Je leest:

Mogelijk sluit Ruislede zich aan bij bijna 10 Vlaamse gemeenten & steden tegen anti holebi & trans houding in Polen.De kans is groot dat er straks een einde komt aan meer dan twintig jaar verbroedering tussen Ruiselede en Krasnik. De Poolse stad Krasnik is namelijk een van de steden die in de omstreden holebi en transgender vrije zones ligt. Wie een andere geaardheid heeft, wordt er geweerd. “Prehistorische praktijken”, aldus burgemeester De Roo (RKD). “Als dat zo blijft, dan is de verbroedering carrément voorbij.”

Als Ruislede (West-Vlaanderen) met de verbroedering stopt sluit men zich aan bij de steden en gemeenten: Boechout (Antwerpen) - Brugge (West-Vlaanderen) - Duffel (Antwerpen) - Evergem (Oost-Vlaanderen) - Gent (Oost-Vlaanderen) - Halle (Vlaams Brabant) en Leuven (Vlaams Brabant) en Puurs / Sint Amands (Antwerpen). Deze gemeenten en steden zegde of hun verbroedering al op met een Poolse gemeente of stad, of stuurde een brief waarin ze hun ongenoegen uiten aan de Poolse ambassade.

Anti holebi & transgender houding
Sinds juni telt Polen rond de honderd steden en gemeenten, vooral in het zuidoosten van het land, die zichzelf uitriepen als holebi en transgender vrije zone. Op deze plaatsen zijn holebi's en transgenders niet welkom. En daar hoort ook Krasnik bij, de stad heeft een verbroedering met Ruislede waar men alles behalve blij is met die anti holebi en anti transgender houding.

Erger sinds herverkiezing president
De anti holebi en transgender houding wordt opgezweept door president Andrzesj Duda. Sinds hij aan de macht is wordt de situatie van holebi's en transgenders alleen maar slechter in Polen. Hij werd opnieuw verkozen met een pleit voor 'traditionele gezinswaarden' en steunt openlijk de holebi & trangender vrije zones. Vorig jaar publiceerde een Poolse krant raamstickers die horecazaken en anderen konden ophangen op te tonen dat holebi's en transgenders niet welkom zijn.

West Vlaamse gemeente
In Ruislede ziet men de houding van hun zusterstad Krasnik met lede ogen aan. Sinds vorige week staat er in de West Vlaamse gemeente tussen de kerk en het gemeentehuis een regenboogbank. Daarmee profileert Ruiselede zich uitdrukkelijk als holebi en transgender vriendelijke gemeente. Burgemeester Greet De Roo zegt over de situatie in Polen: "Onbegrijpelijk dat een land met zoveel geschiedenis daar helemaal niets uit lijkt te hebben geleerd. Krasnik ligt in een dieprode holebi en transgender vrije zone en dat is zeer verontrustend. Het zijn prehistorische, barbaarse praktijken en met de gemeenteraad hebben we eerder al een motie opgesteld die dat veroordeelt. Die motie heb ik aan de Poolse ambassadeur doorgegeven, maar er is geen enkele reactie opgekomen. We hebben heel goede banden met een van de scholen in Krasnik. Als er niets verandert, dan is het gedaan met de verbroedering.”

Boodschap vanuit nieuw holebi & transgender fonds
Met die boodschap geeft het gemeentebestuur van Ruislede ook gevolg aan verschillende mails van bezorgde actiegroepen die binnenliepen over de kwestie. Een van die mails is afkomstig van het kersverse ‘Forbidden Colours’ fonds, het allereerste holebi en transgender fonds binnen de Koning Boudewijnstichting. De officiële lancering van het fonds staat gepland voor 15 oktober, maar nu al wordt actief geijverd voor gelijke rechten. “Een van onze eerste acties was het schrijven naar Ruiselede”, zegt Gabriël Goffoy van Forbidden Colours. “Dat Krasnik, een stad waar de holocaust duizenden slachtoffers heeft gemaakt, vandaag holebi’s en transgenders bant, kunnen wij niet toelaten. Daarom vragen we met aandrang om de banden met Krasnik te breken.”

Verbroedering / zusterstad op de helling
De jumelage (verbroedering) met Krasnik dateert al uit 1998. Sinds 2002 stuurt het gemeentebestuur een brief naar alle 15-,16- en 17-jarigen met de vraag of ze meewillen naar Polen. “Het ene jaar reizen de Ruiseleedse jongeren naar Krasnik, het jaar daarop komen de kinderen van de school in Krasnik naar hier, waarna er een jaartje pauze ingelast wordt. Telkens wordt rond de Bevrijding van Ruiselede door de Polen gewerkt door de jongeren. Dit jaar was het de beurt aan de Ruiseleedse jeugd om naar de Poolse gastgezinnen te gaan. Maar door de coronacrisis hebben we die trip afgezegd. Of de reis doorgegaan zou zijn zonder corona is een andere vraag. Door corona kregen we in zekere zin uitstel, maar als Polen holebi’s blijft discrimineren, dan komt er een einde aan de traditie.”

