Belgie heeft eerste transgender vicepremier.
Nu we eindelijk een federale regering hebben en de namen van de ministers en vicepremiers bekend zijn, blijkt dat we (ook) voor het eerst een transgender vicepremier hebben, namelijk Petra De Sutter (Groen). In 2011 had ons landje de eerste openlijke homo premier namelijk Elio Di Ruppo.

De Sutter, 57, werd in 2014 al de eerste openlijke transvrouw in de Belgische Senaat. Gisteren werd ze de eerste transgender vicepremier van ons landje. De Sutter kreeg ook nog de portefeuille van minister van Overheidsbedrijven en ambtenarenzaken. Bij de verkiezingen van 2019 werd De Sutter, met 143.377 voorkeurstemmen verkozen tot Europarlementslid, ze schreef daarbij twee keer geschiedenis, eerst als de eerste groene voorzitter van de Commissie Interne markt en Consumentenzaken, ten tweede als eerste transvrouw op die functie.

Over haar nieuwe functie als minister en vicepremier zegt ze: “Samen met de regeringsploeg en met alle ambtenaren wil ik meewerken aan het moderniseren en digitaliseren van de overheid. Ik ben fier dat ik minister word voor Ambtenarenzaken en overheidsbedrijven. De coronacrisis toonde aan dat we een slagkrachtige overheid nodig hebben om het algemeen belang veilig te stellen”. Op Twitter schreef ze woensdag avond: "Gisteravond gaf ik met 1000 andere leden groen licht voor de nieuwe regering, nu mag ik samen met die regering doen wat nodig is om ons land te herlanceren en werken aan een nieuwe toekomst voor alle Belgen."

De Sutter is ook nog buitengewoon hoogleraar in de gynaecologie aan de Universiteit Gent, hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent, en lid van het Europees Parlement voor de partij Groen sinds 2019. In de Senaat werd ze lid van de Commissie voor de Institutionele Aangelegenheden en als senator werd ze ook afgevaardigd in de Raad van Europa, waar ze lid werd van de commissie Sociale Zaken en vicevoorzitter van de commissie Migratie. In 2019 werd ze lijsttrekker voor Groen bij de Europese verkiezingen, en sinds datzelfde jaar is ze ook nog gemeenteraadslid in Horebeke (Oost-Vlaanderen).

In 2014 kwam ze uit de transgender kast. In 2016 schreef ze een boek over haar leven met als titel: '(Over)leven mijn strijd als transvrouw arts & politica', in samenwerking met Knack-journaliste Elke Lahousse, het boek kwam uit in 2016 bij uitgeverij Manteau. In 2016 werd ze bekroond tot 'Strafste Gentenaar' in de categorie academisch, in dat zelfde jaar won ze de 'Prijs De Maakbare Mens'. In 2017 noemde Charlie Magazine De Sutter als een van de top 25 invloedrijke Belgen.

Onderwerpen waarvoor ze eerder al opkwam binnen de politiek: holebi en transgender rechten, draagmoederschap, onafhankelijkheid van klinisch onderzoek in de farmaceutische industrie, vrouwenrechten en de bescherming van de volksgezondheid voor schadelijke hormoon verstorende stoffen in plastic, cosmetica e.a. Ze zet zich daarvoor al ruim dertig jaar in op de gezondheidsrisico's van hormoonverstoorders. Ze mengt zich ook regelmatig in bio-ethische discussies zoals draagmoederschap en commerciële eiceldonatie. In 2019 verhuisde ze van de Senaat en de Raad van Europa naar het Europees Parlement. Haar authentieke stijl en dossierkennis zorgen ervoor dat ze gerespecteerd en vertrouwd wordt over partijgrenzen heen. Als kersvers vicepremier zal ze naar eigen zeggen zeker ook 'groene' accenten leggen.
Link
- Links voor Belgische transgenders ==> Klik hier

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - september 2020.

Dit bericht is gepost op 01 October, 2020 en 5327 keer gelezen.