Genk zet holebi & transgender organisatie in de kijker op 17 mei + gesprek met ouder van holebi kind + video.Zondag 17 mei 2020 is het de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Voor holebi's en transgenders uit Genk is mei een belangrijke maand, ze zijn verenigd in OGWA (Ook Genks Wel Anders). Ook Tobias en zijn mama Christel hadden veel steun via OGWA waar over ze getuigde via de website van Genk.be

17 mei IDAHOT. Voor mama Christel een belangrijke dag. "Tobias was 17 jaar en bang om ons te vertellen dat hij homo was. Als moeder voelde ik dit natuurlijk al langer aan. Het was dus zeker geen totale verrassing voor mij. Maar je moet op een gegeven moment wel het gesprek aangaan. Dankzij de OGWA-groep heeft hij de kracht gevonden om er thuis over te praten. En uiteraard hou ik nog evenveel van hem."

Tobias maakte kennis met OGWA dé vereniging voor holebi's & transgenders uit Genk via een schoolopdracht. Hij voelde zich er snel thuis en werd ook kernlid. Mama Christel zag hem sinds zijn aansluiting open bloeien. Samen met haar man ging Christel ook al naar hete regenboogcafé van OGWA. "Normaal organiseren ze elke eerste woensdag en derde vrijdag van de maand een open moment in het pop-up regenboogcafé Bagatel. Door de corona maatregelen gaat dit even niet door. Maar mijn man en ik hopen dat het snel weer mogelijk wordt, want je leert daar andere ouders kennen en je voelt je ook begrepen. We vinden het dan ook een heel goed initiatief."

Dat de stad Genk mee haar schouders zet onder het initiatief juicht mama Christel alleen maar toe. "Ik vind het heel goed dat stad Genk en OGWA regelmatig activiteiten organiseren om holebi’s en transgenders positief in de kijker te zetten. Ze doen dat niet alleen tijdens de IDAHOT-week in mei, maar het hele jaar door. En dat is echt wel nodig. Hierdoor komt dit onderwerp tenminste aan bod en wordt het bespreekbaar, ook bij vrienden en kennissen. Ik merk dat het nog steeds een taboe is en ik wil dat graag mee helpen doorbreken."

Tobias praat er ook over op scholen. Maar toch is dat niet gemakkelijk onder de jeugd blijkbaar?
Christel: "Tobias is met OGWA al regelmatig naar de Genkse scholen getrokken om met leerlingen te praten over het holebi zijn en respect te vragen. En echt chapeau dat hij hiervoor tijd vrijmaakt. Ik ben echt fier op mijn zoon. Het is immers niet makkelijk om op scholen het gesprek aan te gaan over dit thema. De directie en leerkrachten staan meestal volledig achter dit idee, maar soms krijgt hij toch wel wat bagger over zich heen van andere leerlingen. Daarom vindt hij het zo belangrijk om dit gesprek toch te blijven aangaan om zo hopelijk iets meer respect te krijgen. Dat is alles wat wij vragen, respect."

Helaas zullen alle geplande activiteiten naar aanleiding van IDAHOT, net zoals elders in het land, ook in Genk niet door gaan. Maar natuurlijk zullen er wel regenboogvlaggen wapperen, zoals aan het Genkse stadhuis. Maar OGWA is ook digitaal bereikbaar, en wie interesse heeft in deze groep, jongeren en ouders van een holebi of transgender kind, kan via de website of facebook pagina contact opnemen.
Website OGWA => Klik hier
Facebook OGWA => Klik hier

Bekijk hier onder een mini introductie video (26 sec) van OGWA.
(onder de video enkele nuttige links + eerder idahot - holebi info nieuws)


Nuttige links
- Links naar Belgische holebi & transgender organisaties (ook café & dancing) => Klik hier
- Links naar Belgische holebi trans (& hetero) infosites, hulpverlening, landelijke groepen => Klik hier
LEES OOK
IDAHOT 2020 MECHELEN LAAT TWEE REGENBOOGVLAGGEN WAPPEREN & REGENBOOGBANK
IDAHOT 2020 INFORMATIE + NIEUWS UIT 3 ANTWERPSE GEMEENTEN + NUTTIGE LINKS

Bron: genk.be & holebi info - Mei 2020.

Dit bericht is gepost op 10 May, 2020 en 3411 keer gelezen.