Homofobie in Luik toont belang van IDAHOT aan.Vandaag, 17 mei, is het Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie. Een bericht op het online Belgische holebi en transgender magazine Zizo toont aan dat deze dag nog steeds héél belangrijk is.

Zaterdag 16 mei verscheen op de website van Zizo het bericht over een holebi- en transfobe aanval in Luik. De feiten gebeurden op dinsdag 12 mei aan het station van Luik-Guillemins. In het kader van een fotoproject voor de Belgian Pride waren de coördinator van Arc-en-Ciel Wallonie en een vriendin, envenals de fotograaf en zijn man, aan een project aan het werken, toen ze plots door een groepje werden aangevallen.

Ondertussen is bekend dat de Belgian Pride parade dit jaar niet doorgaat. Daarom besloot fotograaf Bob Reijnders portretten te maken van holebi's en transgenders rond het thema dat dit jaar zou worden gebruikt tijdens de Pride week en optocht, namelijk de strijd en worstelingen van holebi's in het algemeen en rond aanvaarding en coming-out. In de fotoreeks zou lijken alsof holebi's en transgenders naar de pride gaan om zo hun identiteit en claims te benadrukken.

"We zagen er goed uit, ik in een roze legging en Megan, een vriendin van mij, in een rode zomerjurk. We hadden regenboogvlaggen vast en waren vastberaden om voor een aantal minuten de diva in ons naar boven te halen”, vertelt Tom. "Maar Megan werd onderweg naar de shoot al beledigd door verschillende mannen. Toen we naar een rustigere plek gingen en de vlaggen lieten zien, begon een groep mensen naar ons te roepen dat we walgelijk zijn en bedreigden ons. Als wij niet zouden weggaan, zouden zij ons wel verplaatsen. Tijdens de shoot werd er ook een bierblikje naar ons gesmeten." Devroye probeerde de situatie aan twee Securail-medewerkers uit te leggen. “Een van hen keek mij vol walging aan en de andere persoon zei dat dit hun bevoegdheid niet is en dat het politiebureau niet ver weg is." Er is ondertussen inderdaad aangifte gedaan bij de politie.

Uit een recente studie van het Europees Bureau voor de Grondrechten blijkt dat dit geen uniek geval is, en dat 42% van de holebi's en transgenders in het afgelopen jaar lastiggevallen werd omwille van zijn of haar geaardheid of genderidentiteit. En meer dan 60% durft zelfs zichzelf niet te zijn op publieke plaatsen uit angst om bedreigd te worden, en een op drie vermijdt om die reden zelfs bepaalde plaatsen.

"Ik praat erover omdat we ons anders onzichtbaar maken”, vertelt Devroye. “Het identificeren van deze aanvallen benadrukt het dagelijkse geweld dat we ervaren. Er is ongelooflijk veel kracht en karakter voor nodig om te overleven in een samenleving die in je gezicht spuugt. Holebi's transgenders en intersekse personen zijn helden. Ons gevecht is actueler dan ooit en België is geen paradijs. We zijn er niet om het slachtoffer te zijn. We zijn hier om gerespecteerd te worden."

Het incident vond net in de week van IDAHOT plaats, de internationale dagen tegen holebi-, trans- en interseksefobie. Het zal 17 mei dertig jaar geleden zijn dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. Op deze dag worden over heel België regenboogvlaggen uitgehangen om solidariteit te tonen met de holebi en transgender+ gemeenschappen, om duidelijk te maken dat holebi-, trans- en interseksefobie niet meer door de beugel kunnen. Ook in de rest van de wereld viert men op de een of andere manier 17 Mei.

NUTTIGE LINKS
- Slachtoffer van discriminatie of haatmisdrijf melden (kies discriminatiegrond) => Klik hier
(En doe aangifte van holebi- transfobie bij de politie in je woonplaats)
- Links naar holebi trans hetero hulpverlening, infosites => Klik hier
- Links naar holebi vriendelijke therapeuten, advocaten, notarissen => Klik hier
- Donkere gedachten? zelfmoord plannen? (tel,chat,mail,zelfhulp) => Klik hier
- Vragen over holebi & trans+ (tel,chat,mail,site) => Klik hier
LEES OOK
RESULTATEN HAATMISDRIJVEN TEGEN HOLEBI & TRANSGENDERS IN EUROPA, BELGIE SCOORT SLECHT
HOLEBI FOBIE OP DE BELGISCHE WERKPLAATS WORDT TE WEINIG SERIEUS GENOMEN
IDAHOT NIEUWS UIT ELF BELGISCHE STEDEN EN GEMEENTEN + FOTO'S EN 2 VIDEO'S
IDAHOT NIEUWS UIT: DIEST, BRUGGE, IEPER, LUBBEEK EN TIENEN
IDAHOT NIEUWS UIT GENK + GESPREK MAMA VAN HOMO ZOON + VIDEO
IDAHOT NIEUWS UIT MECHELEN - REGENBOOGZITBANKEN EN REGENBOOGVLAGGEN
IDAHOT NIEUWS ALLE REGENBOOGHUIZEN + UIT NIEL, SCHILDE EN WILLEBROEK + EXTRA INFO EN LINKS
ONDERZOEK NAAR DADERS HOMOFOBE AANVAL IN GENT STOP GEZET

Bron: Inke Gieghase @ zizomag.be en holebi info o.a nuttige links en extra info - Mei 2020.

Dit bericht is gepost op 17 May, 2020 en 3973 keer gelezen.