IDAHOT nieuws uit 11 Belgische gemeenten en steden + foto's + 2 video's.
Zondag 17 mei is het weer Internationale Dag tegen holebi (homo, lesbisch, biseksueel) en trans+ fobie. Door de coronacrisis ziet het er grotendeels allemaal wat anders uit dit jaar. Behouden blijft wel de actie waarbij gemeenten en steden, naar jaarlijkse gewoonte de regenboogvlag laten wapperen. Daarnaast zijn er ook enkele plaatsen waar men speciaal naar aanleiding van 17 mei een regenboogzebrapad aanlegde.

Eerder besproken gemeenten & steden en nieuwe
Eerder kon je bij holebi info naar aanleiding van IDAHOT (Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie) al nieuws lezen afkomstig uit: Brugge, Diest, Genk, Ieper, Lubbeek, Mechelen, Niel, Schilde en Willebroek. Vandaag komt daar bij: de stad Antwerpen, Boom, Deinze, Gent, Hamme, Oudenaarde, Pelt, Tremelo, Turnhout, Willebroek (opnieuw) en Zottegem. Bij de elf nieuwe van vandaag ook telkens een foto:

IDAHOT (Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie) - 2020

ANTWERPEN

Aan de gevel van het Keyser Hotel op de De Keyserlei aan het Centraal station hangt een 25 meter grote regenboogvlag. Op de onthulling waren aanwezig: Bart De Wever, schepen Karim Bachar en Mr Gay Belgium finalist Matthias De Roover. "Deze bijzondere tijden verplichten ons creatief te zijn maar dat we iets moeten doen dat staat vast. Nog steeds worden holebi’s gediscrimineerd. Zo las ik dat sommigen suggereren dat zij aan de basis zouden liggen van het coronavirus. Die complotten tegen minderheidsgroepen is zo oud als de straat maar het toont wel het belang van deze actie. Als stad willen we tonen dat we allemaal aan hetzelfde zeil trekken en samen strijden voor gelijke kansen," aldus burgemeester De Wever. De vlag blijft hangen tot zondag 17 mei. Helemaal onderaan dit nieuws bericht kan je nog twee video's bekijken rond deze gebeurtenis.

BOOM (provincie Antwerpen)

De Antwerpse gemeente neemt al enkele jaren het initiatief om in deze periode de regenboogvlag uit te hangen. Ook in coronatijden zullen de regenboogkleuren de komende weken in het straatbeeld te zien zijn. Je kan de regenboogvlag onder meer zien wapperen aan het gemeentehuis, het gemeentelijke park, op de Kaai en aan verschillende rotondes. Maar, deze keer ging men nog verder en zal je de regenboogkleuren ook tegen komen in de officiële communicatie van de gemeente. Het gemeentelijke logo werd daarvoor tijdelijk aangepast en het voltallige personeel werd opgeroepen om het aangepaste logo in de e-mailhandtekening te integreren. “De regenboogkleuren symboliseren verdraagzaamheid en het belang van diversiteit. Dit is dus een krachtig signaal dat iedereen zichzelf mag zijn in Boom”, zegt schepen van Diversiteit Sven Cools (Groen). “Publieke zichtbaarheid is een belangrijk aspect bij de emancipatie van holebi’s en transgenders. Ook op onze sociale media zullen de logo’s aangepast worden.”

DEINZE (Oost-Vlaanderen)

De stad Deinze heeft deze week een regenboogzebrapad aangelegd. Zoals ieder jaar toont de stad Deinze zich solidair door de regenboogvlag, het symbool waarmee de holebi- en transgenderbeweging actie voert, te laten wapperen. In Deinze hangt de vlag sinds vandaag aan het dienstencentrum Leiespiegel en aan het voormalige gemeentehuis in Nevele. Het regenboogzebrapad is gelegen tussen cc Leietheater en de RAC-parking. Het kleurrijke pad werd onthuld in aanwezigheid van Mister Gay Belgium finalist en Deinzenaar Milan Colpaert, schepen Conny De Spiegelaere en burgemeester Jan Vermeulen (CD&V).

