Weldra is het weer Internationale Dag tegen Holebi- & Transfobie + info + nieuws uit 3 gemeenten + nuttige links.Op 17 mei is het weer Internationale Dag tegen holebi- en transfobie. Door de coronacrisis ziet het er grotendeels allemaal wat anders uit dit jaar. Behouden blijft wel de actie waarbij gemeenten en steden, naar jaarlijkse gewoonte de regenboogvlag laten wapperen.

Wereldwijd
17 mei is wereldwijd een feestdag voor holebi (Homo, Lesbisch, Biseksueel) en transgender+ personen. Dit jaar is het thema 'Breaking the Silence'. Nieuw dit jaar is dat niet de çavaria (Vlaamse holebi & transgender+ federatie en koepel van organisaties) zoals gewoonlijk alles coördineert, maar wel alle provinciale regenbooghuizen zelf een of andere actie coördineren.

Nieuw website
UniQue (Regenbooghuis Vlaams-Brabant) lanceerde mee de website IDAHOT België (link onderaan bij nuttige links) waar je kan volgen welke Belgische gemeenten en steden al hebben toegezegd dat ze de regenboogvlag zullen laten wapperen. (Opgelet deze lijsten zijn nog niet compleet).

Waarom valt de Internationale Dag tegen holebi- en transfobie op 17 mei?
- De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek.
- Sinds 2015 is ook Biphobia in de officiële (Engelstalige) naam opgenomen om daarmee aandacht te vragen voor de specifieke problemen van biseksuelen wereldwijd. (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia - In het Nederlands staan biseksuelen onder holebi (HOmo - LEsbisch - BIseksueel).
- In mei 2019 deed de WHO hetzelfde voor transgenders, en werd transgender eveneens geschrapt uit de lijst van psychische aandoeningen.

Hier onder acties van de Belgische regenbooghuizen gevolgd door media nieuws vanuit drie Antwerpse gemeenten rond de regenboogvlag wapper actie, gevolgd door nuttige links.

REGENBOOGHUIZEN, en anderen, en hun acties/events - 2020
Hier onder kan je hier onder lezen wat de regenbooghuizen organiseren. Daarna volgt een verslag van drie Antwerpse gemeenten en steden die nu al in de media verschenen. Daarna enkele nuttige links.

(Een regenbooghuis of roze huis, met sommige daarbij nog een eigen unieke naam, is een koepel van holebi en transgender organisaties. Elke provincie heeft een eigen regenbooghuis).

Roze Huis Antwerpen
In de periode tussen 11 en 17 mei brengt men slam poetry. Daarbij brengen ze in samenwerking met Unia elke dag een inspirerende video op sociale media waarin men telkens een andere perfomer slam poetry die aansluit bij het thema holebi- en transfobie. Verder roept men iedereen op om een regenboogvlag buiten te hangen, daarvan een foto te nemen en deze te delen op sociale media met de hashtags #idahot2020 en #pridepoems. Meer info via Facebook => Klik hier

Regenbooghuis Limburg
Eerder kon je al bij holebi info lezen dat men een digitale regenboogvlaggen actie lanceerde - meer info => Klik hier
Verder is er nog een oproep om rond en op 17 mei je profiel foto op sociale media te omranden met een kader rond de Internationale Dag tegen Holebi- en transfobie. Meer info via Facebook => Klik hier

Casa Rosa - Oost-Vlaams regenbooghuis
Organiseert een online panelgesprek over gender en dekolonisatie. Info via Facebook => Klik hier

UniQue (Regenbooghuis Vlaams-Brabant)
- Realisatie website IDAHOT.
Voor andere eventuele events via website => Klik hier - Facebook => Klik hier
EN
G!F (Gays! & Friends) organiseert in samenwerking met regenbooghuis Unique Vlaams-Brabant een online campagne tegen homofobie en transfobie. “We lanceren een uitdaging op sociale media waarin gevraagd wordt een foto te nemen in een T-shirt in één van de kleuren van de regenboogvlag”, zegt voorzitter Jef Mellaerts. G!F vraagt om de hashtags #IDAHOT, #GIFLeuven, #Iedereenverbondenmetelkaar en #rbhunique toe te voegen en de foto’s door te mailen naar info@gifleuven.be voor 15 mei. “We dagen ook de jeugdbewegingen uit dit te doen maar iedereen die thuis ook wil deelnemen, mag ons uiteraard mailen. We proberen zoveel mogelijk foto’s te verzamelen om ze uiteindelijk te verwerken in een digitale regenboogvlag”, besluit Jef Mellaerts. Info => Klik hier

