Je leest:

Het grote succes van de Vlaamse jeugdserie wtFOCK, liever controverse (o.a homo koppeltje, drugs...) dan taboe.Het "geheime" tv-programma wtFOCK was in 2019 het meest meest populaire zoekwoord op Google in België. De online-reeks, die momenteel bezig is aan haar derde seizoen, is volledig gericht op jongeren. Veel ouders en volwassenen wisten niet van het bestaan van de serie af. Wat maakt de serie zo populair.

Het grote succes van wtFOCK verklaard: Liever controverse dan taboe. ( met onder aan wtFOCK links)

Mega populair
De populariteit van ‘wtFOCK’ valt niet te onderschatten. Uit een enquête die Telenet vorig jaar uitvoerde bij 3000 Vlaamse jongeren, waarin die laatste gevraagd werden om spontaan hun favoriete programma’s op te sommen, bleek dat enkel de internationale hit serie ‘Game Of Thrones’ nog beter scoorde. Nochtans werd er bij aanvang van de reeks weinig tot geen reclame gemaakt. De marketing rond wtFOCK die volledig werd overgenomen van het Scandinavische concept genaamd Skam draait rond het feit dat jongeren de show zélf moeten ontdekken. “Omdat de reeks echt voor en door jongeren is, hebben we er ook deze keer voor gekozen om er geen grote marketingcampagne achter te steken, dat past niet bij het concept”, aldus Ils Neuts, hoofd Entertainment bij Telenet.

Laat dat nu ook meteen één van de redenen zijn dat de reeks zo populair is. Jongeren krijgen zo iets dat ‘exclusief’ van hen is, waar hun ouders of leerkrachten niets van afweten, waar ze onderling over kunnen discussiëren. Wanneer iemand hen dan vraagt waarover het gaat, kunnen ze “oh, niets hoor” zeggen, en men zou hen nog geloven ook.

Homoseksualiteit
Zoals je eerder bij holebi info kon lezen toont de serie wtFOCK sinds kort voor het eerst expliciet het verhaal van een homo koppeltje, waarbij men (voor het eerst) lange scènes toont waarin de twee jongens met elkaar kussen, vrijen en waarbij men zelfs een stomende scène onder de douche toont. En hoewel men toch niet alles helemaal toont, is het alvast véél meer in vergelijk met andere jeugdseries en zelfs films waar men het onderwerp homoseksualiteit vaak schuwt en niet in beeld durft brengen. wtFOCK schuwt niets en toont alle onderwerpen die jongeren aangaan.

Het derde seizoen van de originele, Noorse reeks was veruit het populairste. In Vlaanderen blijkt dat niet anders. Men schuift voor het eerst een mannelijk personage naar de voorgrond: Robbe worstelt met zijn homoseksuele gevoelens. Hij wordt verliefd op een geheimzinnige nieuweling, en hun relatie zet meer dan alleen hun eigen leven op zijn kop.

Het huidige seizoen was tevens het meest controversiële, ook bij de kijkende jeugd zelf. Niet enkel vanwege de homoseksuele hoofdrol, waarbij volwassenen van de verdraagzaamheid op wtFOCK.be nog heel wat kunnen leren, maar ook vanwege de vele choquerende clips. Robbe kampt niet alleen met een zware depressie, hij wordt ook in elkaar geslagen omdat hij een jongen kust. Bovendien overwoog hij het daarna even om zelfmoord te plegen. “Wat een enge clip”, klinkt het op sociale media. “Zouden jullie daar in het vervolg een waarschuwing voor willen plaatsen? Voor sommige mensen is dit echt een trigger.”

Toch kan niet gezegd worden dat wtFOCK niet anticipeert op zulke reacties. Aan het eind van elke clip die op de site verschijnt worden jongeren doorverwezen naar hulpsites, voor het geval ze die nodig zouden hebben. Ze hebben er zelfs eentje zelf ontworpen: watwat.be.