GENT (Oost-Vlaanderen)

Aan de Zuid is vrijdag het grootste regenboogzebrapad van Vlaanderen ingehuldigd. Het is 16 meter breed. De boodschap erachter is duidelijk: in Gent is iedereen welkom. Veel steden hadden er al één, maar Gent heeft meteen het grootste: een regenboogzebrapad. “De stad Gent wil op die manier letterlijk in de verf zetten dat iedereen welkom is”, zeggen schepenen Astrid De Bruycker (sp.a) en Filip Watteeuw (Groen). Het 10 meter brede zebrapad op het Woodrow Wilsonplein lag er eigenlijk al, door daartussen kleuren van de regenboog te verven, was het meteen klaar. Doordat er nog steeds een wit zebrapad ligt, blijft het ook wettelijk een zebrapad. Aan het stadhuis werd vandaag ook de regenboogvlag gehesen. Het regenboogzebrapad kwam er naar aanleiding van komende zondag, want dan is het 17 mei = Internationale Dag tegen holebi- en transfobie.

HAMME (Oost-Vlaanderen)

Donderdag hing het gemeentebestuur van Hamme de regenboogvlag uit aan het gemeentehuis op het Marktplein. Hier mee tonen ze zich net als andere gemeenten en steden solidair in strijd tegen holebi- en transfobie. "Op deze manier tonen wij ons solidair. Wij doen al elk jaar mee aan deze actie en willen dit ook dit jaar opnieuw doen. Wij vinden het belangrijk om onze steun aan deze gemeenschap te betuigen," aldus het gemeentebestuur vanuit het Oost-Vlaamse Hamme.

OUDENAARDE (Oost-Vlaanderen)

Tussen de officiële vlaggen aan het stadhuis van Oudenaarde wappert sinds vrijdagmiddag ook een regenboogvlag. Burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) en enkele schepen waren er bij , toen Mister Gay Belgium finalist Aaron Vanderstichele de vlag kwam hijsen. Het stadsbestuur van Oudenaarde toont zich al verschillende jaren solidair door de regenboogvlag te laten wapperen klinkt het.

PELT (Limburg)

Ook in de Limburgse gemeente Pelt hing men ondertussen al de regenboogvlag uit. De vlag werd ontvouwd in bijzijn van Peltenaar Glen Mandos, één van de twaalf finalisten van de komende Mister Gay Belgium verkiezing. De regenboogvlag wordt in de gemeente al ettelijke jaren gehesen in deze periode. Om haar engagement op dit vlak extra kracht bij te zetten, ondertekende de gemeente Pelt vorig jaar een charter met vzw Regenbooghuis, de koepel van holebi- en transgender organisaties in Limburg.

TREMELO (Vlaams Brabant)

Ook in de Vlaams Brabantse gemeente Tremelo hees men donderdag al de regenboogvlag. Het gemeentebestuur laat de vlag wapperen aan het gemeentehuis. "We hangen hier met plezier de regenboogvlag al op. In onze gemeente wordt iedereen gelijk behandeld, ongeacht zijn seksuele voorkeur. Hier is geen plaats voor discriminatie", klinkt het.

TURNHOUT (provincie Antwerpen)

In Turnhout (provincie Antwerpen) werd er donderdag een regenboogzebrapad aangelegd. Met het kleurijke pad toont de stad haar solidariteit met de holebi en transgender gemeenschap. De schepen van Mobiliteit Marc Boogers benadrukt dat het niet om een officieel zebrapad gaat. (Een regenboog zebrapad is enkel wettelijk wanneer de witte strepen behouden blijven wat in sommige gemeenten & steden gebeurd bij permanente regenboogzebrapaden). Het Turnhoutse regenboogzebrapad is gelegen aan de Grote Markt ter hoogte van Turnova. "Hiermee willen we onze solidariteit tonen met de holebi en transgender+ gemeenschap. Dat is spijtig genoeg nog steeds nodig, want nog steeds hebben jongeren het moeilijk om zich te outen (uit de kast te komen), en nog steeds bestaat er een acute problematiek rond pesten, zowel op school als op het werk. Met het regenboogzebrapad laten we zien dat we in Turnhout niemand uitsluiten of als 'apart' beschouwen. Een samenleving moet daarvoor openstaan," aldus schepen van Gelijke Kansen Kelly Verheyen.

