Belgische Moslima's over seks en holebiseksualiteit.In weekblad Humo morgen het laatste deel over Moslima's en seks. Hoe denken ze over holebi's? komt het bij hen ook voor? en wat met heteroseksuele moslim mannen die aan anale seks doen? En kleine samenvatting uit de driedelige reeks moslima's en seks. Te beginnen met een voorproefje uit deel 3 gevolgd door korte samenvattingen van de delen twee en een.

Uit deel 3: Moslima's en seks: de lesbiennes:

'Als God mij niet aanvaardt zoals ik ben, waarom heeft Hij me dan geschapen?' Jamila (26), Sheyda (29) en Sara (28) leiden een dubbelleven: Belgische moslima by day, jonge lesbienne by night. Nachten die Sheyda (Iraanse roots) en Sara (Tunesische) bovendien delen: de twee vormen al een tijdje een koppel. De Marokkaanse Jamila is nog vrijgezel.

- Enkele quotes uit 'Moslima's en seks (3).

Sara Mijn vader is al een tijdje overleden, maar mijn moeder reageerde heel slecht toen ik het vertelde. Ze is een beetje een uitzondering binnen de Marokkaanse gemeenschap: ze is al jong van Marokko naar hier gekomen om te studeren. Ze knt de uitgaanswereld, ze knt de holebiwereld - haar beste vriend was vroeger zelfs homo. Maar ze heeft dat verleden begraven en omringt zich nu met diepgelovige moslims. Ze is niet meer dezelfde moeder als vroeger. Mijn geaardheid is niet iets wat ik met die 'nieuwe' moeder kan bespreken. Tien jaar geleden zou ze het veel beter hebben opgenomen, daar ben ik honderd procent van overtuigd.

Jamila Ik moet wel zeggen: je hoort wel eens dat meisjes door hun familie worden verstoten als ze zeggen dat ze lesbisch zijn, maar ik ken eigenlijk niemand die dat is overkomen. Moeilijke momenten, tijdelijke breuken, ja. Maar iedereen mag thuis nog binnen om het Offerfeest of het Suikerfeest te vieren.

Sheyda Ik heb in Iran nog een opa en een paar tantes met wie ik een goeie band heb. Naar Iraanse normen zijn ze progressief - ze zijn bijvoorbeeld tegen de regel dat een vrouw zich volledig moet bedekken als ze de straat op gaat. Maar homoseksualiteit begrijpen ze niet. Dat geldt voor de meeste Iranirs, hoe ruimdenkend ze ook zijn. Ik zie dat zelfs bij mijn neven en nichten die in Belgi zijn opgegroeid: ze beschouwen zichzelf als heel modern, maar eigenlijk hopen ze stilletjes dat ik ooit nog met een man thuiskom. Ze aanvaarden me wel, maar ik heb hen de oren van het hoofd moeten zeuren voor ik Sara eindelijk mocht meenemen naar familiefeestjes.

Sara Wij leven in twee werelden: een wereld die onze geaardheid kent, en een wereld waarin we zwijgen. Mij zal je nooit horen verkondigen: 'Ik ben niet lesbisch.' Ik zwijg liever, dat is het makkelijkste. Vooral voor de mensen die me dierbaar zijn, niet zozeer voor mezelf - ik ben gedoemd om in tweestrijd te leven.

Sheyda Mijn mama was vroeger verpleegster in Iran. Ik herinner me nog goed dat er bij haar in het ziekenhuis een man was die vrouw wilde worden. Hij nam hormonen en had al kleine borstjes. Als kind vond ik dat een raar gezicht. Achteraf ben ik te weten gekomen dat die man een relatie had met een imam die voorzitter was van een moskee. Die zat gewoon te wachten tot zijn vriendje tot vrouw was omgebouwd, om dan met hem te kunnen trouwen. En dat zijn dan de mensen die het luidste roepen dat homoseksualiteit een zonde is!

Jamila Ik ben nog nooit lastiggevallen op straat. Ook niet als ik uitga of een activiteit van ShoufShouf bijwoon. Trouwens, homo's uitschelden of in mekaar timmeren is heus niet alleen een probleem van allochtonen. Je hoort autochtonen ook vaak genoeg 'Vuile janet!' roepen. Maar als een allochtoon dat doet, floept er plots een spotlight aan. Het volledige interview leest u in Humo 3644 van dinsdag 6 juli 2010.

