Studentengroepen mogen geen homo's en lesbiennes weigeren.Verenigde Staten: gisteren heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof met 5 tegen 4 stemmen geoordeeld dat studentenorganisaties geen homo of lesbische leden mogen weigeren, ook niet als ze dat op basis van religieuze gedachten zouden willen doen.

De zaak heeft grote gevolgen voor tal van Amerikaanse religieuze studentengroepen. De uitspraak kwam er nadat het juridisch Hastings College, dat zijn erkenning voor een christelijke studentengroep vijf jaar geleden introk, omdat bleek dat ze homo's en lesbiennes weigerden en zelfs immoreel noemden, naar de rechter stapte omdat de studentengroep inging tegen het school beleid dat stelt dat elke student gelijk is.

De intrekking van de school betekende dat de studentengroep geen aanspraken meer mocht maken op de privileges die studentenorganisaties hebben, zoals onder andere het gebruik maken van schoolruimtes om samen te komen.

Het Hooggerechtshof bepaalde gisteren dat de betreffende school voor religieuze groepen geen uitzondering moet maken om het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet te respecteren. Alle studenten en groepen dienen op gelijke manier behandeld te worden, was het oordeel van de meeste rechters. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor andere religieuze studentenorganisaties in de VS.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 30 June, 2010 en 3187 keer gelezen.