Of het nog goedkomt in Polen, valt af te wachten. “De Europese Commissie steunt de holebi en transgender gemeenschap in Polen, terwijl Duda slechts heel nipt de verkiezingen (zijn partij haalde 51 procent) won”, aldus nog Goffoy. “De oppositie zal dus hard zijn. Aan de andere kant is het ook zo dat de scheiding tussen kerk en staat in Polen veel vager is dan bij ons. Een verdere polarisering dreigt, maar we hopen uiteraard dat het goed afloopt voor de holebi en transgender gemeenschap in Polen. Daar gaan we voor vechten.”
LEES OOK
PUURS SINT AMANDS SLUIT MOGELIJK AAN BIJ ANDERE GEMEENTEN TEGEN HOMOFOBIE IN POLEN
ANTWERPSE GEMEENTE VERZET ZICH TEGEN HOLEBI EN TRANSGENDER VRIJE ZONES IN POLEN - 2020
STAD HALLE OOK TEGEN HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES IN POLEN, MAAR SCHRIJFT GEEN BRIEF - 2020
OPNIEUW VLAAMSE GEMEENTE DIE HOLEBI EN TRANSGENDER VRIJE ZONES IN POLEN AFKEURT - 2020
OOK KLEINE ANTWERPSE GEMEENTE ROEPT POLEN OP TE STOPPEN MET HOLEBI & TRANS ZONES - 2020
3 VLAAMSE STEDEN ROEPEN POLEN OP TE STOPPEN MET HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES - 2019
POOLS KOPPEL TROK NAAR VATICAAN MET REGENBOOGVLAG MET DAAROP HET WOORD HELP - 2020
POOLSE RECHTBANKEN VERKLAARDEN 2 HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES ONGRONDWETTELIJK - 2020
ONRUST IN POLEN TAL VAN HOLEBI'S EN TRANS OPGEPAKT - EUROPA MOET DRINGEND INGRIJPEN - 2020
POLEN STOPT BESCHERMING VROUWEN OMDAT HET HOLEBI & TRANS IDEOLOGIE RECHTVAARDIGD - 2020

Bron: hln.be en holebi info - september 2020.

Dé holebi INFO GIDS:
Links hulpverlening & informatief - Alles over soa's en aids - Het homohuwelijk + ouderschap - Holebi & trans organisaties per provincie + landelijke organisaties - Holebi vriendelijke therapeuten, notarissen, advocaten - Ken je holebi & transgender symbolen & vlaggen - Boek en film tips (ook kinderboeken met holebi & trans thema) - Ben ik homo? - Ben ik lesbisch? - Ben ik biseksueel? - Ben ik transgender? Ga naar de holebi info gids => Klik hier Of klik bovenaan in het menu op infogids.

Dit bericht is gepost op 19 September, 2020 en 3666 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan


activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

En de Mister Gay Belgium 2020 winnaar is ... + ereheren + video's.

 

Links naar de juiste info en meer (ook holebi/trans+) @ Covid-19 / Coronavirus + nieuwe maatregelen en waarom.

 

Aanrakingen: soms levensgevaarlijk, maar altijd van levensbelang (voorstellingen vanaf 21 oktober tot 2021).

 

Belg infosite brengt donkere gedachte campagne voor jongeren en jongvolwassenen (van min 11 tot plus 24) + video + links.

 

Vlaanderen is weer een nieuwe holebi+ en transgender+ organisatie rijker.

 

UGent bevroeg jongeren over seks, seksuele geaardheid en gender gelijkheid.

 

Vlaams onderzoek: kinderen van holebi ouders doen het beter op school.

 


Buitenlands nieuws

Amerikaanse staat past wet aan waarna sommigen holebi's & transgenders en hetero's mogen discrimineren.

 

Met Zuid Australië na 17 jaar eindelijk vreselijke gay panic defence wet afgeschaft in heel het land.

 

Twee homofobe incidenten in Nederland waarvan een aanslag op leven.

 

Meerderheid holebi & transgender+ jongeren voelt zich niet veilig op school.

 

Homo's met kinderen ontvluchten Rusland na dreiging arrestaties en afnemen kinderen.

 

Nederlanders geven organisaties die conversie therapie geven belastingvoordelen.

 

Europees Olympisch Comité laat Europese Spelen doorgaan in anti holebi & transgender stad.

 


Showbizz & Sport

Niet-binaire ster uit Arrow stapte zopas in het huwelijksbootje met niet-binaire ster.

 

19-jarige veelbelovende atlete komt uit de transgender kast.

 

Iedereen kan dit jaar de finale van Mr Gay Belgium live volgen + video.

 

Eerste homo K-pop zanger uit Zuid-Korea uit de kast.