WILLEBROEK (provincie Antwerpen)

In de Antwerpse gemeente Willebroek was er donderdag een speciaal moment. De regenboogvlag werd gehesen in aanwezigheid van Dragqueen Gianni Dehertogh, die jarenlang met zijn genderidentiteit en geaardheid worstelde. Het was zelfs zo erg dat Gianni op zes maand 20 kilogram afviel. De regenboogvlag wappert bovendien dit jaar niet enkel aan het Administratief Centrum zoals andere jaren, maar ook op andere plaatsen in de gemeente. De eerste vlag werd gehesen door Gianni die ook bekend staat als Dragqueen Gigi Brillantina. "Ik hoop door mijn opvallende verschijning nog meer aandacht te krijgen voor homo- en transfobie. Want er is nog veel homohaat en discriminatie." Verder richtte Giggi zich in zijn speech op holebi's die niet uit de kast durven komen of geraken. De gemeente roept trouwens ook zijn inwoners op hun solidariteit te tonen, door een regenboogvlag, tekening of andere versiering op te hangen en daar een foto van te maken en te delen op sociale media onder de hashtag #IDAHOT2020 of #daswillebroek.

ZOTTEGEM (Oost-Vlaanderen)

In het Oost-Vlaamse Zottegem wappert de regenboogvlag aan de gevel van de Sanitary. Met die symbolische actie wil het stadsbestuur aandacht vragen voor de sociale onwenselijkheid van haat tegenover homosexuelen en transgenders. "Zottegem is een inclusieve stad waar iedereen vrij zichzelf kan zijn, in alle aspecten van zijn leven. En dus ook op vlak van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Die diversiteit is net een verrijking voor onze gemeenschap. Ook in deze tijden van corona moeten we blijven oproepen tegen discriminatie en haat”, zegt burgemeester Jenne De Potter (CD&V).
Oppositiepartij sp.a verwacht van het stadsbestuur echter meer inspanningen dan enkel een vlag te laten wapperen. “Vorig jaar kaartte sp.a al aan dat onze stad extra acties kon ondernemen om een duidelijker statement te maken inzake seksuele- en genderdiversiteit. Toen was het stadsbestuur nog niet bereid om een groter engagement aan te gaan. En het afgelopen jaar zijn er ook geen bijkomende acties ondernomen. Met een beetje creativiteit kom je nochtans al ver. Zo kan een Zottegemse Regenboogverklaring opgesteld worden en kan er meer diversiteit gebruikt worden. Dit jaar is het trouwens 30 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. Daarom roep ik onze inwoners op om samen met ons en het stadsbestuur een regenboogvlag uit te hangen”, zegt gemeenteraadslid Yana Giovanis.

WEBSITE IDAHOT Belgie (kijk of jou gemeente of stad ook mee doet, lijst nog niet compleet) => Klik hier

2 video's regenboogvlag laten wapperen in Antwerpen met Mr Gay Belgium finalist Matthias De Roover


LEES OOK
IDAHOT NIEUWS UIT: DIEST, BRUGGE, IEPER, LUBBEEK EN TIENEN
IDAHOT NIEUWS UIT GENK + GESPREK MAMA VAN HOMO ZOON + VIDEO
IDAHOT NIEUWS UIT MECHELEN - REGENBOOGZITBANKEN EN REGENBOOGVLAGGEN
IDAHOT NIEUWS ALLE REGENBOOGHUIZEN + UIT NIEL, SCHILDE EN WILLEBROEK + EXTRA INFO EN LINKS

Bron: hln.be en holebi info - Mei 2020

Dit bericht is gepost op 16 May, 2020 en 3661 keer gelezen.