Meeste meldingen Belgische holebi's draaien om geweld.Uit de laatste cijfers van Unia (Interfederaal Gelijkekansencentrum) blijkt meer dan een derde van de klachten over homofobie te gaan over homohaat met fysiek geweld. Daarbij ligt het aandeel slagen en verwondingen hoger dan bij racisme klachten.

In 2020 kreeg Unia 109 meldingen binnen die te maken hebben met de seksuele geaardheid. Dat aantal is stabiel vergeleken met de vijf voorgaande jaren, maar ligt lager dan in 2019, toen er 24 klachten meer waren. De daling heeft vermoedelijk te maken met de lockdown en het thuiswerken. Bijna twee derde van de klachten komt van mannen.

Van de 109 klachten gingen er 41 over homohaat, meer dan 35 procent. In 11 gevallen was er sprake van slagen en verwondingen. Dat percentage van bijna 27 procent ligt hoger dan bij racismeklachten, waar in een kleine 15 procent van de haatklachten geweld werd gepleegd.

Patrick Charlier, co-directeur van Unia, vindt het fysieke geweld tegen homo's opmerkelijk. “Men is blijkbaar makkelijker slachtoffer van verbaal of fysiek geweld dan van discriminatie. Dat spoort met een sociologische realiteit in ons land. Gelijke rechten voor homo- en heteroseksuelen worden vrij algemeen sociaal aanvaard. Het homohuwelijk en het homo-ouderschap worden niet echt in vraag gesteld.

"Maar daar tegenover staat dat sommige mensen reageren vanuit de buik in plaats van uit het hoofd wanneer ze geconfronteerd worden met homoseksualiteit, wanneer mannen hand in hand lopen, wanneer vrouwen elkaar kussen. De aanvallers voelen zich onzeker omdat dit hun beeld over genderpatronen verstoort. Ze reageren met geweld omdat ze dat niet verdragen.”

Slachtoffer van geweld?
* Doe altijd aangifte bij de politie in je woonplaats.
* Melden bij Unia ==> Klik hier

Nuttige links (uit de holebi info gids)

* Links o.a Geestelijke gezondheid of nood aan gesprek, meldpunten, (en meer links andere, seksuele gezondheid enz...) voor hetero, holebi & trans ==> Klik hier

* Holebi vriendelijke therapeuten ==> Klik hier

* Links voor Belgische transgenders ==> Klik hier

* Alles over holebi & trans (seksuele geaardheid/ genderidentiteit/ coming out & verhalen/ adresssen/ homohuwelijk/ ouderschap/ en nog veel meer via de holebi info gids ==> Klik hier

Bron: vrt.be & holebi info - 30 Augustus 2021.

Dit bericht is gepost op 30 August, 2021 en 499 keer gelezen.