NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Humo sprak met Vlaams minister van Onderwijs, Ja ik ben homo en dan?Humo sprak met Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs. En tevens openlijk homo. Smet neemt een interview niet licht op. Hij praat niet, hij voert een verbale charge uit, met slechts af en toe een pauze om diep adem te halen. Af en toe slaat hij met zijn vuist op tafel, om zijn woorden kracht bij te zetten, opgezweept door het heilige vuur van de verontwaardiging.

Volgens andere politici is het deze verontwaardiging die Smet via de jongsocialisten en de gemeenteraad van Beveren-Waas, die hem tot in de Brusselse regering brachten. Maar na de verkiezingen voltrok er zich een drama, waarna Smet en de SP.A uit de boot vielen inzake de regeringsvorming.

'Ik ben verraden,' zegt hij: 'Gepakt.' Maar de partij viste Smet op als Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel. Een korf bevoegdheden die hem stuk voor stuk na aan het hart liggen.

Een kort stukje uit het Homo interview:

Humo: U hebt tot nu toe nooit gesproken over uw geaardheid. Doet u dat nu wel omdat u als minister van Gelijke Kansen een voorbeeldrol kunt of moet spelen?

Smet: Ik heb er nog nooit openlijk over gesproken, maar ik heb het ook nooit verstopt. Het was ook niet relevant, tot nu toe. Ik hoop dat mijn verhaal andere jongens en meisjes kan helpen.

Humo: Uit een onderzoek van het onderwijsblad Klasse blijkt dat holebi's nog altijd fel gediscrimineerd worden op school.

Smet: Het is verbeterd, maar er wordt inderdaad nog altijd gediscrimineerd.Niet alleen bij de leerlingen, ook bij het onderwijzend personeel. Ik ken verhalen over katholieke scholen waar leraars de huwelijksaankondiging van een homoseksuele collega van het prikbord in de leraarskamer trekken en in de vuilnisbak gooien. Daarnaast hebben 40 of 50 procent van de Marokkaanse jongeren problemen met holebi's, maar we komen wel van 80 procent hé. We gaan eraan werken, maar het wordt niet makkelijk. het is een mentaliteitsprobleem.

Humo: Is homoseksualiteit in de politiek taboe?

Smet: In de Brusselse regering wist iedereen het, we maakte daar zelfs grappen over. Ik heb eigenlijk maar één keer een venijnige opmerking gekregen van een collega. Maar zelfs bij de CdH hebben ze er absoluut geen problemen mee. Alleen jezelf outen in het openbaar blijft taboe.


Enkele uitspraken van Pascal Smet:

«Ik wilde dokter of piloot worden - zoals elke jongen zeker? En dan heb ik nog een tijd gedacht dat ik foorkramer wilde worden. Iets minder gebruikelijk (lacht). Ik ging doodgraag naar de kermis, en dan kon ik uren staan kijken hoe die mannen hun tuig opbouwden en afbraken. Rondreizen met een kermisattractie: dat was een jongensdroom.»

«Ik ga nu ook niet elke dag op straat staan roepen: 'Hallo, ik ben Pascal Smet en ik ben homo.' Kris Peeters zegt toch ook niet: 'Ik ben hetero en ik val op blonde vrouwen'?»

«Ik hou niet van mensen die vinden dat je ze moet respecteren om hun ambt alleen. Zo zit ik niet in mekaar. Ik heb een afspraak met mijn vrienden: 'Als ik sterallures krijg, geef je mij een sjot op mijn knieschijven.' Ik ben god de vader niet: ik rij nog altijd met de fiets, ik ga winkelen en doe de afwas - zoals elke gewone mens.»

«Waarom vallen sommige mannen op vrouwen en andere op mannen? Waarom worden sommige mensen pastoor, andere piloot en nog andere politicus? Dat zit in mij. Als ik de kans krijg om de samenleving te veranderen, kan en mag ik niet nee zeggen.»

«In het begin stoorde ik door mijn ideeën, nu stoor ik door mijn realisaties. Oké, ik kondig veel aan, maar ik dóé ook veel: kijk maar 's op mijn website, daar staat een mooi en lang lijstje. Zij hadden natuurlijk gehoopt dat het bij aankondigingen zou blijven. Als ik een boekje schrijf over Brussel komen er 450 mensen naar de voorstelling, in een ijskoud metrostation. 450! Wij verplichten die mensen niet om te komen, hè?»

«Continuïteit is goed, en daarom is het ook goed dat Onderwijs bij de SP.A blijft. Bovendien heb ik een groot deel van het kabinet van Frank overgehouden, en ga ik nauw samenwerken met dezelfde administratie.»

Het volledige interview met Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, leest u in Humo 3600 van dinsdag 1 september.

Eerder kon je bij ons lezen:
Holebi's blij met Vlaams regeerakkoord.


Bron: humo.be

Dit bericht is gepost op 31 August, 2009 en 2606 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
20 december 2019 - Cave @ Steel Gate
21 december 2019 - Girls for Girls
21 december 2019 - Funky
26 december 2019 - Girls for Girls
27 december 2019 - Pride to be older
28 december 2019 - Sharon O Love
28 december 2019 - Boys for Boys
31 december 2019 - H.I.M New Years Party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

100 procent hetero bestaat niet? of wel? drie Vlaamse seksuologen aan het woord.

 

Lesbisch en leerkracht zijn, niet altijd eenvoudig aldus Belgische radiopresentatrice.

 

Maak kennis met jongste Vlaamse transgender meisje.

 

Ouders Marieke Vervoort niet te spreken over, en kapot van foto's in New York Times

 

New York Times volgde Marieke Vervoort tot aan haar dood en publiceert haar verhaal en nooit eerder getoonde pakkende foto's.

 

Nieuwe Belgische holebi & trans+ website, info, regenboogtoeren ...

 

Brussels opvanghuis voor dakloze holebi & trans+ jongeren, ook jij kan hen steunen, doe mee.

 


Buitenlands nieuws

Solo seks, homo's doen het een beetje meer dan hetero mannen, vrouwen helft minder.

 

Nederland wil af van discriminatie van homo's en biseksuele mannen voor bloeddonatie.

 

Voor het eerst meer hetero mannen besmet met hiv-virus dan homo's.

 

Oude kerk wordt omgevormd tot holebi & transgender daklozen centra.

 

Nieuw Nederlandstalig boek: Fluwelen woede, opgroeien als homo in een hetero mannenwereld.

 

Nederlandse partijen willen discriminatie van holebi's e.a in Nederlandse Grondwet.

 


Showbizz nieuws

Megan Rapinoe uitgeroepen tot sport persoon van het jaar.

 

Mannen danskoppel schreef geschiedenis in wereldwijde populaire danswedstrijd.

 

Jonathan Van Ness is het eerste niet vrouwelijke covermodel van Cosmopolitan in 35 jaar.

 

Cyndi Lauper krijgt Verenigde Naties award voor haar inzet voor holebi's & transgenders.

 

Caitlyn Jenner krijgt tal van transfobe haat berichten op sociale media.