Mechelen laat 2 regenboogvlaggen wapperen + regenboogbanken + links.De stad Mechelen wil dit jaar extra de aandacht vestigen op de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT), tot grote tevredenheid van de Homo- en Lesbienne Werking Mechelen (HLWM). “Rechten van seksuele minderheden zijn erg fragiel.”

Twee Regenboogvlaggen
De Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie vindt plaats op zondag 17 mei. In Mechelen wordt daarom dit weekend niet alleen de regenboogvlag gehesen aan het stadhuis, maar voor het eerst ook op de Sint-Romboutstoren. Ook elders krijgt de dag extra zichtbaarheid: het regenboogzebrapad op de Grootbrug kreeg een likje verf, net als de regenboogbanken. De Regenboogvlag hangt op het Stadhuis van 9 mei tot 17 mei en de 2de Regenboogvlag hangt op de Sint-Romboutstoren van 10 mei tot 17 mei.

Regenboogbanken
In 2018 plaatsten we een regenboogbank in de Kruidtuin, in 2019 eentje in Tivoli Park én eentje voor De Schakel (uitvalsbasis Homo en Lesbienne Werking Mechelen). Een reizende regenboogbank deed ook rondes in de stad, elke dag op een nieuwe plek. Dit jaar breiden we onze collectie uit! Er komen nu ook regenboogbanken in de dorpen: Muizen, Walem, Battel , Leest, Hombeek en Heffen en op 4 extra plaatsen in de stad. Maar dat doen we na de coronaperiode omwille van de afstandsmaatregelen. De banken van de voorbije jaren (Kruidtuin, Tivoli Park en voor De Schakel) en het regenboogzebrapad op de Grootbrug krijgen een nieuwe laagje verf ter opfrissing.

“We hebben tien nieuwe picknicktafels in regenboogkleuren aangekocht, maar die worden pas geplaatst van zodra picknicken op het openbaar domein weer veilig is”, zegt schepen Gabriella De Francesco. “We nodigen voorbijgangers uit om plaats te nemen en stil te staan bij het zinloos geweld dat er vandaag nog te vaak gebeurt omwille van iemands seksuele geaardheid.”

Sensibilisatie
Ook op de digitale zuilen en via de sociale mediakanalen zal er aan sensibilisatie worden gedaan. “Of je nu holebi, transgender, biseksueel of interseksueel bent, we zijn in de eerste plaats allemaal Mechelaars. We hebben allemaal dezelfde rechten en verdienen gelijke kansen.”

HLWM wijst erop dat de recent verworven rechten van seksuele minderheden nog steeds fel bestreden, kostbaar en erg fragiel zijn. “Kijk maar naar wat op dit ogenblik nog gebeurt in Polen, Marokko, Rusland, enzovoort. Als aanmaning om alert te blijven kan dit tellen”, aldus bestuurslid Jan Huygens.

Meer info IDAHOT Mechelen
- Voor alle activiteiten rond de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie in Mechelen => Klik hier
- Link naar HLWM => Klik hier

Eerder IDAHOT Belgie nieuws
Woensdag kon je bij holebi info in een nieuws bericht al lezen over wat de Antwerpse gemeentes; Niel, Schilde en Willebroek doen naar aanleiding van IDAHOT. In dit bericht ook meer info rond 17 mei (acties regenbooghuizen, waarom 17 mei, nuttige links, enz). Wie dit wil (her) lezen ==> Klik hier

Nuttige link & info
Website van IDAHOT Belgie:

- Op deze website kan je zowel kijken in welke steden & gemeenten de regenboogvlag zal wapperen en waar, als ook kijken wat de gemeente of stad doet naar aanleiding van IDAHOT.
- Hoe zoeken: klik op de link naar diveriteit in mijn gemeente, selecteer je of een provincie, maak dan verder je keuze naar je gemeente of stad van je voorkeur. Aldaar kan je zien of de stad of gemeente ook de regenboogvlag laat wapperen en waar, met daarnaast ook informatie over wat de gemeente of stad organiseert naar aanleiding van IDAHOT.
- Opgelet: de lijst(en) zijn nog niet compleet, want nog niet elke gemeente of stad liet al weten waar en of ze een regenboogvlag zullen laten wapperen enz, deze info wordt dag na dag aangevuld tot 17 mei.
- Website link IDAHOT Belgie ==> Klik hier

LEES OOK
ANTWERPSE GEMEENTE NIEL SCHONK REGENBOOGBANK AAN RUSTHUIS - - 2019
REGENBOOGBANK IN MECHELEN - IDAHOT 2018
WELDRA IDAHOT 2020 - INFO - NIEUWS 3 ANTWERPSE GEMEENTEN - ALLE REGENBOOGHUIZEN - NUTTIGE LINKS - 2020

Bron: holebi info & hln.be - Mei 2020

Dit bericht is gepost op 08 May, 2020 en 3620 keer gelezen.