Rainbowhouse Brussel
Vanuit het regenbooghuis Brussel is voorlopig nog niets bekend. Of ze iets organiseren kan je te weten komen via hun website of facebook pagina. Website => Klik hier en Facebook pagina => Klik hier

NIEUWS vanuit drie Antwerpse gemeentes
- Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie komt er mondjes maat (naar jaarlijkse gewoonte) in de algemene media nieuws over Belgische steden & gemeenten en hun realisatie(s) rond 17 mei en de regenboogvlaggen wapper actie, onderstaande met bron: hln.be


Niel (Antwerpen)
Ook in coronatijden laten de Nielenaren zich van hun warmste kant zien. Verschillende inwoners hebben aan hun voorgevel de regenboogvlag uitgehangen om de holebi- en transgendergemeenschap welkom te heten. Het is ieder jaar een traditie in Niel: zodra de Internationale Dag tegen holebi- en transfobie op 17 mei in zicht komt, organiseert de vereniging Regenboog Niel tal van acties om op te roepen tot verdraagzaamheid voor holebi’s en transgenders. De geplande acties voor deze maand moesten vanwege de corona maatregelen dan wel worden geschrapt, dat betekent niet dat de vereniging bij de pakken blijft zitten. Op de sociale media roepen de leden op om de regenboogvlag massaal te laten wapperen, als hét symbool van de holebi & transgender+ gemeenschap wereldwijd, en foto’s ervan te maken en te delen. De oproep zorgde al voor enkele leuke foto's waaruit blijkt dat veel inwoners en handelaars al een regenboogvlag laten wapperen.

Schilde (Antwerpen)
De gemeente Schilde heeft maandag al de regenboogvlag gehesen aan het gemeentehuis. Op die manier wil ze aandacht vragen voor de sociale onwenselijkheid van haat tegenover homoseksuelen en transgenders. Op zondag 17 mei vindt de ‘Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie’ plaats. Dat gaat in Schilde allesbehalve ongemerkt voorbij. De gemeente besloot gedurende de hele maand mei een regenboogvlag te laten wapperen aan het gemeentehuis.

Willebroek (Antwerpen)
Zoals ieder jaar zal de gemeente de regenboogvlag hijsen. Dit jaar niet alleen aan het Administratief Centrum, maar op verschillende plaatsen in de gemeente. Alle collega’s van de gemeente Willebroek zullen een maand lang hun e-mails ondertekenen met een aangepaste e-mailhandtekening in regenboogkleuren. "Ons maakt het niet uit welke geaardheid iemand heeft. Iedereen is welkom in onze gemeente en moet er zich thuis voelen. Deel je foto op Instagram of Facebook met de hashtags #IDAHOT2020 #daswillebroek en tag @daswillebroek. Wie weet komt jouw foto wel mee op onze website of sociale mediakanalen! Samen tonen we dat Willebroek een hart heeft voor mensen zo kleurrijk als de regenboog! Heb je vragen? Stel ze via samenleven@willebroek.be of 03 866 91 25," aldus het persbericht op hln.be

Meer media nieuws op komst!?
Mogelijk komt er in de nabije toekomst nog meer nieuws vanuit Belgische gemeenten & steden. Zeker te lezen op holebi info, dus hou de website, facebook en twitter pagina in het oog.


NUTTIGE LINKS
- Website van idahot Belgie:
(kijk welke gemeente & steden de vlag laten wapperen, lijst nog niet compleet) => Klik hier
- Website Internationale Dag tegen Holebi & Transfobie Wereldwijd => Klik hier
- Links naar Belgische holebi & transgender organisaties + café/dancing => Klik hier
- Links voor transgenders (Belgie) => Klik hier
- Links naar hulpverlening en info websites voor holebi, trans+ en hetero + landelijke groepen => Klik hier
- Links naar holebi vriendelijke therapeuten, advocaten & notarissen & dokters (beperkte lijst) => Klik hier
- Links allerlei info holebi & trans in Belgie => Klik hier

Bron: holebi info & hln.be & regenbooghuizen - Mei 2020

Dit bericht is gepost op 06 May, 2020 en 3596 keer gelezen.