Vlaamse homo's vluchten van platteland naar stad.Uit onderzoek blijkt dat Vlaamse homo's en lesbiennes steeds vaker het platteland ontvluchten en in steden gaan wonen. Volgens een onderzoeker komt dat omdat er in steden meer faciliteiten aanwezig voor losse seksuele contacten, al spelen stereotypering, identiteitsgevoel en onderdrukking ook een rol.

Volgens geograaf Bram Van den Broeck is de consumptiemarkt die zich richt op homo's erg belangrijk. In Vlaanderen en Brussel zijn er 156 faciliteiten die volledig of ten dele gericht zijn op seksuele ontmoetingen en in kleinere steden zijn dat er 64. In steden zijn dus 71 procent van de faciliteiten, waaronder 33 procent van de Vlaamse faciliteiten in Brussel en 28 procent in Antwerpen en slechts 10 procent in Gent, wat evenveel is dan landelijke gebieden.

Verder zijn er in Brussel meer bars, clubs, hotels en B&B's dan Antwerpen, maar wel minder restaurants, shops en sauna's. Gent bezit veel minder faciliteiten terwijl de stad wel het grootste cruisingpark (ontmoetingsplek) van BelgiŽ heeft. Het is opvallend onder kleinere steden dat een groot aantal Oostendse bars en clubs specifiek darkrooms ter beschikking stelt. In Brugge zijn verhoudingsgewijs veel hotels voor homo's.

Er moet wel een onderscheid gemaakt worden tussen seksuele markten voor homoseksuele mannen en homoseksuele vrouwen. "Het gebrek aan seksuele markten voor homoseksuele vrouwen is een mede-oorzaak voor de lagere migratie van hen naar steden," aldus Van den Broeck. Verder spelen volgens hem stereotypering, discriminatie, onderdrukking en de aanwezigheid van een identiteitsgevoel ook mee in de plattelandsvlucht.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 26 October, 2010 en 4667 keer gelezen.