. Café Inclusief. "De vorige maand stond het thema veiligheid centraal. We vroegen de aanwezigen hoe veilig ze zich voelden tijdens het uitgaan. ‘Wij gaan niet uit in Zutphen’, kregen we te horen. Een hele pijnlijke conclusie. In horeca voelen veel holebi's en transgenders zich niet veilig. Of in ieder geval niet welkom. Er is bovendien geen plek waar je terecht kan met vragen."

Snel wel, als het aan Harm Wesselink ligt. "Er moet een soort vangnet komen. Zelf ben ik 59. Ik heb alles al wel meegemaakt en in Zutphen zelf geen negatieve ervaringen gehad. Ik maak me ook niet zo snel meer druk om reacties. De ervaring van mensen zoals ik is belangrijk om te gebruiken. Ik zie het als een soort gaylifecoach. Het is ook aan ons als groep om een veilig plekje te creëren."

Burgemeester geraakt
Dat er werk aan de winkel is beseft ook burgemeester Annemieke Vermeulen. "In mijn rol hoor ik om mij heen ook weleens signalen die er op wijzen dat de tolerantie die we als Regenbooggemeente willen uitstralen, niet altijd zo wordt ervaren. Dat raakt mij. Ik wil dat Zutphen een plek is waar iedereen zich thuis en welkom voelt. Dat geldt voor de mensen die zich rekenen tot de holebi en transgender+ gemeenschap. Dat geldt ook voor mensen met een andere culturele achtergrond of religie. Voor iedereen moet er ruimte zijn in onze samenleving."

Vermeulen wil het gesprek aangaan met organisaties, verenigingen en bedrijven die daaraan bij kunnen dragen. "Via sport of via het onderwijs en samen met andere maatschappelijke instanties kunnen we het onderwerp goed bespreekbaar maken. Ik gebruik mijn rol dan ook om de juiste mensen met elkaar te verbinden. Zo zie ik ook een rol voor de horeca. Medewerkers daar kunnen hun bezoekers aanspreken op opmerkingen die ronduit kwetsend zijn.’"
LEES OOK
NEDERLAND VOORAL ALLEEN HOLEBI & TRANS VRIENDELIJK OP PAPIER
NEDERLANDSE HOMO'S & LESBIENNES DENKEN 2 KEER NA VOOR ZE HAND IN HAND LOPEN
HOLEBI'S NOG STEEDS ALS ANDERS BESCHOUWD, OOK IN NEDERLAND

Bron: gelderlander.nl & holebi info

Dit bericht is gepost op 01 December, 2019 en 2607 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Poolse kunstenares stelt transgender werken voor in Antwerpen.

 

3 interviews met Vlaamse holebi & trans uit Antwerp Trail of Stories wandeling + links naar de 13 verhalen + videos.

 

Nieuw Vlaams dating programma op komst met Jani Kazaltzis.

 

Aandacht voor geweld tegen holebi's & transgenders met viooltjes in Antwerpen.

 

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 

Antwerpen: coronavirus @ Roze Huis en @ Darklands

 


Buitenlands nieuws

68% holebi's en trans+ personen hebben last van depressie tijdens coronavirus crisis + nuttige links.

 

Homo koppel werd onverwacht met vijf weken tussen twee keer papa.

 

Conservatieven willen dat Trump transgender rechten (opnieuw) aanvalt om hem te doen winnen.

 

Onrust in Polen, tal van holebi's & transgenders gearresteerd, Europa moet dringend ingrijpen.

 

Lesbische asielzoekster overgoten met kokend water in Nederland.

 

Voor het eerst twee superhelden gehuwd in Marvel strip.

 

Al 26 transgender personen vermoord in de Verenigde Staten dit jaar.

 

Homo en biseksuele mannen hebben minder seks in het coronavirus tijdperk.

 


Showbizz & Sport

Disney Plus viert homo songwriting-genie en toneelregisseur in docu + trailer.

 

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.