NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederlands homo priester vocht met succes ontslag aan.Eind maart van dit jaar kwam de Nederlandse priester Pierre Valkering, 57, tijdens een kerkdienst uit de homo kast, waarna hij werd ontslagen. Valkering ging meteen in beroep tegen dat ontslag en heeft dat nu gewonnen.

Valkering ging met succes in beroep tegen zijn ontslag als pastoor van de Amsterdamse Vredeskerk. De Congregatie voor de Clerus, oftewel de afdeling van het Vaticaan die zich bezighoudt met priesterzaken, oordeelde dat het ontslag van Valkering onterecht was omdat er procedurefouten zijn gemaakt.

Zo was niet duidelijk wat de 59-jarige Valkering precies fout had gedaan, was het bewijs onvoldoende en was er geen hoor en wederhoor gepleegd. De decreten van de bisschop van Haarlem moeten daarom worden ingetrokken, weet Valkering sinds maandag.

Eind maart kwam de priester uit de kast bij een mis in de Vredeskerk ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum. Meteen daarna eiste het de Haarlemse bisschop Punt dat Valkering zijn werk neerlegde. Hij zou zich niet aan zijn celibataire verplichtingen hebben gehouden. Drie maanden later werd hij ontslagen.

Valkering sloot zijn mis toen hij uit de kast kwam af met een betoog over de 'grote roze olifant' in de katholieke kerk. In roze pij, die hij aan mcoht omdat de kleur bij de vierde zondag van de vastentijd hoort, bekritiseerde hij de zwijgcultuur rond homoseksualiteit in de kerk. "Ik heb daar veel onder te lijden gehad," zei hij toen. Valkerings geaardheid was in kleine kring bekend. Ook brak hij regelmatig een lans voor homoseksuele ambtsdragers in de katholieke kerk.

De roze priester presenteerde gelijk zijn biografie, waarin hij verhaalt over zijn leven als latente homoseksueel en ook bezoeken aan gaysauna's en darkrooms beschrijft. Omdat hieruit valt op te maken dat hij zich niet heeft gehouden aan het celibaat eiste het bisdom dat Valkering zijn taken voorlopig neerlegde.

Hoewel priesters zelden uit de homo kast komen, is volgens recent onderzoek van socioloog Frédéric Martel een groot deel van de geestelijken in het Vaticaan homoseksueel. Ook Valkering, die nog verwees naar het onderzoek van Martel, meent dat homoseksuele mannen vaker kiezen voor het priesterschap dan hetero's. Voor hemzelf was het priesterschap een "ontsnappingsmogelijkheid voor zijn homoseksualiteit," en noemde hij zijn keuze voor het ambt "ontkenning en verdringing van de eigen homoseksuele geaardheid".

Hoewel de priester nu zijn ontslag met succes heeft aangevochten, wil dat niet zeggen dat hj probleemloos weer aan de slag kan in de Vredeskerk. Vanuit Rome is bisschop Punt geadviseerd om Valkering zichzelf te laten terugtrekken. Valkering: "Ik moet er voor Kerst al over beslissen, dus daar denk ik nu over na. Men heeft blijkbaar grote problemen met mij en ze vinden dat ik voor een tijdje naar de zijlijn moet."

Hij neigt ernaar alsnog door te gaan. Eerder bekritiseerde Valkering al de zwijgcultuur in de kerk rond homoseksualiteit. Tegen die zwijgcultuur wil hij blijven strijden. "Want ik geloof nog wel in God en in de kerk, ondanks alles. Ik verlang ernaar dat de kerk weer vleugels krijgt, dat mensen er blij mee zijn. Het is dan belangrijk dat er op een wat menselijkere manier met homo's wordt omgegaan en vooral dat er niet over gezwegen wordt."
LEES OOK
ANTI HOLEBI & TRANS VERKLARING VAN NEDERLANDSE KERKEN HEEFT OMGEKEERD EFFECT
MORMOONSE KERK SCHRAPT ANTI HOLEBI STANDPUNT + REACTIE BEKENDE HOMO
VATICAAN & PAUS VALLEN OPNIEUW TRANSGENDERS AAN EN NU OOK INTERSEKSE PERSONEN

Bron: nos.nl

Dit bericht is gepost op 14 December, 2019 en 2396 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

25 januari 2020 - We Need You
25 januari 2020 - Bears Night
25 januari 2020 - Sparkle
01 februari 2020 - lgbt Karaoke
01 februari 2020 - Boys for Boys
01 februari 2020 - Playgrounds Fetish Antw
01 februari 2020 - Playground Gent
01 februari 2020 - Los Ninos
01 februari 2020 - Love Boat
07 februari 2020 - Marry Me

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Holebi (trans+) huis Vlaams Brabant heeft een nieuwe naam.

 

Maak kennis met Nick & Christophe, het eerste homo koppel in Blind getrouwd.

 

Vlaamse televisie reclame met lesbisch koppeltje gaat viraal + video

 

Zeven beroemde holebi's & transgenders in Brussels Regenbooghuis.

 

Gent komt met eerste holebi & trans filmfestival van het nieuwe decennium (29/01 - 02/02).

 

Geen regenboogzebrapad in Beringen (deel 2), 'volgens mij speelt die problematiek van holebi's niet', aldus politicus.

 


Buitenlands nieuws

Deense homo's biseksuele mannen en MSM mogen weldra ook, onder voorwaarden, bloed geven.

 

Tiental Amerikaanse staten wil anti transgender wet invoeren, eentje ook anti holebi wet.

 

Zweedse kroonprinses en prins schreven holebi & trans+ geschiedenis.

 

Moslimleider riskeert levenslange celstraf wegens per ongeluk trouwen met een man.

 

Onderzoek in 23 landen, attitudes ten opzichte van lesbiennes positiever dan tegenover homo's.

 


Showbizz & Sport

Tal van Hollywoodsterren steunen openlijk homo presidentskandidaat Pete Buttigieg.

 

Lesbische Broadway-show met beroemde lesbiennes en 2 beroemde lesbische koppels.

 

Billy Porter doorbrak genderrollen op de rode loper.

 

Nederlandse YouTube-ster komt na chantage uit de transgender kast + video.