Steeds meer homo geweld in Sint-Niklaas.Er komen steeds meer meldingen van geweld tegen homo's in Sint Niklaas. Afgelopen weekend was het opnieuw zover, meldt Steve Vonck, cafébaas van het Hemelrijk op de Grote Markt en zelf ook homo.

'Na een cafébezoek stapte ik in de Stationsstraat richting het Stationsplein', getuigt één van de slachtoffers anoniem. 'Ik wandelde arm-in-arm met mijn vriend. Uit de andere richting kwam een groepje op ons af. Ze scholden ons uit en gaven ons klappen. Gelukkig konden we vluchten. 'De twee hielden geen blijvende verwondingen over aan het incident, 'enkel wat blutsen en builen'.

Het is geen alleenstaand geval, aldus Steve Vonck; 'Bij een ander voorval, op het Stationsplein, werd een twintiger aangevallen met boksijzers, omdat hij homo is. Komt daarbij het verhaal van twee van mijn klanten die op straat werden uitgescholden voor janetten. Opmerkelijk: de twee mogen dan wel kleurrijk zijn, ze zijn heteroseksueel.' Eind augustus haalde het bericht over de toenemende agressie tegen holebi's in Brussel het nieuws. De korpschef van de Sint-Niklase politie, Jack van Peer, zegt geen aanwijzingen te hebben dat het verschijnsel zich naar Sint Niklaas verplaatst. 'Niettemin zouden we zulke feiten ernstig nemen', benadrukt hij. 'Zodra een slachtoffer melding maakt van geweld, beschouwen we dat als een strafrechtelijk feit: het zijn slagen en verwondingen. Speelt de anders geaardheid een factor, dan is er sprake van discriminatie, sowieso een bezwarend element.'

De slachtoffers in Sint-Niklaas hebben geen klacht ingediend. 'Mogelijk zijn er meer gevallen, maar vaak uit angst om niet au sérieux genomen te worden of uit schaamte, worden hooguit de vrienden ingelicht', beweert Tim De Brabander van SOS-2012, de politieke partij van schepen Wouter Van Bellingen. 'Een aangifte bij de politie is wel degelijk belangrijk: zo is het veel makkelijker om er een patroon in te ontwarren.' Samen met Steve Vonck, eveneens lid van SOS-2012, roept De Brabander slachtoffers op ook het meldpunt discriminatie van de stad Sint-Niklaas te contacteren.


holebi info eigen berichtgeving & nieuwsblad.be

Dit bericht is gepost op 02 October, 2010 en 5954 keer gelezen.