NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Rainbow Europe Index 2020, Belgie opnieuw op de tweede plaats + volledige lijst.In februari was er het jaarrapport van ILGA Europe. Nu is het tijd voor de jaarlijkse Rainbow Europe Index. Elk jaar rangschikt ILGA Europese landen van zeer goed naar zeer slecht. Om de lijst op te maken kijkt men elk jaar opnieuw naar de 49 Europese landen en hoe ze scoren op het vlak van hun beleid en wetgevingen betreffende holebi's & transgenders. (Volledige lijst onderaan).

De lijst registreert de wettelijke normen van een land en vergelijkt die met de andere landen. De lijst wordt jaarlijks opgemaakt door ILGA-Europe de organisatie die opkomt voor de belangen van Europese holebi en transgender+ personen. Men kijkt voor elk land naar zes sleutelgebieden, namelijk: gelijkheid en non-discriminatie - familie - haatmisdrijven en aanzetten tot haat - wettelijke gender erkenning en lichamelijke integriteit en ruimte en asiel van het maatschappelijk middenveld.

Voor de vijfde keer op rij staat Malta op de eerste plaats, waarmee men aangeeft dat Malta het beste Europese land is voor holebi en transgender+ personen, en voor de derde keer op rij staat ons Belgen landje op de tweede plaats. Onze buren in Nederland staan op de twaalfde plaats in de rangschikking van 49 landen. Het slechtste land is Azerbeidzjan, maar ook landen als Rusland, Turkije, Armenië en Wit-Rusland staan achteraan.

Vorig jaar bleek uit de Rainbow Europe Index dat de rechten van holebi en transgender+ personen achteruit gaan in Europa. Helaas blijkt er dit jaar weinig verbetering en is in 49% van de landen er geen verbetering op te merken ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast blijkt dat men in sommige landen zelfs nog meer achteruit gaat, voorbeeld is Polen met onder andere zijn zogenaamde holebi en transgender vrije zones.

Verder blijkt dat de rechten van transgender en intersekse personen in heel Europa in beweging is, in sommige landen positief in andere landen negatief. Daardoor zijn sommige landen hoger opgeklommen in de lijst en andere gedaald. De landen die opklommen zijn België, Nederland, Noord Macedonië, Spanje, IJsland en Zwitserland vanwege het toevoegen van genderidentiteit aan gelijkheidswetten.

Tot slot stelt men dat de resultaten van de Rainbow Index 2020 laat zien dat maatregelen voor gelijkheid in verschillende landen stil staat. Niet vanwege een gebrek aan politieke en publieke steun, maar vanwege een wijdverbreide zelfgenoegzaamheid over de noodzaak van maatregelen betreffende gelijkheid voor holebi en transgender+ personen. Er worden steeds minder beleidsmakers gekozen die zich inzetten voor gelijke rechten omdat men vaak meent dat holebi en transgender+ personen al alle gelijke rechten hebben. Ook lopen processen vaak vast of worden ze niet opgevolgd door gebrek aan een gekozen politicus die zich daadwerkelijk voor gelijkheid inzet. Er zijn reden van uiterste bezorgdheid dat deze situatie zich zal voortzetten aangezien de politieke aandacht wordt ondergedompeld in de economische gevolgen van de coronacrisis door het COVID-19 virus.
RAINBOW INDEX - 2020
Top 10: 1 Malta - 2 Belgie - 3 Luxemburg - 4 Denemarken - 5 Noorwegen - 6 Spanje - 7 Portugal - 8 Finland - 9 Verenigd Koninkrijk - 10 Zweden.
En verder:
11 Montenegro - 12 Nederland - 13 Frankrijk - 14 IJsland - 15 Ierland - 16 Duitsland - 17 Oostenrijk - 18 Griekenland - 19 Kroatië - 20 Slovenië - 21 Estland - 22 Bosnië en Herzegovina - 23 Zwitserland - 24 Kosovo - 25 Andora - 26 Servië - 27 Hongarije - 28 Albanië - 29 Cyprus - 30 Georgië - 31 Slowakije - 32 Tsjechië - 33 Noord-Macedonië - 34 Litouwen - 35 Italië - 36 Oekraïne - 37 Bulgarije - 38 Moldavië. 39 Roemenië - 40 Lichtenstein - 41 Letland - 42 Polen - 43 San Marino - 44 Wit Rusland. 45 Monaco - 46 Rusland - 47 Armenië - 48 Turkije - 49 Azerbeidzjan.
LEES OOK
RAINBOW INDEX EUROPE - 2019 - HOLEBI EN TRANSGENDER+ RECHTEN GAAN ACHTERUIT + EXTRA INFO
NOG WERK AAN DE WINKEL IN EUROPA GELIJKE RECHTEN HOLEBI & TRANSGENDERS (ILGA jaarrapport 2020)

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Mei 2020.

Dit bericht is gepost op 15 May, 2020 en 3095 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 


Buitenlands nieuws

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 

Meer holebi en transgender in media en advertenties zorgt voor meer aanvaarding.

 

Wat homo's en lesbiennes echt vinden van schaamhaar en seks.

 

Holebi relaties zegenen in de kerk? en blik op holebi's verschuift binnen rooms-katholieke kerk.

 

Trans politicia brengt lied voor George Floyd, enkele dagen na diens dood schiet politie zwarte trans man dood + video

 

Minderjarige Nederlandse homofoob riskeert taakstraf en geldboete.

 

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 


Showbizz & Sport

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.