Meer realisme
Het is ook zo dat vele andere kijkers, die voorlopig nog in de meerderheid zijn, de Vlaamse remake prijzen om de meer realistische weergave van een coming-out. “In de originele Noorse versie werd zijn geaardheid zo snel aanvaard door iedereen om hem heen dat het niet meer geloofwaardig was”, klinkt het. “Deze keer hebben ze er tenminste in verwerkt hoe moeilijk het echt kan zijn, ook vandaag nog, jammer genoeg.” Om het af te maken moet Sander, het nieuwe lief van Robbe, vechten tegen zijn bipolaire stoornis. Een verhaallijn die ook psychische problemen bespreekbaar maakt.

Jongeren versus ouders
Jongeren vinden in wtFOCK dus niet alleen een bron van entertainment, maar ook een platform voor hun eigen vragen en zorgen. De reeks is herkenbaar en danst niet rond vervelende onderwerpen heen. Het is waarschijnlijk één van de weinige series die het leven van moderne jongeren realistisch weergeeft.

Ouders horen het misschien niet graag, maar ja, ook jongeren die nog op de middelbare school zitten drinken alcohol, gebruiken drugs en hebben seks. Onderwerpen waar vele jongerenreeksen ofwel compleet voor passen, ofwel de scène nét op het juiste moment knippen. wtFOCK pakt het anders aan. We zien een bende maten die wiet roken in een badkuip, terwijl de rest van hun vrienden zich een verdieping lager haast in coma zuipt tijdens een feestje. Twee meisjes staan in de woonkamer te kussen. Twee jongens die met elkaar naar bed gaan? Geen probleem, en mag het misschien ook in een douche zijn, waar we veel minder kunnen verstoppen onder de laken? Graag, zelfs.

Geen zorgen, we krijgen ook de pijnlijke gevolgen, zoals een zware kater of een gênant bezoekje aan de dokter, duidelijk in beeld. Bovendien wordt er voor de eerste vrijpartij even in het nachtkastje gerommeld voor condooms. En als we Robbe depressief aan de rand van de Schelde zien staan nadat hij zijn lief met een ander heeft zien kussen, dan krijgt hij de volgende ochtend ook meteen te horen dat hij beter naar de psycholoog zou gaan. Wat hij dan ook doet.

wtFOCK ontkent de drank/drugs-problematiek niet, maar geeft de juiste stukjes informatie mee zonder al te veel met het vingertje te wijzen. Dat in een medialandschap waar andere programma’s soms te belerend zijn. Men zegt niet gewoon ‘doe het niet’ maar wel: ‘zo los je het op’.

Twee minderjarige, mannelijke personages die hun romance openlijk op het scherm mogen beleven, is dan weer vooruitstrevend op een heel andere manier. De show trekt zich veel minder aan van de vraag ‘zouden we dit beter niet doen?’ en focust zich op ‘waarom zouden we dit wél moeten doen?’.

Wat is wtFOCK?
What the f**k is wtFOCK? Waarschijnlijk precies de vraag die de vele zoekopdrachten op Google aanspoorde. wtFOCK is een reeks voor en door jongeren. Ze speelt zich voornamelijk af op het internet, waar er wekelijks meer dan 450.000 jongeren voor het scherm gekluisterd zitten om de avonturen van hun fictionele leeftijdsgenoten te volgen. Drie kijkers op vier volgen de reeks via wtfock.be, een website waarop de show in kleine, hapklare stukjes gepost wordt doorheen de week. Die fragmenten verschijnen in realtime: speelt een gebeurtenis zich af om 14 uur op een maandagnamiddag? Dan zal het fragment ook dan verschijnen. Daarnaast is de serie ook als weekoverzicht te bekijken via Telenet Play en Play More, en op de zender Vijf.

Het realtime gegeven is een tweede stimulator voor populariteit. Kijkers willen heel graag weten hoe de reeks verdergaat, maar hebben er geen idee van wanneer het volgende clipje online zal komen. Zo komt het dat vele jongeren de webpagina van wtFOCk constant zitten vernieuwen tot er nieuwe content verschijnt. Het zorgt voor een sfeer van opwinding en verwachting, die druk wordt besproken in de reacties die onder elk filmpje toegevoegd kunnen worden.

