Nederlandse Antillen blijven moeilijk doen inzake homo's & lesbiennes.Op de Nederlandse Antillen en Aruba is fel gereageerd op de wens van de Nederlandse Tweede Kamer om het homohuwelijk ook op de eilanden mogelijk te maken. Volgens Jopie Abraham, politiek leider van Bonaire, gaat het om pure provocatie.

Op Curaçao zien oppositiepartijen de motie als een volgende stap in Nederlandse heerschappij over de eilanden. Maar ook de Antilliaanse minister Omayra Leeflang (Volksgezondheid) reageert afwijzend. Leeflang blokkeerde al eerder deelname van een partner in de verzekering van een ambtenaar, omdat de partner van hetzelfde geslacht was.

Ook Aruba komt niet tegemoet aan de wens van het Nederlandse parlement om het homohuwelijk mogelijk te maken. Een meerderheid van de inwoners van Aruba wil geen homohuwelijk en daarom weigert het eiland de invoering ervan. Een meerderheid van de homo's en lesbiennes uit Aruba zelf zien het homohuwelijk wél zitten.

In de motie, die dinsdag door een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer werd aangenomen, wordt de Nederlandse regering gevraagd voltrekking van het homohuwelijk te bevorderen op Aruba en de toekomstige landen Curaçao en Sint-Maarten. Bovendien vraag de Nederlandse kamer wanneer het burgerlijk huwelijk voor homo's en lesbiennes wordtd opgengesteld op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Deze zogenoemde BES-eilanden worden na de opheffing van het Antilliaanse staatsverband, per oktober 2010, opgenomen in het Nederlandse staatsbestel.

Het homohuwelijk ligt zeer gevoelig op de christelijke Antillen. Abraham, partijleider van de regerende partij ADB en tegenstander van integratie van Bonaire in Nederland, ziet de motie als Nederlandse machtspolitiek. Volgens Abraham valt het homohuwelijk niet onder mensenrechtenverdragen, maar onder het burgerlijk recht. Zolang Bonaire geen Nederlands grondgebied is, heeft Nederland daar geen zeggenschap over.

Eerder kon je bij ons lezen:
Arubaanse holebi's willen Nederlands huwelijk.

Bron: nrc.nl en holebi.info

Dit bericht is gepost op 18 December, 2009 en 2232 keer gelezen.