Je leest:

James doet vrijwilligers werk tegen depressie na uitstel geslachtsoperatie door coronacrisis.De coronacrisis laat mentaal sporen na bij de 21-jarige Vlaamse James Fiers (foto). De jonge transman ziet de dagen naar zijn laatste geslachtsveranderende operatie alleen maar verder in de tijd opgeschoven worden. Want door de crisis mogen dokters enkel dringende operaties uitvoeren. En dat terwijl de wachtlijst voor transgender personen betreffende geslachtsveranderende operaties al erg lang is in ons Belgen lanje.

Het feit dat James nu langer moet wachten op zijn penisoperatie knaagt. Maar gelukkig vindt hij steun bij zijn familie en via online praatgroepen engageerde hij zich recent als vrijwilliger bij AZ Delta. "Ik help op die manier anderen die het moeilijk hebben en slaag erin m’n gedachten te verzetten".

Het begin
Toen James geboren werd noemde zijn ouders hem 'Angel'. Maar als kind wist hij al vroeg dat hij geboren was in het verkeerde lichaam. Eind 2016 zette hij zijn eerste stappen naar een geslachtsverandering. Een transitie die een lange weg van vele jaren in beslag neemt. In het najaar van 2017 kreeg James zijn eerste hormonenspuit en begin 2018 volgde een operatie die zijn borsten verwijderde. En sinds begin dit jaar weet hij dat zijn phalloplastie of penisoperatie deze maand zou door gaan. "De dag waarop ik dat nieuws kreeg, installeerde ik direct een app op m’n gsm die aftelt naar die dag. Vandaag voel ik mezelf wel al 100 procent man, en mijn omgeving accepteert me als James, maar ik denk dat die operatie heel belangrijk is naar de buitenwereld toe."

Stop door coronavirus
Maar heel kort nadat James het bericht kreeg over de vervollediging van z’n transitie brak de coronacrisis uit. “Hierdoor staat alles plots weer op losse schroeven. Normaal mocht ik begin mei naar een infosessie over m’n phalloplastie en eind dit jaar had ik een afspraak met dokter Buncamper in het UZ Gent. Hij is gespecialiseerd in genderconfirmatiechirurgie en genitale reconstructies. De infosessie is al uitgesteld en ook m’n afspraak en de eigenlijke operatie zullen wellicht opgeschoven worden in de tijd doordat er nu enkel essentiële operaties uitgevoerd worden.”

Ook andere transgenders moeten wachten
Dat hakt er bij James stevig in. “Ik heb het er echt moeilijk mee. Het is iets dat ik totaal niet in de hand heb, maar het maalt continu door m’n hoofd. Voor mij is die operatie wel essentieel. Bovendien heb ik ook gewoon veel te veel tijd om na te denken. Ik kan niet naar school, naar de fitness of afspreken met m’n vrienden. Gelukkig kan ik via sociale media wel afspreken met lotgenoten. Velen van hen hebben het tegenwoordig ook heel zwaar, liggen met zichzelf in de knoop. Maar zij begrijpen me en bij hen vind ik steun, want ze zitten in hetzelfde schuitje. Alle transgenders die ergens op een lijst staan voor een gesprek of een operatie blijven op vandaag in de kou staan en we steken mekaar een hart onder de riem. Mijn andere vrienden snappen me minder, want voor hen ben ik gewoon James, met of zonder operatie.”

Vrijwilligers werk tegen depressie
Net als vele andere transgenders probeert James niet weg te zakken in een negatieve spiraal, dat doet hij onder andere door veel muziek te luisteren. Daarnaast meldde hij zich ook aan als vrijwilliger bij AZ Delta waar het meer dan ooit alle hens aan dek is door de coronacrisis. “Op aanraden van een vriend”, zegt James. Vorig weekend stond hij elke nacht van 21 tot 5 uur aan de toegang van de spoedafdeling. “Volgende week ben ik er van maandag tot en met woensdag aan de slag en ook op zaterdag. Het is mijn manier om het verschil te maken in deze barre tijden, het helpt me m’n gedachten te verzetten, niet steeds te focussen op m’n eigen problemen en het geeft me toch een positief gevoel doordat ik een bijdrage lever. Ik zou het zeker aanraden aan andere transgenders in een gelijkaardige situatie. Vrijwilligerswerk helpt." En dat is natuurlijk ook voor alle andere mensen van toepassing.

Nuttige link
- Links voor Belgische transgenders => Klik hier

LEES OOK
BELGIE AAN TOP TRANSGENDERZORG MAAR MEER DAN 600 MENSEN OP WACHTLIJST - Februari 2020
UNIEK: NEDERLANDS KINDERZIEKENHUIS OPENT TRANSGENDER AFDELING
LOCKDOWN REGELS IN PANAMA TREFFEN TRANSGENDERS EN NIET BINAIRE PERSONEN ERG HARD
PUBERTIJDS BLOKKERS ZIJN LEVENSREDDENDE MEDICIJNEN VOOR TRANSGENDER TIENERS
GENT GEEFT TRANSGENDER VROUW EIGEN PAD IN DE STAD

Bron: hln.be & holebi info - April 2020.

Dit bericht is gepost op 19 April, 2020 en 4571 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

29 oktober 2028 - Geen partys
04 mei 2030 - Klik activiteiten / kalender

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Meester Joren stond dinsdag voor het eerst als Mr Gay Belgium voor de klas.

 

Rode Kruis Vlaanderen zoekt plasma van mannen, maar niet van homo, biseksuele, msm en transgender mannen.

 

En de Mister Gay Belgium 2020 winnaar is ... + ereheren + video's.

 

Links naar de juiste info en meer (ook holebi/trans+) @ Covid-19 / Coronavirus + nieuwe maatregelen en waarom.

 

Aanrakingen: soms levensgevaarlijk, maar altijd van levensbelang (voorstellingen vanaf 21 oktober tot 2021).

 

Belg infosite brengt donkere gedachte campagne voor jongeren en jongvolwassenen (van min 11 tot plus 24) + video + links.

 

Vlaanderen is weer een nieuwe holebi+ en transgender+ organisatie rijker.

 


Buitenlands nieuws

TikTok sluit zich aan bij andere sociale media om pro conversie therapie berichten te verbieden.

 

Paus zegt achter geregistreerde partnerschappen voor homo's en lesbiennes te staan.

 

Honderden (hetero) tiener jongens gingen als protest in rok naar school.

 

Eerste minister kust echtgenoot live op Tv na zesde politieke overwinning.

 

Amerikaanse staat past wet aan waarna sommigen holebi's & transgenders en hetero's mogen discrimineren.

 

Met Zuid Australië na 17 jaar eindelijk vreselijke gay panic defence wet afgeschaft in heel het land.

 

Twee homofobe incidenten in Nederland waarvan een aanslag op leven.

 

Meerderheid holebi & transgender+ jongeren voelt zich niet veilig op school.

 

Homo's met kinderen ontvluchten Rusland na dreiging arrestaties en afnemen kinderen.

 


Showbizz & Sport

Niet-binaire ster uit Arrow stapte zopas in het huwelijksbootje met niet-binaire ster.

 

19-jarige veelbelovende atlete komt uit de transgender kast.

 

Iedereen kan dit jaar de finale van Mr Gay Belgium live volgen + video.

 

Eerste homo K-pop zanger uit Zuid-Korea uit de kast.