Je leest:

Trouwen voor homos en lesbos duurder dan voor heteros.Duitsland: trouwen is voor homo's en lesbiennes duurder dan voor heteroseksuelen, daarnaast komt het ook vaak voor dat sommige homo en lesbische koppels worden geweigerd gebruik te maken van de officiële trouwzaal, en worden dan verbannen naar een achterafzaaltje.

In het algemeen kan je in Duitsland voor 40 euro trouwen, ongeacht of je homo, lesbisch of hetero bent. Behalve dan in Baden-Württemberg, daar betalen homo's en lesbiennes vaak tot vier keer meer dan in de rest van het land. En in sommige Duitse steden mogen homo's en lesbiennes geen gebruik maken van de officiële trouwzaal. Pure discriminatie, zeggen Duitse holebi-organisaties en politici van de Groenen.

In Duitsland is het homohuwelijk eigenlijk een geregistreerd partnerschap, omdat het is geregeld in het zogenaamde Lebenspartnerschaftsgesetz heeft het een andere status dan het heterohuwelijk. Vorig jaar bepaalde de regering Merkel-I (CDU/CSU en SPD) dat dit partnerschap voortaan ook bij de burgerlijke stand moet worden gesloten, net zoals het heterohuwelijk dus. Maar de Bondsraad liet echter nog een clausule opnemen die bepaaldt dat deelstaten het geregistreerd partnerschap, dus ook het homohuwelijk, ook aan lagere gemeentelijke instanties mogen overlaten.

Tot nu toe maakt Baden-Württemberg als enige deelstaat gebruik van deze uitzonderingsmaatregel. De gemeentelijke instanties mogen zelf bepalen wat een partnerregistratie kost en waar ze doorgaat, wat de verschillen in prijs en service verklaart.

In grote steden als Mannheim, Heidelberg, Ulm en Stuttgart betalen homo’s en hetero’s hetzelfde standaardbedrag: 40 euro. Maar in Ludwigshafen moeten mensen van hetzelfde geslacht die met elkaar willen trouwen 150 euro betalen. In Karlsruhe kost het voor hen 75 euro en in Heidenheim zelfs 166 euro. Volgens deze gemeentes zijn dat nou eenmaal de kosten die ze er zelf voor moeten maken en kunnen ze niet anders dan die doorberekenen aan de klant.

De oppositiepartij de Groenen in Baden-Württemberg willen dan ook dat er zo snel mogelijk werk wordt gemaakt van het wegwerken van deze discriminatie, zodat iedereen kan trouwen voor slechts 40 euro. De Duitse homo-organisatie LSVD noemde de deelstaatregering van Baden-Württemberg in dagblad taz “anti-homo". Die slaat “letterlijk de deuren van de trouwzalen voor de neus van homo’s en lesbische stellen dicht.” Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Zuid-Duitse deelstaat liet alvast weten niet van plan te zijn iets te veranderen aan de uitzonderingsmaatregel.

Thüringen, de enige andere deelstaat die van de regeling gebruik maakte, besloot eind vorig jaar wel homohuwelijken voortaan net als heterohuwelijken door de burgerlijke stand te laten sluiten. Het homohuwelijk werd in Duitsland in 2001 ingevoerd onder de rood-groene regering van kanselier Gerhard Schröder (SPD).holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 10 August, 2010 en 3972 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

29 oktober 2028 - Geen partys
04 mei 2030 - Klik activiteiten / kalender

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Ook het Queer Arts Festival is afgelast.

 

Doe mee aan de allereerste holebi info enquête (100 % anoniem)

 

Malle sluit zich aan bij anderen tegen holebi & trans vrije zones.

 

Covid19, reacties: gezondheid, viroloog, bezorgde lezertjes, maatregels, video. - UPDATE 30/10

 

Boer Tristan zeer verliefd op Nederlander Lucas.

 

Antwerpse holebi & trans jongeren stoppen ermee.

 

Holebi Filmfestival volledig afgelast.

 

Holebi- en transfobie melden in Vlaanderen heeft altijd zin.

 


Buitenlands nieuws

Holebi's zwaar vernederd om ze nadien op te sluiten.

 

Fransen komen met 42 punten plan in strijd tegen holebi & transfobie

 

TikTok sluit zich aan bij andere sociale media om pro conversie therapie berichten te verbieden.

 

Paus zegt achter geregistreerde partnerschappen voor homo's en lesbiennes te staan.

 

Honderden (hetero) tiener jongens gingen als protest in rok naar school.

 


Showbizz & Sport

Top voetbalscheidsrechter uit de kast na homofobe opmerking.

 

Kinder- jeugdboekje van RuPaul op komst (+ links).

 

Uniek: een op Elton John , geïnspireerde Barbie.

 

Een beroemde lesbienne is snel gehuwd uit angst voor afschaffing homohuwelijk.

 

Trailer lesbische muzikale film, met een top cast gelanceerd.