NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Humo sprak met Vlaams minister van Onderwijs, Ja ik ben homo en dan?Humo sprak met Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs. En tevens openlijk homo. Smet neemt een interview niet licht op. Hij praat niet, hij voert een verbale charge uit, met slechts af en toe een pauze om diep adem te halen. Af en toe slaat hij met zijn vuist op tafel, om zijn woorden kracht bij te zetten, opgezweept door het heilige vuur van de verontwaardiging.

Volgens andere politici is het deze verontwaardiging die Smet via de jongsocialisten en de gemeenteraad van Beveren-Waas, die hem tot in de Brusselse regering brachten. Maar na de verkiezingen voltrok er zich een drama, waarna Smet en de SP.A uit de boot vielen inzake de regeringsvorming.

'Ik ben verraden,' zegt hij: 'Gepakt.' Maar de partij viste Smet op als Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel. Een korf bevoegdheden die hem stuk voor stuk na aan het hart liggen.

Een kort stukje uit het Homo interview:

Humo: U hebt tot nu toe nooit gesproken over uw geaardheid. Doet u dat nu wel omdat u als minister van Gelijke Kansen een voorbeeldrol kunt of moet spelen?

Smet: Ik heb er nog nooit openlijk over gesproken, maar ik heb het ook nooit verstopt. Het was ook niet relevant, tot nu toe. Ik hoop dat mijn verhaal andere jongens en meisjes kan helpen.

Humo: Uit een onderzoek van het onderwijsblad Klasse blijkt dat holebi's nog altijd fel gediscrimineerd worden op school.

Smet: Het is verbeterd, maar er wordt inderdaad nog altijd gediscrimineerd.Niet alleen bij de leerlingen, ook bij het onderwijzend personeel. Ik ken verhalen over katholieke scholen waar leraars de huwelijksaankondiging van een homoseksuele collega van het prikbord in de leraarskamer trekken en in de vuilnisbak gooien. Daarnaast hebben 40 of 50 procent van de Marokkaanse jongeren problemen met holebi's, maar we komen wel van 80 procent hé. We gaan eraan werken, maar het wordt niet makkelijk. het is een mentaliteitsprobleem.

Humo: Is homoseksualiteit in de politiek taboe?

Smet: In de Brusselse regering wist iedereen het, we maakte daar zelfs grappen over. Ik heb eigenlijk maar één keer een venijnige opmerking gekregen van een collega. Maar zelfs bij de CdH hebben ze er absoluut geen problemen mee. Alleen jezelf outen in het openbaar blijft taboe.


Enkele uitspraken van Pascal Smet:

«Ik wilde dokter of piloot worden - zoals elke jongen zeker? En dan heb ik nog een tijd gedacht dat ik foorkramer wilde worden. Iets minder gebruikelijk (lacht). Ik ging doodgraag naar de kermis, en dan kon ik uren staan kijken hoe die mannen hun tuig opbouwden en afbraken. Rondreizen met een kermisattractie: dat was een jongensdroom.»

«Ik ga nu ook niet elke dag op straat staan roepen: 'Hallo, ik ben Pascal Smet en ik ben homo.' Kris Peeters zegt toch ook niet: 'Ik ben hetero en ik val op blonde vrouwen'?»

«Ik hou niet van mensen die vinden dat je ze moet respecteren om hun ambt alleen. Zo zit ik niet in mekaar. Ik heb een afspraak met mijn vrienden: 'Als ik sterallures krijg, geef je mij een sjot op mijn knieschijven.' Ik ben god de vader niet: ik rij nog altijd met de fiets, ik ga winkelen en doe de afwas - zoals elke gewone mens.»

«Waarom vallen sommige mannen op vrouwen en andere op mannen? Waarom worden sommige mensen pastoor, andere piloot en nog andere politicus? Dat zit in mij. Als ik de kans krijg om de samenleving te veranderen, kan en mag ik niet nee zeggen.»

«In het begin stoorde ik door mijn ideeën, nu stoor ik door mijn realisaties. Oké, ik kondig veel aan, maar ik dóé ook veel: kijk maar 's op mijn website, daar staat een mooi en lang lijstje. Zij hadden natuurlijk gehoopt dat het bij aankondigingen zou blijven. Als ik een boekje schrijf over Brussel komen er 450 mensen naar de voorstelling, in een ijskoud metrostation. 450! Wij verplichten die mensen niet om te komen, hè?»

«Continuïteit is goed, en daarom is het ook goed dat Onderwijs bij de SP.A blijft. Bovendien heb ik een groot deel van het kabinet van Frank overgehouden, en ga ik nauw samenwerken met dezelfde administratie.»

Het volledige interview met Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, leest u in Humo 3600 van dinsdag 1 september.

Eerder kon je bij ons lezen:
Holebi's blij met Vlaams regeerakkoord.


Bron: humo.be

Dit bericht is gepost op 31 August, 2009 en 2696 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

31 augustus 2020 - CORONAVIRUS
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

3 tot 9 augustus: Queer Arts Festival Antwerp, (eerste groot holebi+ trans+ festival tijdens coronacrisis).

 

James Cooke en vriend Dorian in interview over huwelijk en meer.

 

Bruno De Lille pleit voor eigen homo vlag die er volgens hem nog niet is. (toch bestaat ze al).

 

Minder dan 200 behandelde correctionele homofobe zaken op 3 jaar tijd in Belgie + extra & nuttige links.

 

Er komt geen regenboogzebrapad in Zandhoven + lijstje

 


Buitenlands nieuws

Montenegro gaat stap vooruit betreffende gelijke rechten holebi's.

 

Leiders alle grote religies vormen front tegen holebi- en transfobie.

 

Twee jonge Nederlanders beschuldigd van het beroven en mishandelen minstens acht homo's.

 

Gemeente haalt 8 meter lange regenboogvlag weg in Spaans dorpje, bevolking hangt er honderden terug + video.

 

Meer dan 30 holebi's en transgenders opgepakt na protest tegen risico 6 jaar celstraf lesbische activiste.

 

Café waar Stonewall rellen plaats vonden gered van ondergang + geschiedenis van de rellen.

 

Roemenië voert (ook) anti transgender+ wet in.

 


Showbizz & Sport

Plus-size transgender model schrijft geschiedenis in Calvin Klein Pride campagne + video

 

Brits acteur uit de kast via Instagram.

 

Actrice, zangeres en voormalig kindsterretje Raven Symone en vriendin gehuwd.

 

Beste videogame van 2020 bevat lesbisch hoofdpersonage.

 

Prof basketbalspeler komt in emotionele brief uit de kast.