Holebi-fobie op de Belgische werkplaats wordt te weinig serieus genomen + nuttige links.In 2019 heeft het interfederaal gelijkekansencentrum Unia een recordaantal dossiers over discriminatie van holebi’s geopend, waarvan voor het eerst de meeste dossiers gaan over incidenten op het werk, gevolgd door haatboodschappen in de media en agressie op straat. Unia waarschuwt daarnaast ook voor een opleving van intrafamiliaal geweld tegen holebi’s door de quarantainemaatregelen.

Vorig jaar werden er 133 dossiers over discriminatie van holebi's (homo's, lesbiennes, biseksuelen) geopend bij Unia. Daarvan hadden er 35 betrekking op holebi's die werden gediscrimineerd of geïntimideerd op de werkplek. "Men neemt holebifobie op de werkvloer nog steeds niet serieus.

"Sommige werkgevers beseffen de impact niet van discriminerend gedrag, terugkerende grappen en pesterijen. Holebi's, maar ook transgenders, hebben hier vaak last van en wenden zich daarom steeds vaker tot Unia", zegt directeur van Unia Els Keytsman.

De dossiers over discriminatie van holebi's op de werkplaats gingen over conflicten met collega's tot een conflict met een leidinggevende, of over de organisatie- en werkomstandigheden. "De realiteit is nog zorgwekkender want lang niet alle gevallen worden aan Unia gemeld”, klinkt het. In 2019 is Unia ook drie keer naar de rechtbank gestapt voor een zaak rond holebifobie.

Volgens Unia is de situatie verergerd door de coronamaatregelen. “Sinds het begin van de quarantainemaatregelen heeft Unia signalen ontvangen van een opleving van intrafamiliaal geweld tegen jonge holebi’s (ook andere groepen binnen de bevolking, in het bijzonder kinderen en jongeren zijn hier slachtoffer van). Zij zitten gevangen in een onveilige omgeving, nog vergroot door de druk van de quarantainemaatregelen. Dit kan leiden tot zelfmoordpogingen, zelfverminking, zelfmedicatie en alcoholverslaving”, aldus Keytsman. “Werken aan meer bewustzijn moet vroeg beginnen, al in de school. Ook het bedrijfsleven, waar gevallen van homofobe intimidatie te vaak tot een minimum worden beperkt, moet krachtig reageren”, aldus Keytsman.

Meer nieuws berichten over holebi's en transgenders op de werkvloer in Belgie en in het buitenland, zie onder de nuttige links. (nieuws berichten van holebi info, bij/onder lees ook uit 2019 & 2018).

NUTTIGE LINKS:
Website Unia ==> Klik hier
Facebook Unia => Klik hier
Twitter Unia => Klik hier
- Links naar hulpverlening & informatieve sites (holebi, hetero, trans+) ==> Klik hier
- Links naar holebi vriendelijke therapeuten, notarissen, advocaten ==> Klik hier
- Links naar Belgische holebi & transgender organisaties en meer: ==> Klik hier
- Links voor Belgische transgenders ==> Klik hier

LEES OOK
WERK COLLEGA'S PRATEN MAKKELIJKER OVER IMMIGRATIE & POLITIEK DAN OVER HOLEBI & TRANSGENDER - 2019
VLAAMSE WERKGEVERS KEUREN HOLEBI & TRANS NIET AF WEL BANG VOOR REACTIES 2018
HOLEBI OF TRANSGENDER ZIJN OP DE BELGISCHE WERKVLOER - DEEL 2 - 2018
HOLEBI'S EN TRANSGENDERS OP DE BELGISCHE WERKVLOER - DEEL 3 - 2018
HOLEBI & TRANS UIT DE KAST OP HET WERK - BETER VOOR WERKGEVER EN BEDRIJF - 2018
HOLEBI & TRANS IN LEIDINGGEVENDE FUNCTIE BETER VOOR BEDRIJF - 2018

Bron: hln.be en holebi info - Mei 2020.

Dit bericht is gepost op 16 May, 2020 en 3537 keer gelezen.