Winnaars Vlaamse holebi poezie wedstrijd bekend + gedichten.De winnaars van de tweede editie van de poëziewedstrijd 'Liefde Breng ons Dichter' zijn bekend. Voor het eerst was de wedstrijd onderverdeeld in 2 categorieën. In beide categorieën grepen de vrouwen de macht. De twee winnende gedichten kan je onderaan deze tekst lezen.

Griet Buysse uit Zonhoven (Limburg) won in de categorie “jonger dan 25” met 'Rand', een gedicht over de tweestrijd tussen gevoel en verstand. Ze was ook al genomineerd in een wedstrijd van het Holebihuis Vlaams Brabant. “Ik had na mijn eerdere positieve ervaring gehoopt bij de genomineerden te zijn, maar vond het verrassend heerlijk om uiteindelijk voor het eerst als winnaar uit de bus te komen”.

Aicha Mazouzi uit Antwerpen was de verrassende winnares in de categorie volwassenen. Met het kort en krachtige "Ontkenning" wist ze de jury te charmeren. “Dit gedicht gaat over iemand die een masker opzet”, zegt Aicha “Ik denk dat iedereen zich kan terugvinden in het gedicht, ieder van ons heeft wel eens moment gehad dat men stiekem droomde van een ander wereld, een wereld waar men zichzelf kan zijn”.

Aicha is van Marokkaanse afkomst, moslima en hetero. “Ik ben zelf allochtoon van Belgische nationaliteit en draag een hoofddoek. Ik ben op verschillende plaatsen gediscrimineerd geweest, het is heel vermoeiend om je te moeten verantwoorden voor wie je bent. Ik ben er zeker van dat dit gedicht ook homo’s en lesbiennes aanspreekt - zij moeten meer dan wie ook weten hoe het voelt om geklemd te zijn tussen twee werelden.”

De wedstrijd was een initiatief van Merhaba en een coalitie van organisaties van etnisch-culturele minderheden en holebiorganisaties : CDF, CitaDelle, KAV-Intercultureel, Kifkif, Minderhedenforum, SAMV - Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen, Regenbooghuis Brussel, Roze Huis Antwerpen, Casa Rosa Gent, Holebihuis Leuven, Polaris Oostende, het Nieuwe Huis Limburg, True Colours en Wel Jong Niet Hetero. Merhaba is een landelijke organisatie van en voor vrouwen en mannen met roots in de Maghreblanden, het Midden-Oosten en Turkije die zich aangetrokken voelen tot mensen van dezelfde sekse en/of vragen hebben over hun seksualiteit of genderidentiteit.

De twee winnende gedichten:

Ontkenning van Aicha Mazouzi.

Verborgen achter een sluier
Een schaduw
Zwevend tussen twee werelden
Verhinderd, Slapend en onverbloemd
Bemind door het
Ander

Rand van Griet Buysse.

je aanblik
sluipt tussen mijn oren
en blijft haperen
middenin een zin

dubbel gemengd
aanbid ik
de lach in je ogen
om iets wat je niet zei

daar waar rede faalt
heb ik je ontmoet
ergens op de rand
moet ik weer lossen

Website merhaba: Klik hier.Bron: Merhaba

Dit bericht is gepost op 31 May, 2010 en 9322 keer gelezen.