Sociale media
Wat het programma uniek maakt, is het feit dat alle personages hun eigen account op Instagram hebben. Zo wordt de grens tussen fictie en realiteit erg dun, en dat spreekt aan. Sommige personages hebben meer dan 80.000 volgers. “We hebben bewust veel ‘lagen’ aan de reeks toegevoegd, in de vorm van sociale media, waardoor er veel interactie kan plaatsvinden. We merken dat het engagement bij onze kijkers erg hoog ligt”, aldus Neuts. “We doen ons best om het zo echt mogelijk te doen lijken. Het personage Zoë zei tijdens de reeks bijvoorbeeld eens dat ze naar een festival zou gaan, en wie op Instagram ging kijken kon zien: ze was daar ook wel degelijk.”

Dat is tevens ook de reden dat deze Vlaamse remake van Skam beter scoort dan andere pogingen in het buitenland. “Die extra laag is essentieel voor de beleving van het programma. In andere landen is die ofwel niet, ofwel in mindere mate doorgevoerd. En dan krijg je niet hetzelfde effect.”

Interactieve concepten zoals wtFOCK zijn er niet veel, maar ze zouden wel eens vaker kunnen gaan opduiken naar de toekomst toe. Zeker wat jongere kijkers betreft is dit een interessante manier van televisie maken. Zeker omdat jongeren ronduit niet meer voor de televisie gaan zitten. Je vindt ze voor hun computer, of op hun tablet. Ze springen bovendien van de ene site naar de andere, in plaats van ergens uren te blijven plakken. Dat is een doodnormaal sign of the times, maar het doet tv-makers wel in de haren krabben. wtFOCK is misschien de oplossing.

“Jongeren willen zelf de dj zijn van hun eigen kijkervaring”, aldus media-onderzoeker Lieven De Marez. “We willen zelf beslissen waar ze naar kijken, wanneer, en hoe lang. De korte fragmenten van wtFOCK passen perfect in de trend van ‘tv-snacken’, die we tegenwoordig veel zien. We kijken korte programma’s, tussen onze dagelijkse bezigheden door, en veranderen voortdurend ons kijkpatroon.” Bovendien is het gevoel van nabijheid dat wtFOCK creëert een groot pluspunt voor die generatie. “Jonge kijkers willen iets ervaren. Dat het programma dicht tegen de realiteit aanleunt, maakt het extra aantrekkelijk.”
Links naar de serie online en op Televisie
- Website wtFOCK => Klik hier
- Instagram wtFOCK => Klik hier
- Facebook wtFOCK => Klik hier
- wtFOCK op Televisie => Klik hier
- Website watwat.be ==> Klik hier
(meer info over watwat.be in het nieuws bericht hier onder bij lees ook)

LEES OOK
POPULAIRE JEUGD SERIE TOONT MOOI VERHAAL ROND HOMO KOPPELTJE, MAAR OOK HOMOFOBIE + 3 VIDEOS

Bron: hln.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 15 December, 2019 en 3335 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

07 augustus 2020 - Antw Pride online 5 tot 9/8
07 augustus 2020 - Queer Arts Fest 3 tot 9/8
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 

Antwerp Pride (5-9 augustus), wat gaat nog door en wat niet - en toch nog veel fun online.

 

Antwerpen: holebi & trans+ gerelateerde info n.a.v coronavirus + nuttige links

 

Queer Arts Festival Antwerp past programma aan vanwege coronavirus.

 

Bart, Olivier en baby Warre zitten vast in de VS, en raken ook door Belgische wet niet thuis.

 


Buitenlands nieuws

Homo en biseksuele mannen hebben minder seks in het coronavirus tijdperk.

 

Elite jongensschool onder vuur om wat men vertelt over holebi's & transgenders.

 

Nederlandse holebi intersekse en trans+ federatie roept overheid op iets te doen aan toenemend geweld.

 

Noord-Ieren kregen zwaar homofobe pamfletten in hun bus.

 

Een op vier holebi en transgender+ jongeren gebruikt genderneutraal voornaamwoord.

 

Anti holebi & transgender+ gemeenten krijgen geen geld meer, en pro holebi & trans support van voorzitter Europese commissie.

 

Holebi & trans+ worden regelmatig verkracht, verminkt en mishandeld, aldus rapport.

 


Showbizz & Sport

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Ellen biedt excuses aan voor ‘vijandig' werkklimaat in open brief.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.