Uit deel 2 van vorige week: moslima's en seks - Humo 2 juli:

Humo vraagt aan Samira of ze Oum Mohammad kent. Een Arabische seksuologe die een boek schreef.

Samira: "Nog nooit van gehoord".

Humo: En van de redenen waarom ze naar eigen zeggen een boek had geschreven, was omdat ze na een lezing over sodomie (anale seks) een huilende vrouw in de zaal zag zitten. Kennelijk was die nogal geschrokken omdat Oum Mohammad gezegd had dat sodomie verboden is in de islam: haar man maakte haar al 20 jaar het tegendeel wijs.

Volgens Samira volgt de man zijn eigen regels en is de vrouw naief. "De vrouwen hier weten het maar al te goed, wij studeren, lezen boeken, surfen op het internet en praten erover met elkaar. Je hoeft er de Koran maar op na te slaan om te weten dat sodomie verboden is. Mannen die zoiets doen, nemen doorgaans een vrouw van het Marokkaanse platteland die geen woord Frans spreekt. Ik hoor vaker verhalen over mannen die hun vrouw opsluiten en ze van alles wijsmaken over waar ze ithangen. Weet zo'n vrouw veel."

Humo: Homoseksualiteit is ook verboden in de islam. Heb jij lesbische moslima's binnen je vriendenkring?

Samira: Ja. Ik aanvaard ze zoals ze zijn.

Humo: Komen ze openlijk uit voor hun geaardheid of houden ze die geheim?

Samira: "Geheim. Geen idee of dat voor hen een groot probleem is, want we praten er niet over. Het is nog altijd een groot taboe. Dat vind ik niet zo erg, omdat ik zelf niet in die situatie zit. Ik vind: God heeft de man en de vrouw geschapen, niet de man en de man of de vrouw en de vrouw. De homoseksuele daad is voor mij niet menselijk, meer iets voor dieren. Ook al besef ik best dat er veel homo's zijn."

Humo: Wat als op een dag je zoon of dochter thuiskomt met het nieuws dat ze homoseksueel zijn, hoe zou je dan reageren?

Samira: Slecht, misschien (lacht). Nee, ik zou het proberen te begrijpen. Want ik geloof niet dat iemand homoseksueel geboren wordt, het is iets dat zich mettertijd ontwikkelkt. Ik weet niet of een man echt gevoelens kan hebben voor een man, of een vrouw voor een vrouw. Soms zijn vrouwen zo ontgoocheld in mannen dat ze hun toevlucht zoeken tot een vrouw.

Humo: Vind je het een ziekte?

Samira: Dat heb ik toch niet gezegd. Voor mij is het gewoon iets psychologisch.

Uit deel 1 van drie weken geleden - moslima's en seks - Humo 29 juni:

Volgens de moslima's uit de Humo reeks moet je allang geen maagd meer zijn om te kunnen trouwen. Daarnaast blijkt dat het volgens de Koran de man zijn plicht is de vrouw te plezieren in bed, hij mag daarvoor al voor het huwelijk ervaring opdoen met andere vrouwen. En 50 procent van de Marokkaanse huwelijken loopt op de klippen. En anale seks is de ideale, maar verboden, manier om seksuele ervaring op te doen.

Humo: Liggen seksuele problemen vaak aan de basis van een echtscheiding?

Fatima: Soms zit er ook financieel een haar in de boter, maar ik schat dat het negen op tien keer te maken heeft met seks.

Humo: Anale seks is verboden. Maar het is wel de ideale manier om wat ervaring in bed op te doen en toch met een ongeschonden maagdenvlies te trouwen.

Fatima: "Daarom doen sommige jonge meisjes het ook. Maar in mijn ogen telt dat niet. Je maagdelijkheid zit niet alleen tussen je benen, maar ook tussen je twee oren.

Humo: Evolueert het seksleven in Marokko sneller dan hier?

Fatima: Daar slaan ze wel al eens stappen over ja. Hier moet je wachten tot je huwelijksfeest voor je echt samen mag zijn met je man. In Marokko zijn de jongen en het meisje onafscheidelijk van het moment dat ze hun huwelijksakte ondertekend hebben bij de notaris. Ze wachten zelfs niet tot na het trouwfeest".

