Gratis online sessies (na transitie) voor Belg trans & niet-binaire personen.Het Antwerpse Roze Huis en het Gentse Transgender Infopunt slaan de handen in elkaar en starten dit najaar met gratis online groepssessies voor trans personen en niet-binaire personen die nood hebben om te praten over de psychologische impact van hun (medische) transitie.

Want die nood is groot, stellen de organisaties vast. Dat beaamt ook Hannelore Hooyberghs die haar transitie in 2014 afrondde. “Ineens moest ik een nieuwe invulling geven aan mijn leven.” (haar getuigenis vind je onderaan).

Online september & oktober
Het Roze Huis Antwerpen biedt vanaf september online groepssessies aan voor trans personen en niet- binaire personen. Er zijn drie verschillende groepen. De sessies verlopen met inhoudelijke steun van Transgender Infopunt. Deze momenten die doorgaan via Zoom zijn bedoeld voor trans personen en niet-binaire personen die nood hebben om te praten over de psychologische impact van hun (medische) transitie, en die mogelijk nog met vragen zitten.
Let op: het zijn geen infosessies.

Per groep schrijven zich maximum acht personen in. Deze vaste groep volgt vijf sessies rond het thema (medische) nazorg, telkens met een interval van twee weken ertussen. De groep wordt begeleid door een vaste groepsbegeleider. Afhankelijk van de noden van de groep, worden er na de eerste sessie(s) experten uitgenodigd om specifieke vragen te beantwoorden in een veilige context van jullie vertrouwd groepje.

De sessies bieden om te beginnen een veilige omgeving waarin men over allerlei thema's kan praten. "Daarom starten we online, om zoveel mogelijk drempels weg te nemen, en wil een groep later de sessies live verder zetten, dat kan natuurlijk ook, ze kunnen daarbij bovendien worden begeleid door een professioneel begeleider die de vinger aan de pols houdt en naargelang de noden tijdens volgende sessies experts kan uitnodigen. En natuurlijk bestaat er ook de kans dat mensen individueel nadien met elkaar in real life willen afspreken.

Waarom deze infosessies?
Niet alleen de transitie periode is voor een trans persoon vaak een overweldigende periode, ook de periode die daarna volgt. Mensen zijn zich voor de transitie doelen gaan stellen en eens de transitie afgerond is beseffen ze dat alles eigenlijk nog moet beginnen. Ook voelen velen zich na de transitie eenzaam in hun gevoelens. En soms voelt men zich onder druk staan, want andere mensen zeggen vaak, nu zal je wel gelukkig zijn, maar dat is niet altijd zo, hoe ga je daar dan mee om?

Er duiken ook allerlei vragen op: waar kan ik terecht voor hulp, wat met seksualiteit, waar kan ik anderen ontmoeten, hoe omgaan met de reactie van familieleden, hoe een nieuwe partner vinden, hoe omgaan met het verwerken van het feit dat de eigen kinderwens moest worden opgeborgen, want tot 2018 moest men zich als trans persoon in België verplicht laten steriliseren als voorwaarde om de geslachtsregistratie op de identiteitskaart te kunnen laten voltooien, en wat met discriminatie, ... kortom veel vragen waarop men zeker een antwoord zal krijgen tijdens de online sessies.

Tijdig inschrijven
De organisaties verwachten dat de sessies snel zullen vollopen. Want de roep om nazorg is groot. "Sowieso zien we dat het aantal mensen dat zich aanmeldt bij het genderteam om een transitie op te starten exponentieel is gestegen de afgelopen jaren. De wachtlijsten worden langer. Meer mensen zetten de stap omdat er meer aandacht is voor het thema, omdat er meer rolmodellen zijn en mensen zich bijgevolg veiliger voelen om zich te outen als trans of als non-binair, en de nood aan nazorg zal dus alleen maar toenemen," klinkt het.
Let op: we vragen de mensen die zich inschrijven, zich te engageren om deel te nemen aan álle vijf de sessies. Deelname is gratis. We kunnen acht personen per groep toelaten. Wees er dus snel bij. Inschrijven: Klik hier

Getuigenis van Hannelore Hooyberghs via de krant Gazet van Antwerpen:
“Na mijn transitie viel ik in een zwart gat”

Nazorg is belangrijk, dat kan Hannelore, 34, alleen maar bevestigen. Na de fysieke afronding tot vrouw, dan begint het pas. "Ik had daar zo hard naar uit gekeken en had de rest van mijn dromen, mijn leven aan de kant geschoven. Toen de slagboom van het ziekenhuis achter mij naar beneden viel, ben ik beginnen wenen. Ik dacht: wat moet ik nu doen met mijn leven? Ik had niks. Ik had mijn job opgezegd en moest ineens een nieuwe invulling aan mijn leven geven. Ik viel in een zwart gat en ik denk dat veel trans personen hetzelfde ervaren.
Ik heb mijn transitie heel erg onderschat. Nazorg is zo belangrijk. Want achteraf moet je jezelf weer terugvinden. Ik worstelde met vragen als ‘nu ik vrouw ben en een vrouwelijk lichaam heb: hoe wil ik dat beleven?’, ‘in hoeverre is dit een deel van mijn leven en wat voor invloed heeft dit op mijn omgeving?’.”
Na een tijdje is ze naar een psycholoog beginnen gaan. “En na zeven jaar ga ik nog altijd geregeld naar mijn psycholoog. Dat heeft me grote inzichten gegeven. Ik ben opnieuw beginnen studeren en ben van een carrière in het jeugdwerk overgestapt naar een job in de media. Dat er nu nazorgsessies komen, kan ik alleen maar toejuichen. Het is goed om in een gesloten, vertrouwde groep over intieme zaken te kunnen praten.”

Nuttige links
Links naar Belgische info websites en transgender+ organisaties

Lees ook
Qmusic DJ over haar transgender coming out (2021)
Hoe blijf je als koppel overeind als je partner trans is, met bijdrage v. Sam Bettens (2021)
Het gaat niet altijd goed, verhaal Vlaamse transman (2020)
Rode Neuzen Dag 2020 - verhaal van Trans man (2020)
Gentse prof giet ons gender in de blender + boek info (2020)

Bron: gva.be en holebi info - Augustus 2021.

Dit bericht is gepost op 01 August, 2021 en 617 keer gelezen.