Homofoob veroordeelt na verklaring van getuige.Drie jaar na een homofobe aanval in Luik werd de dader veroordeeld met dank aan een getuige, die verklaarde dat de verdachte homofobe uitspraken had gedaan en zonder enige reden een homo koppel had aangevallen.

De feiten speelden zich af in 2019 toen een homo koppel na een trouwfeest gewelddadig werd aangevallen toen ze op weg waren naar hun auto. De dader duwde een van de mannen op de grond en sloeg hem op zijn hoofd en lichaam. Het slachtoffer liep een gebroken neus, een hersenschudding en heel wat kneuzingen en bloeduitstortingen op. Door de zware psychologische impact kon hij maandenlang niet werken.

De dader claimt zich de feiten niet te kunnen herinneren omdat hij dronken was en ontkende ook het haatmotief homofobie. Maar de correctionele rechtbank van Luik verwierp deze bekentenis door de verklaringen van een onafhankelijke getuige die de dader homofobe uitspraken had horen doen terwijl hij het homo koppel zonder enige reden aanviel.

De rechter veroordeelde de dader met een voorwaardelijke celstraf van twaalf maand met drie jaar uitstel met voorwaarden. Deze voorwaarden zijn, een opleiding 'omgaan met geweld' volgen, en de slachtoffers een schadevergoeding van 4.000 euro betalen.

Unia (interfederaal gelijkekansencentrum) laat weten verheugd te zijn dat het discriminerende motief werd erkend, en zegt dat mensen die getuigen zijn van gewelddadige feiten belangrijk zijn om een slachtoffer te steunen en om de feiten te helpen bewijzen.

Er zijn bij Unia meer meldingen van geweldplegingen wegens seksuele geaardheid dan andere: liefst 26,8 procent van de haatmisdrijven met slagen en verwondingen houdt daarmee verband. ‘Het verheugt ons dan ook dat dergelijke daden van homofoob geweld worden bestraft. Deze veroordeling ligt in de lijn van onze aanbevelingen om te maken dat haatmisdrijven effectief vervolgd worden’, zegt Unia-directeur Els Keytsman.

MELDEN holebi- transfobie, discriminatie, haatmisdaden bij Unia ==> Klik hier

Méér holebi & trans+ nieuws klik home
Bron: de standaard.be - holebi info - Oktober 2021


.

Dit bericht is gepost op 21 October, 2021 en 376 keer gelezen.