Je leest:

UGent bevroeg jongeren over seks, seksuele geaardheid en gender gelijkheid.Onderzoekers van de UGent bevroegen duizend leerlingen uit eerste graad secundair over seksuele geaardheid, gelijkheid tussen jongens en meisjes, en hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen. De clichés die opdoken zijn vooral vaak nadelig voor meisjes / vrouwen.

Tijdens het schooljaar 2018 - 2019 bevroegen onderzoekers van UGent 1.008 jongeren uit de eerste graad secundair onderwijs in 23 secundaire Vlaamse scholen. De onderzoekers richtten zich vooral op kwetsbare buurten, de bevraagde jongeren zijn daarom erg divers, waarbij men mag opmerken dat 50 procent van de jongeren zijn of haar moeder niet in België werd geboren.

“Het valt op dat jongeren nog heel wat gender stereotypen met zich meedragen”, zegt coördinator Sara De Meyer van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. “Daarbij is het wel zo dat België beter scoort dan veel andere landen.” De onderzochte gender stereotypen vallen heel vaak nadelig uit voor meisjes, zo blijkt. Al benadrukt De Meyer dat ook jongens van stereotypen kunnen afzien. Jongens gaan vaker akkoord met de stereotiepe opdeling van ‘vrouwelijke kwetsbaarheid’ versus ‘mannelijke sterkte’ en met de ideeën dat jongens hard moeten worden opgevoed en dat meisjes bescheiden moeten zijn.

Verder blijkt dat de jongens nog steeds een klassiek beeld hebben van gender (M / V / X) en seksualiteit. Zo hebben ze het bijvoorbeeld moeilijker om homoseksualiteit te aanvaarden dan meisjes, die meer open staan voor seksuele diversiteit. Verder gaf 45 procent van de meisjes aan meer bescherming nodig te hebben van hun ouders dan jongens, en 30 procent van alle ondervraagde jongeren is van mening dat jongens geen seks mogen hebben met andere jongens.

Toch bestaat er ondanks stereotypen toch wat gender en seksuele diversiteit onder de jongeren. 2,6 procent van de jongens zegt zich geen typische jongen te voelen en 11,4 procent van de meisjes voelt zich geen typisch meisje. Verder gaf 14 procent van de meisjes toe dat ze zich niet enkel aangetrokken voelen tot het andere geslacht. Volgens De Meyer is het belangrijk dat deze jongeren beseffen dat dat oké is en dat “diversiteit de norm is”.

Het onderzoek toonde verder aan dat wat betreft seksuele opvoeding er nog werk aan de winkel is. Zo wist 40 procent van de jongeren niet dat je ook bij de eerste keer seks hiv kan krijgen en dat kruiden niet helpen om een zwangerschap te vermijden. Op zich is dat misschien niet zo raar, want de seksuele ervaring van de leeftijdsgroep is nog beperkt. 6,1 procent van de meisjes en 17,1 procent van de jongens raakte ooit de geslachtsdelen aan van iemand anders of werd ooit door iemand aangeraakt.

Alarmerend is wel het feit dat de helft van 84 jongeren die aangaven ooit intiem te zijn aangeraakt, aangaven dat dit niet met volledige toestemming was. En 40 procent van 37 jongeren die al geslachtsgemeenschap hadden, meldden een gebrek aan volledige toestemming bij de eerste seksuele ervaring. De onderzoekers concludeerden dat er dus nood is aan meer en betere relationele en seksuele opvoeding, met extra aandacht naar gelijkheid tussen meisjes, jongens en seksuele- en gender diversiteit. “Het doel is tenslotte het opbouwen van gezonde en geweldloze relaties”, zegt De Meyer.
LEES OOK
VLAAMS ONDERZOEK KINDEREN VAN HOLEBI OUDERS DOEN HET BETER OP SCHOOL
WELBEVINDEN VLAAMSE HOLEBI TRANS & INTERSEKSE JONGEREN OP SCHOOL MOET BETER

Bron: nieuwsblad.be - holebi info - oktober 2020.

Dit bericht is gepost op 12 October, 2020 en 3049 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Rode Kruis Vlaanderen zoekt plasma van mannen, maar niet van homo, biseksuele, msm en transgender mannen.

 

En de Mister Gay Belgium 2020 winnaar is ... + ereheren + video's.

 

Links naar de juiste info en meer (ook holebi/trans+) @ Covid-19 / Coronavirus + nieuwe maatregelen en waarom.

 

Aanrakingen: soms levensgevaarlijk, maar altijd van levensbelang (voorstellingen vanaf 21 oktober tot 2021).

 

Belg infosite brengt donkere gedachte campagne voor jongeren en jongvolwassenen (van min 11 tot plus 24) + video + links.

 

Vlaanderen is weer een nieuwe holebi+ en transgender+ organisatie rijker.

 

UGent bevroeg jongeren over seks, seksuele geaardheid en gender gelijkheid.

 


Buitenlands nieuws

Eerste minister kust echtgenoot live op Tv na zesde politieke overwinning.

 

Amerikaanse staat past wet aan waarna sommigen holebi's & transgenders en hetero's mogen discrimineren.

 

Met Zuid Australië na 17 jaar eindelijk vreselijke gay panic defence wet afgeschaft in heel het land.

 

Twee homofobe incidenten in Nederland waarvan een aanslag op leven.

 

Meerderheid holebi & transgender+ jongeren voelt zich niet veilig op school.

 

Homo's met kinderen ontvluchten Rusland na dreiging arrestaties en afnemen kinderen.

 

Nederlanders geven organisaties die conversie therapie geven belastingvoordelen.

 


Showbizz & Sport

Niet-binaire ster uit Arrow stapte zopas in het huwelijksbootje met niet-binaire ster.

 

19-jarige veelbelovende atlete komt uit de transgender kast.

 

Iedereen kan dit jaar de finale van Mr Gay Belgium live volgen + video.

 

Eerste homo K-pop zanger uit Zuid-Korea uit de kast.