Nieuwe regenboogzebrapaden in Oost-Vlaanderen en voorstel in Antwerpen.Opnieuw nieuws vanuit enkele Vlaamse gemeenten @ steden waar men recent een Regenboogzebrapad aanlegde of waar men van plan is dit te doen. Dit keer gaat het over de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Het lijstje met gemeenten en steden mét een regenboogzebrapad blijft stijgen. Koploper is momenteel de provincie Antwerpen met ruim 37 gemeenten. Het minst aantal Regenboogzebrapaden liggen er in de provincie Limburg met een aantal van zes gemeenten. Een volledige lijst van alle gemeenten & steden per provincie kan je via een link onderaan terug vinden.

Brecht (Provincie Antwerpen)
Oppositiepartij Open Vld wil dat er in elke deelgemeente minstens één regenboogzebrapad komt. “In buurgemeenten zijn er al meerdere te vinden”, merkt raadslid Ilse Van Den Heuvel op. Met zo’n regenboogzebrapad tonen we dat er in onze gemeente geen plaats is voor discriminatie en haat. Geven we een signaal dat elke vorm van discriminatie, om welke reden dan ook, onaanvaardbaar is. Zijn wie je bent is nog steeds niet vanzelfsprekend.” De partij wil in elke deelgemeente minstens één regenboogzebrapad. “Liefst in een schoolomgeving of op een centrale plaats waar veel mensen passeren zoals in de Dorpsstraat in Sint-Lenaarts, de Brugstraat in Sint-Job, aan de lichten in de Veldstraat (tussen twee scholen), en aan de Gemeenteplaats en Schoolstraat in Brecht.”


Eeklo - Provincie Oost-Vlaanderen
In het Oost-Vlaamse Eeklo werd er recent een tweede regenboogzebrapad aangelegd. Dit is gelegen in de Oosterveldstraat ter hoogte van het Heldenpark. Met het nieuwe pad hoopt het stadsbestsuur opnieuw de sociale aanvaarding van LGBT+ personen te bevorderen. "Een regenboog is het symbool van de holebi & transgender+ gemeenschap, zegt schepen van Diversiteit Danny Smessaert (SMS). Met het aanleggen van regenboogzebrapaden willen we aandacht vragen voor diversiteit en acceptatie van LGBT+-ers. Het eerste regenboogzebrapad van Eeklo werd in mei 2019 aangelegd aan de Burgemeester Lionel Pussemierstraat, ter hoogte van basisschool De Wegel en het Sportpark.


Scheldewindeke / Oosterzele - Provincie Oost-Vlaanderen
Een eerste regenboogzebrapad kwam er aan de gewestweg ter hoogte van het Marktplein in Scheldewindeke, een deelgemeente van Oosterzele. Het zebrapad kwam er op een voorstel van oppositiepartij Open Vld Plus in maart dit jaar, maar moest eerst haar goedkeuring krijgen van het Vlaamse Gewest. “We blijven het belangrijk vinden om via symbolen als deze duidelijk te maken dat Oosterzele een verdraagzame gemeente is en dat iedereen evenwaardig is in onze maatschappij en in onze gemeente. Het is helaas duidelijk dat er nog werk aan de winkel is om verdraagzaamheid blijvend bespreekbaar te maken. Ook via permanente symbolen”, klinkt het bij Open Vld Plus. Zij pleitten bovendien ook om in de politiezone werk te maken van een breed LGTB+ beleid met een meldpunt waar slachtoffers van holebi- en transfobie terecht kunnen.

Lijst alle Vlaamse regenboogzebrapaden per provincie ==> Klik hier


VERKLARENDE WOORDENLIJST:

LGBT+ staat telkens v.d eerste letter v.d Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender.
De plus achter bovenstaande afkortingen staat voor: alle andere seksuele geaardheden en genderidentiteiten, als ook voor intersekse personen en alle mensen die nog twijfelen over de eigen seksuele geaardheid of genderidentiteit.
Holebi staat telkens voor de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: HOmo, LEsbisch, BIseksueel.
Transgender of trans is een parapluterm voor alle verschillende genderidentiteiten, gaande van: genderfluid, niet-binair, agender, genderqueer, dragqueen en dragking, queer, demiboy, demigirl tot transseksueel. Enkel binnen deze laatste groep (transseksueel) gaan mensen over tot hele of halve gender veranderende operaties. Transgenders kunnen zowel hetero of holebi e.a (panseksueel, aseksueel...) zijn.
Genderidentiteit De term 'genderidentiteit' verwijst naar het innerlijk gevoel een jongetje/man, een meisje/vrouw, (afwisselend) beide of noch jongetje/man of meisje/vrouw te zijn.
Intersekse heeft niets te maken met transgender. Is ook geen genderidentiteit of seksuele geaardheid. Een intersekse persoon wordt geboren met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft, al dan niet in combinatie met dubbele gender specifieke chromosomen. Er zijn verschillende gradaties van intersekse personen.

Bron: hln.be - gva.be - holebi info - Oktober 2021.
.

Dit bericht is gepost op 15 October, 2021 en 432 keer gelezen.