Je leest:

Uniek: Belgian Gay Pride vanaf dit jaar werkgevers & politici doorgelicht, gebuisd verboden deel te nemen.


OPGELET de datum van de Pride is verplaatst naar augustus en dit vanwege het coronavirus dat ons land net als andere landen wereldwijd in de greep houdt. Meer informatie kan je vinden via een holebi info nieuws bericht van 22 Maart 2020.
_________________________

In 2015 kon je bij holebi info lezen dat uit onderzoek bleek dat de helft van de deelnemers aan een Gay Pride parade heteroseksueel is. Binnen die groep zit een grote groep van bedrijven en politici. Daardoor storen ook Belgische holebi's (homo, lesbisch, biseksueel) en transgender+ personen zich steeds vaker aan de groeiende commercialisering (door tal van merkenlogo's en politieke vlaggen e.a) van de Pride parade.

En daarom, vermoedelijk wereldwijd uniek, neemt de organisatie van de Belgian Pride drastische maatregelen. Vanaf dit jaar zal het werkgevers, bedrijven en politieke partijen moeilijker worden gemaakt om deel te nemen aan de Gay Pride parade in Brussel (23 Mei).

Verplichte inclusiescan
Geen merken meer aan de start van de Belgian Pride. Dat is waar voorzitter Laurent Mallet voor pleit. Hij kondigt een reeks maatregelen aan die de optocht van 23 mei moeten ‘zuiveren’ van commerciële recuperatie en politieke blabla. De organisatoren van de Belgian Pride komen daarom onder andere met een verplichte inclusiescan.

Dat is nodig omdat de kritiek betreffende een steeds groter wordende groep van bedrijven en politieke partijen opduiken in een Gay Pride parade. Volgens voorzitter Laurent Mallet zullen werkgevers een inclusiescan moeten laten uitvoeren door KliQ vzw (vormingsorganisatie rond seksuele- en genderidentiteit) waarbij ze zelf voor de kosten zullen moeten opdraaien.

Werkgevers en politici die dit jaar op 23 mei willen deelnemen moeten daar voor betalen. Een bedrijf onder de 250 werknemers zal rond de 1.250 euro betalen, een bedrijf met meer werknemers zal rond de 2.500 euro moeten neertellen. Het geld gaat trouwens niet naar de organisatie van de Belgian Pride maar naar KliQ.

Wie niet slaagt mag niet deelnemen
"Partijen en werkgevers mogen meelopen, maar nu moeten ze, vanaf dit jaar, via een doorlichting bewijzen dat ze het waard zijn. Wie gebuisd is, mag niet deelnemen”, klinkt het. De vzw (KliQ) zal de bedrijven een score geven op hun genderinclusief beleid en zal peilen naar de vijf breekpunten van de Pride. Wat die zijn, wil Mallet niet vertellen. “Want anders gaan organisaties dat nu nog snel willen aanpassen.”

Een voorbeeld waarom dit allemaal nodig is: "Vorig jaar konden veel holebi's hun ogen niet geloven. Aan het Brusselse Centraal Station, bij de start van de 24e Pride, werden regenboogvlaggen met het logo van ijsjesmerk Ben & Jerry's uitgedeeld. Pijnlijk voor de organisatie van de Belgian Pride, die steeds meer druk ervaart om iets te doen aan de groeiende commercialisering van de optocht voor gelijke rechten van holebi's en transgenders.

Merken niet meer welkom
Met de inclusiescan komt voorzitter Mallet tegemoet aan de kritiek. "Vanaf dit jaar sluiten we merken op de Pride uit. Alleen werkgevers zijn nog welkom.” Het verschil? "Ben & Jerry’s is een merk, Unilever is een werkgever. Een merk komt louter naar de Pride om te communiceren met zijn klanten, een werkgever neemt deel om te tonen dat hij inclusie op de werkvloer hoog in het vaandel draagt." Werkgevers en politici die niet slagen voor de inclusiescan zullen niet mogen deelnemen aan de Pride optocht.
UPDATE
OPGELET de datum van de Pride is verplaatst naar augustus en dit vanwege het coronavirus dat ons land net als andere landen wereldwijd in de greep houdt. Meer informatie kan je vinden via een holebi info nieuws bericht van 22 Maart 2020.

Belgian Pride 2019
Vorig jaar lieten activisten van Reclaim The Pride tijdens de Gay Pride in Brussel, weten dat ze vinden dat de oorspronkelijke revolutionaire boodschap van een Gay Pride verwaterd is. Volgens de actievoerders gebruiken politici het evenement om hun ideologieën naar voor te brengen, terwijl ze weinig ondernemen voor de holebi en transgender+ gemeenschap. “De Belgian Pride is een politiek, commercieel en toeristisch circus geworden, die aan pinkwashing doet om het doel van de parade te vervagen en reduceert haar tot een carnaval", aldus Reclaim The Pride vorig jaar.
Nuttige Links
- Website KliQ => Klik hier
- Website Belgian Pride => Klik hier

Bron: holebi info en hln.be

Dit bericht is gepost op 11 March, 2020 en 2597 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

07 augustus 2020 - Antw Pride online 5 tot 9/8
07 augustus 2020 - Queer Arts Fest 3 tot 9/8
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 

Antwerp Pride (5-9 augustus), wat gaat nog door en wat niet - en toch nog veel fun online.

 

Antwerpen: holebi & trans+ gerelateerde info n.a.v coronavirus + nuttige links

 

Queer Arts Festival Antwerp past programma aan vanwege coronavirus.

 

Bart, Olivier en baby Warre zitten vast in de VS, en raken ook door Belgische wet niet thuis.

 


Buitenlands nieuws

Homo en biseksuele mannen hebben minder seks in het coronavirus tijdperk.

 

Elite jongensschool onder vuur om wat men vertelt over holebi's & transgenders.

 

Nederlandse holebi intersekse en trans+ federatie roept overheid op iets te doen aan toenemend geweld.

 

Noord-Ieren kregen zwaar homofobe pamfletten in hun bus.

 

Een op vier holebi en transgender+ jongeren gebruikt genderneutraal voornaamwoord.

 

Anti holebi & transgender+ gemeenten krijgen geen geld meer, en pro holebi & trans support van voorzitter Europese commissie.

 

Holebi & trans+ worden regelmatig verkracht, verminkt en mishandeld, aldus rapport.

 


Showbizz & Sport

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Ellen biedt excuses aan voor ‘vijandig' werkklimaat in open brief.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.