onderzoek: Homo's en lesbiennes opgelet, wij hebben een Gaydar.Amsterdam: Kunnen homo's en lesbiennes als het ware aanvoelen of iemand anders hetero homo of lesbisch is? Volgens onderzoekster Lorena Colzato van de universiteit van Leiden en Amsterdam is het antwoord ja, sterker nog de gaydar is geen mythe maar een wetenschappelijk feit.

Uit het onderzoek blijkt dat homo's en lesbiennes als het ware aanvoelen of iemand homo, lesbisch of hetero is. Zelfs tijdens complexe visuele prikkels hebben homo's en lesbiennes meer oog voor details. Volgens de onderzoekers bewijst dat homo's en lesbiennes op een analytische manier naar hun omgeving kijken. Die aanpak maakt het eenvoudiger om de seksuele geaardheid van anderen te achterhalen?.

Daarnaast lijkt het er op dat homo's en lesbiennes onderscheidende kenmerken zoals bewegingen, spraak en lichaamshouding sneller opmerken en vertalen. Daarmee is hun aandachtscontrole efficiŽnt en snel, zo concluderen de onderzoekers.

Toch wil dit niet zeggen dat homo's en lesbiennes een ťcht zesde zintuig hebben. Want eenieder die tot een bepaalde sociale groep behoort, ongeacht of deze door religie, seksuele voorkeur of cultuur wordt gevormd, zal 'soortgenoten' makkelijker herkennen. Het behoren tot zo'n groep beÔnvloedt de cognitieve controle die mensen hebben en bepaalt dus voor een belangrijk deel waar onze aandacht naartoe trekt.Bron: Scientias.nl

Dit bericht is gepost op 02 June, 2010 en 4422 keer gelezen.