Amerikaans leger moet lesbienne terug aannemen.Verenigde Staten: de discussie om de Don't ask, don't tell wet af te schaffen, die homo's en lesbiennes in het Amerikaanse leger verbiedt heeft zopas een nieuwe wending gekregen.

Een verpleegster van de Amerikaanse luchtmacht, die eerder ontslagen was omdat ze lesbisch is, moet nu zo snel mogelijk haar baan terug krijgen, dat oordeelde recent een rechter. De uitspraak is de tweede overwinning voor de tegenstanders van het DADT-beleid, want eerder deze maand oordeelde een rechter in CaliforniŽ dat het beleid ongrondwettig is. Toch blokkeerden vorige week de Republikeinen in de senaat de wetgeving die de opheffing moet doorzetten.

Margaret Witt (foto) werd zes jaar geleden ontslagen omdat de luchtmacht er achter was gekomen dat ze lesbisch is en een relatie heeft met een vrouw. Daarop spande Witt en rechtszaak aan om haar job terug te krijgen. Na de positieve uitspraak was de vreugde bij Witt en haar familie erg groot. "Vandaag heb je een overwinning geboekt in deze strijd", aldus de rechter. Witt kan nu toch bij de krijgsmacht blijven werken, ondanks het feit dat ze lesbisch is.

Extra info: Sinds 1994 werd er onder Bill Clinton een wet ingevoerd die stelt dat homo's en lesbiennes niet in het leger mogen dienen. De Don't ask, don't tell wet is bovendien een hypocriet beleid omdat het stelt dat wie zwijgt over zijn of haar seksuele geaardheid 'gewoon' kan dienen in het leger. Maar wanneer het uitkomt, sommigen worden verraden, anderen betrapt, volgt er een ontslag. Sinds de wet van kracht is zijn er al ruim 13.500 militairen ontslagen omdat ze homo of lesbisch zijn. President Barack Obama beloofde meermaals werk te zullen maken van de afschaffing van het beleid dat homo's en lesbiennes in het Amerikaanse leger verbied.

Eerder kon je bij ons lezen:
Rechter VS kraakt homoverbod leger.
holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 27 September, 2010 en 3165 keer gelezen.