Over het al dan niet nog maagd zijn:

Fatima: Soms zie je in Marokko nog heel de familie aan de deur staan wachten op het laken met bloed. Maar eerlijk gezegd, ik heb nog nooit iemand horen klagen dat een vrouw niet gebloed heeft tijdens de huwelijksnacht. Bloedt ze niet, dan houdt iedereen gewoon zijn mond. Nog nooit heb ik geweten dat een man zijn vrouw heeft teruggestuurd omdat ze geen maagd meer was. Zulke dingen komen alleen boven water als het huwelijk stuk loopt".

In Arabische landen zijn er televisieprogramma's waarin seksuologen vertellen hoe het allemaal beter kan in de slaapkamer. Dat is volgens Fatima heel normaal, zolang het maar niet over homo's en lesbiennes gaat. "Trouwens, iedereen weet dat er ook in moslimlanden homo's zijn".

Humo: Je zou kunnen denken: in een maatschappij waarin man en vrouw vaker in gescheiden groepen leven, is de kans dat je op een seksegenoot verliefd wordt misschien een tikje groter".

Fatima: Voila. Als een man zijn vrouw niet bevredigd, dan zit ze met een nood waaraan ze toch op n of andere manier moet tegemoet komen. En waar kan dat? Bij de mensen met wie ze zich het vaakst omringt. Ik zie het geregeld: een aanraking tussen verliefde vrouwen en tussen gewone vriendinnen, dat is totaal iets anders. Binnen de moslimgemeenschap in Molenbeek weet iedereen welke vrouwen lesbisch zijn, alleen kiezen de meeste mensen ervoor om het niet te zien. We weten allemaal dat het verboden is volgens de islam, maar we zijn hier niet in Iran, aan stenigen doen wij niet. Geroddeld wordt er wel, natuurlijk. De moslims hier waren geschoqueerd toen het homohuwelijk werd ingevoerd, maar dat zal er binnen streng katholieke kringen ook wel hard ingehakt hebben".

"Toch heb ik nog niemand horen roepen dat de wet (homohuwelijk) moet worden teruggedraaid. Iedereen begrijpt dat er in Europa andere wetten gelden dan in Marokko. Alleen als het binnen hun eigen familie gebeurt, is het een ramp, een lesbische moslima woret nog vaak vertoten door de familie. Twee jaar terug was er een homohuwelijk in Marokko. Het ging om een rijkere man die al 20 jaar samenwoonde met zijn vriend, iedereen in het dorp wist dat het homo's waren, maar hij wilde een groot huwelijksfeest organiseren met alles erop en eraan. In Marokko betekent dat: het huis versieren met lampjes en een fanfare voor de deur. Maar dat pikten de dorpsgenoten niet. Ze hebben zijn huis aangevallen en zijn ruiten uitgegooid. Dat is ook waarom de jaarlijkse Gay Pride Parade in Brussel zo choquerend is voor moslims. Als heteroseksualiteit al niet getoond mag worden in het openbaar (volgens de islam), dan kan je je voorstellen hoe ze over openlijke homoseksualeit denken."

Extra info: In Belgi zijn er (ook) organisaties voor allochtone holebi's, deze zijn: Shouf Shouf en Merhaba. Meer info: Klik hier. en kies holebi organisaties.

Eerder kon je bij ons lezen:
Vlaamse Homo moslim Carim voert gevecht voor zijn geaardheid.
Een kleine greep uit ons overige (Holebi & Hetero) nieuws:
Homo, Lesbisch of Bi?: Wordt weer Hetero...
Google compenseert holebi-werknemers.
Studentengroepen mogen geen homo's en lesbiennes weigeren.
BV-wereld verbaasd over outing Bart Kall en bekende vriend.
Paul de Leeuw dan toch niet vervolgd.
De nieuwe ZiZo (holebi-zine) is weer uit - editie juli-augustus.
Lesbisch koppel schrijft boek: liefde, hilarisch, sexy en aangrijpend.
Landen niet verplicht homohuwelijk toe te staan.
Uniek: Oscar kreeg twee nieuwe achterpootjes.
365 dagen na het afscheid van de King of Pop.
Kijk daar zwemt een visstick...
Kate Ryan Proud Ambassador World Outgames Antwerpen.
Gay (holebi) Prides wereldwijd, n dodelijk slachtoffer.
Meer Holebi & Hetero nieuws: Klik hier.

Bron: humo - 2010. en extra info door www.holebi.info

Dit bericht is gepost op 05 July, 2010 en 8436 keer gelezen.