Holebi & Trans+ jongeren krijgen toch nog 90% van CD&V minister.De holebi & transgender+ jeugdbeweging Wel Jong Niet Hetero (WNJH) kloeg recent aan dat de Vlaamse Regering de werkingsmiddelen van de organisatie verlaagt werden. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) is het niet eens met de kritiek. Volgens hem was er een negatieve beoordeling van de adviescommissie en krijgt de organisatie toch nog 90 procent van het oorspronkelijke bedrag.

Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) maakte vorige week bekend dat er de komende vier jaar 1,5 miljoen euro extra naar de Vlaamse jeugdsector zal vloeien. Maar Wel Jong Niet Hetero moet het echter met minder stellen, zo klaagt de organisatie aan. "De veiligheid van LGBTQ+-jongeren is geen prioriteit. Terwijl wij elke dag merken dat de nood en hoeveelheid vragen van jongeren de lucht inschiet", klinkt het.

Wel Jong Niet Hetero stipt aan dat de intolerantie, haat en geweld tegenover holebi & transgender+ jongeren de voorbije jaren net zichtbaar aan het toenemen is. De verlaging van de werkingsmiddelen staat volgens WJNH in schril contrast met de verontwaardigde reacties die de Vlaamse ministers laten optekenen wanneer een geval van haat of geweld tegen holebi & transgender+ personen de media haalt. Het staat ook haaks op de aanbevelingen die Dalle vorig jaar voor het jeugdwerk publiceerde om de veiligheid van LGBTQ+-jongeren te bevorderen, aldus de vereniging.

Minister van Jeugd Benjamin Dalle zegt begrip te hebben voor de ontgoocheling van WJNH over de toegekende subsidies, maar zegt verder de puntjes op de i te zetten inzake de verloop van de procedure. Dalle wijst erop dat de administratie en de expertencommissie een negatief advies hadden gegeven over het dossier van WJNH. De adviescommissie stelde daarom voor de werkingsmiddelen stevig te verlagen van 224.017 euro in 2021 naar 152.785 euro in 2022.

Maar, minister Dalle besliste zelf om de ondersteuning toch nog op te krikken tot 201.615 euro of 90 procent van het oorspronkelijke bedrag "omwille van het belang van het thema waar WJNH rond werkt en begrip voor de impact van de organisatie". "Net daarom heb ik beslist een extra financiële inspanning te doen", aldus Dalle.

"Tegelijkertijd moeten we verantwoord omspringen met middelen die de overheid toekent en de procedures die zorgen voor een objectieve toekenning van overheidsmiddelen", legt Dalle verder uit. "Veel jongeren worstelen vandaag nog met hun geaardheid of identiteit, net daarom benadrukken we het belang van dit thema ook bij organisaties en doen we een extra inspanning voor Wel Jong Niet Hetero. Het belang van LGBTQ+ overstijgt ook één specifieke organisatie en is een uitdaging voor ons allemaal. We zullen de komende maanden verder in gesprek gaan met de organisatie over hun werking en hoe ze zich verder kunnen professionaliseren."

Wel Jong Niet Hetero laat het daar echter niet bij: met de hashtag #SafetyNotFound en een petitie vraagt ze een échte investering van de Vlaamse regering in de veiligheid van LGBTQ+-jongeren. "Want dat hebben onze jongeren broodnodig", besluit de organisatie.

Via de links hier onder kan je de petitie van WJNH ondertekenen. (Onder de links vind je nog een verklarende woordenlijst)


Nuttige links
- Website Wel Jong Niet Hetero (lgbtq+ tot 30 jaar) ==> Klik hier

- Links naar lgbtq+ organisaties per provincie ==> Klik hier

- Links voor Transgenders ==> Klik hier

- Holebi vriendelijke therapeuten ==> Klik hier

- Algemene links hetero & lgbt+ (seksuele en geestelijke gezondheid, jongeren...) ==> Klik hier

VERKLARENDE WOORDENLIJST

- LGBTIQ+ staat telkens v.d eerste letter v.d Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex, Queer.

- De plus achter bovenstaande afkortingen staat voor: alle andere seksuele geaardheden (panseksueel, aseksueel ...) en genderidentiteiten (genderfluid, niet-binair, agender, demigirl, demiboy, genderqueer...), als ook voor mensen die nog twijfelen.

- Holebi staat telkens voor de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: HOmo, LEsbisch, BIseksueel.

- Transgender of trans: is een parapluterm voor alle verschillende genderidentiteiten, gaande van genderfluid, niet-binair, agender, genderqueer, dragqueen en dragking, demiboy, demigirl tot transseksueel. Enkel binnen deze laatste groep (transseksueel) gaan mensen over tot hele of halve gender veranderende operaties. Transgenders kunnen zowel hetero of holebi e.a (panseksueel, aseksueel...) zijn

- Intersekse: heeft niets te maken met transgender. Is ook geen genderidentiteit of seksuele geaardheid. Een intersekse persoon wordt geboren met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, al dan niet in combinatie met dubbele gender specifieke chromosomen. Er zijn verschillende gradaties van intersekse personen. Meer weten => Klik hier

Bron: vrt.be & holebi info - September 2021


.

Dit bericht is gepost op 28 September, 2021 en 510 keer gelezen.