Elton John redt muzikant idool uit de goot.Zanger Elton John, 63, heeft een nieuwe cd uit. Op de hoesfoto lijkt het alsof hij een dakloze heeft uitgenodigd. En dat was ook bijna zo: de man met de baard, Leon Russell (68), was zo goed als blut toen sir Elton hem belde.

John is het naar eigen zeggen beu, de drugs, de videoclips, de speciale kerstplaten, de hitparades enz. De zanger, die beseft dat hij al 63 is, wil er zich nu ook naar gaan gedragen. Gelukkig voor de fans heeft hij nog altijd zin in muziek, al noemt hij optreden wel steeds ass paralyzingly frightening' (kontverlammend angstaanjagend).

Met zijn nieuwe cd 'The Union', die hij maakte met Leon Russell, maakt de zanger een mooi gebaar, want hij nam de plaat op om Russell uit de financiële problemen te halen. Leon Russell - een soort cowboyversie van tovenaar Gandalf uit The lord of the Rings - had even rijk kunnen zijn als Elton John, maar het liep even anders. De 68-jarige Amerikaan was in de jaren zestig en zeventig goed op weg een muzikale monstercarrière uit te bouwen. Iedereen wilde met hem werken: Joe Cocker, BB King, Eric Clapton, Bob Dylan, Willie Nelson, de Beach Boys. Volgens Elton John - zelf geen slechte pianospeler - kon niemand zóveel uit een piano halen als Russell. 'Country, gospel, folk: Leon heeft het allemaal in de vingers. Hij ziet er ook nog eens fantastisch uit. It pisses me off that he was forgotten. Hoe kan zo'n artiest in de vergeetput belanden?'

Russell zat diep in de put, zijn platenfirma ging in de jaren zeventig over de kop en zakelijk werd het een grote puinhoop. "Het kan de besten overkomen, zegt Elton John. 'Kijk naar Nina Simone: ruzie met managers, met platenfirma's, met de belastingen. Al je rechten op je liedjes afgestaan en wat blijft er over? Helemaal niks. Daarom heb ik Leon in 2009 opgebeld. Ik was op safari in Afrika en iemand had zijn muziek bij op een iPod. We hadden elkaar 37 jaar niet gesproken, we klonken allebei verlegen aan de telefoon. Denk je dat ik het nog kan, vroeg hij. We hebben elkaar in Las Vegas ontmoet. In de studio zaten we samen aan de piano. Na een paar noten wist ik: dit wordt 'a labour of love', een plaat vol liefde."

Toch ging die plaat vol liefde bijna de mist in, want Russell werd begin 2010 ernstig ziek. "Er liep vloeistof van zijn hersenen uit zijn neus', zegt Elton John. 'Hij werd geopereerd en was een paar weken later weer op de been. Ik ben trouwens niet klaar met Leon. Ik wil hem in de Rock and Roll Hall of Fame krijgen, ik wil met hem optreden én zijn oude platen opnieuw uitbrengen. Dat dient één doel: ervoor zorgen dat Leon zich niet moet afvragen waar zijn volgende dollar vandaan moet komen."

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 24 October, 2010 en 3441 keer gelezen.