Je leest:

Meerderheid holebi & transgender+ jongeren voelt zich niet veilig op school.Zes op tien holebi (homo, lesbisch, biseksueel) jongeren voelen zich niet veilig op school in de Verenigde Staten. Daarnaast voelen 43 procent van de jongeren zich onveilig op school vanwege hun genderexpressie en 37 procent omwille van hun genderidentiteit. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek door GLSEN, een organisatie die zich specialiseert in het Amerikaans onderwijs vanaf de kleuterklas tot zeventien jarigen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat holebi en trans+ jongeren vanwege het zich niet veilig voelen op school regelmatig meerdere dag van school afwezig blijft. Daarnaast vermijdt 45 procent school toiletten en 44 procent vermijdt kleedkamers. Bovendien slaat meer dan driekwart schoolfuncties over en vermijden zeven op de tien buitenschoolse activiteiten.

In het algemeen blijkt verder dat de uitspraak 'That's so gay' (dat is zo homo) en anti holebi opmerkingen een veel voorkomende vorm van pesten is op Amerikaanse scholen. Eerder bleek trouwens hetzelfde in Nederlandse scholen, en vermoedelijk ook elders. Om daar verder op in te gaan wat betreft Amerikaanse scholen blijkt bijna 99 procent van de jongeren het woord 'homo' op een negatieve manier gebruikt worden. Evenzo hoorde bijna hetzelfde aantal de uitdrukking 'geen homo'. Beide uitdrukkingen waren eerder in verval, maar zijn de laatste jaren weer populairder geworden. De overgrote meerderheid, 92 procent, van de holebi en transgender jongeren vind die taal verontrustend.

Verder horen bijna alle holebi en transgender+ jongeren andere beledigingen, gaande van het scheldwoord voor homo's 'faggot' (flikker) tot het scheldwoord voor lesbiennes: 'dyke' (pot). Vergelijkbare aantallen zijn er over opmerkingen over genderexpressie, inclusief beschuldigingen van het niet mannelijk of vrouwelijk genoeg zijn. Wat betreft transgenders hoort 87 procent van de studenten regelmatig negatieve opmerkingen.

Ook blijkt dat leerkrachten ook vaak mee schuldig zijn aan negatieve opmerkingen tegenover holebi en transgender+ jongeren op school. Iets meer dan de helft van de holebi jongeren hoorde al eens een negatieve uitspraak gedaan door een leerkracht, en tweede derde van de transgender+ jongeren hoorde een leerkracht al eens transfobe taal gebruiken. Daarnaast blijkt dat veel leerkrachten ook negatieve opmerkingen gedaan door studenten tegenover holebi en transgender+ jongeren negeren, en slechts veertien procent van de holebi en transgender+ jongeren liet weten dat een leerkracht ingreep tegen studenten die homofobe of transfobe opmerkingen maakten.

Alarmerend is het feit dat 86 procent van de holebi en transgender schoolgaande jeugd eens of meermaals slachtoffer is geworden van geweld op school. Voor een kwart van hen ging dit over fysiek geweld, waarbij werd geslagen, geschopt, en zelfs een wapen tegen het hoofd werd gedrukt. Daarnaast werd 58 procent van de holebi en transgender+ jongeren al slachtoffer van seksuele intimidatie, inclusief het worden aangeraakt zonder toestemming. Ook online gepest worden blijkt erg vaak voor te komen. Ondanks deze laatste cijfers doet een meerderheid van de holebi & transgender+ jongeren geen aangifte op school. In de meeste gevallen uit angst, bij sommigen omdat ze weten dat de leerkrachten toch niet ingrijpen.

Ook verontrustend is het feit dat steeds meer scholen weigeren een GSA (Gay Straight Alliance) toe te staan. Dat zijn groepjes van studenten binnen de school bestaande uit hetero studenten die holebi en transgender studenten steunen, er voor opkomen en samen dingen organiseren. Ook in andere landen, waaronder zelfs Belgie en Nederland kennen zulke organisaties op scholen. Verder blijkt dat sommige scholen nog verder gaan en holebi & transgender studenten weigeren een holebi of transgender thema aan te snijden op school bijvoorbeeld in een vrije opdracht, en nog andere scholen verbieden transgender studenten te laten deelnemen aan sporten behorende bij hun "nieuwe" gender.

In 2018 bleek uit onderzoek dat ruim veertig procent van de Belgische holebi & transgender+ jongeren zich onveilig voelt op school. Gelijkaardige cijfers kwamen al uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Met het publiceren van de cijfers en meer hopen onderzoekers dat beleidsmakers meer actie zullen ondernemen om ook holebi & transgender jongeren zich veilig te laten voelen op school.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - oktober 2020

Dit bericht is gepost op 17 October, 2020 en 3298 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan


activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

En de Mister Gay Belgium 2020 winnaar is ... + ereheren + video's.

 

Links naar de juiste info en meer (ook holebi/trans+) @ Covid-19 / Coronavirus + nieuwe maatregelen en waarom.

 

Aanrakingen: soms levensgevaarlijk, maar altijd van levensbelang (voorstellingen vanaf 21 oktober tot 2021).

 

Belg infosite brengt donkere gedachte campagne voor jongeren en jongvolwassenen (van min 11 tot plus 24) + video + links.

 

Vlaanderen is weer een nieuwe holebi+ en transgender+ organisatie rijker.

 

UGent bevroeg jongeren over seks, seksuele geaardheid en gender gelijkheid.

 

Vlaams onderzoek: kinderen van holebi ouders doen het beter op school.

 


Buitenlands nieuws

Amerikaanse staat past wet aan waarna sommigen holebi's & transgenders en hetero's mogen discrimineren.

 

Met Zuid Australië na 17 jaar eindelijk vreselijke gay panic defence wet afgeschaft in heel het land.

 

Twee homofobe incidenten in Nederland waarvan een aanslag op leven.

 

Meerderheid holebi & transgender+ jongeren voelt zich niet veilig op school.

 

Homo's met kinderen ontvluchten Rusland na dreiging arrestaties en afnemen kinderen.

 

Nederlanders geven organisaties die conversie therapie geven belastingvoordelen.

 

Europees Olympisch Comité laat Europese Spelen doorgaan in anti holebi & transgender stad.

 


Showbizz & Sport

Niet-binaire ster uit Arrow stapte zopas in het huwelijksbootje met niet-binaire ster.

 

19-jarige veelbelovende atlete komt uit de transgender kast.

 

Iedereen kan dit jaar de finale van Mr Gay Belgium live volgen + video.

 

Eerste homo K-pop zanger uit Zuid-Korea uit de kast.