2 interviews met Stefano uit So You Think You Can Dance, over homo zijn en dansen.
Het Vtm/RTL5 programma So You Think You Can Dance (SYTYCD) is erg populair. Een van de kandidaten valt op verschillende manieren op. Stefano, 20, uit Dilsem-Stokkem, die volgens de jury niet mannelijk genoeg is, maar wel homo, is zeker geen doetje.

Vorige zondag kreeg Stefano alvast genoeg stemmen. Daarnaast had hij ook nog voor de nodige opschudding gezorgd. De jury, die al weken op zijn kap zat wegens niet mannelijk genoeg, kreeg een ferme sneer. Toen Stefano zich outte als homo, ging het dak er helemaal af, ook omdat hij tijdens de vorige liveshow de andere finalisten overtroefde met een viriele solo inclusief salto. En gaf hij de criticasters lik op stuk met een shirt dat schreeuwde: ‘I am gay. So what?’ Wie dacht dat Stefano een weerloos watje was, vergiste zich deerlijk. Twee interviews met Stefano:

INTERVIEW 1
Dat Stefano inmiddels populair is mag wel duidelijk zijn, maar dat is niet altijd zo geweest. "Er is de hype rond Lorenzo, die zich in de vorige jaargang dramatisch blesseerde. Eldrick, met zijn tatoeages en zijn gevangenisverleden. Floris, de sympathieke buurjongen die zichzelf leerde dansen. En mij positioneerden ze als. Ja, als wat, eigenlijk? Ik heb óók een verhaal. Ik heb óók een persoonlijkheid. Ik moest mezelf op de kaart zetten om een kans te maken."

Waarom bouwden ze rond jou geen verhaal? Het is toch niet alledaags, de zoon van een Italiaanse mijnwerker die als kind gepest wordt omdat hij anders is dan de meeste jongens? Die op zijn elfde uit het landelijke Limburg verhuist naar de balletschool in Antwerpen?

“Geen idee. Ik bén grappig. Ik héb een persoonlijkheid. Ik bén homoseksueel en ik schaam me daar totaal niet over. Van bij het begin van het programma heb ik geprobeerd om mezelf gestalte te geven, drie weken lang. Maar het lukte niet. Ze knipten het altijd weg, terwijl ik wilde vertellen wie ik was. Tja. Als je geen gehoor krijgt, dan moet je het zelf doen. Live dan maar.”

Juryleden Euvgenia en Dan waren altijd al bijzonder lovend over jou, de kritiek kwam altijd van Jan en Marco. En het ging ook altijd over hetzelfde.

“Dat ik geen persoonlijkheid zou hebben. Komaan! Ze zeiden het niet met zoveel woorden, maar het is wel wat ze bedoelden, keer op keer.”

Heeft dat met je stijl te maken? Je vált op tussen de andere jongens. Je bent groter. Danst zonder dat het je moeite lijkt te kosten. Eleganter. Bijna vrouwelijk elegant soms.

“Dat is wat mij speciaal maakt en dat wil ik niet veranderen. Mijn solo’s zijn van mij. Ik dans zoals ik ben. Buiten die ene salto, misschien. Normaal doe ik dat niet, maar ik wou laten zien: ‘Jongens, als het hierom draait, dan doe ik het ook wel, hoor!’ Ik beheers salto’s, ik kan springen. Maar het was nog niet genoeg. Ik heb een T-shirt moeten aantrekken waarop stond: ‘I’m gay. So what?’ (‘Ik ben homo. En wat dan nog?’, red.). Ik moest roepen voor mijn boodschap overkwam. Ik bén homo, ik moet dat kunnen zeggen. Ook al hebben veel mensen daar problemen mee, zelfs in 2010.”

Holebi’s worden toch helemaal geaccepteerd? Of is dat naïef? Zijn wij als maatschappij nog altijd niet zo tolerant als we graag denken?

“Nee. Of heb jij ooit al een kleuterboekje gezien waarin een kindje twee papa’s of twee mama’s heeft? De maatschappij dwingt mensen nog altijd in een bepaalde vorm. Niet alleen als het over geaardheid gaat, trouwens. Wees maar zeker dat er in de showbizz en in realityprogramma’s veel homo’s rondlopen die zich als hetero voordoen. Ik kan dat niet, dus doe ik dat ook niet. Ik gooi het er liever uit.”

Als kind werd je vaak gepest, vertelde je moeder me. Is dat nog altijd zo?

“Nee. Maar op mijn Facebook-pagina en op Twitter lees ik nog altijd veel mensen die vijandig zijn tegenover homo’s. Ik wis hun commentaren zoveel mogelijk, want het beïnvloedt anderen. Het is makkelijk om ‘Vind ik leuk’ te zeggen op een Facebook-commentaar of om er nog een schepje bovenop te doen. Mensen uitschelden is leuk en op het internet kan het ook lekker anoniem, vanuit je luie zetel.”

Raakt jou dat?

“Niet meer. Ooit was dat anders, toen ik jonger was. Mijn grote geluk was dat ik naar de balletschool kon toen ik elf was. Daar maakten ze er geen probleem van. Niet omdat ik er alleen maar meisjes rond me had: ik begon met elf jongens tegenover tien meisjes. En ook niet omdat de andere jongens eveneens homo waren. Ballet en homo’s: da’s zo’n cliché. Terwijl de meeste klasgenoten op meisjes vielen. Maar in kunstmiddens wordt het gewoon beter aanvaard. Als je ouder wordt, doet het ook geen pijn meer als ze ‘janet’ roepen. Of zou jij het erg vinden als ze ‘hetero’ roepen naar jou? Daar lach je toch gewoon mee?”

Je vader had het er moeilijk mee dat zijn zoon homo was en op ballet wou.

“Dat klopt. Met mijn moeder kon ik altijd al heel open zijn, maar met mijn vader heb ik er nooit over gepraat. Voor mij was dat een kwestie van respect. Als mijn vader dat niet wil horen, respecteer ik dat. Je mag iemand anders geen pijn doen met je mening. Maar mijn vader respecteert mij ook, hij spreekt ook niks uit wat mij kan kwetsen.”

INTERVIEW 2
Holebi Jongeren magazine expreszo.nl/ - expreszo.be/, een Nederlands holebi-jongeren magazine dat zes keer per jaar verschijnt, en zich zowel op Nederlandse als Belgische holebi jongeren richt, had ook een interview met Stefano waarvan hier het integrale interview:

Stefano 'Yes-I-Think-I-Can-Dance' Giuliani, 20 jaar, zette afgelopen week in de live show van 'SYTYCD' een behoorlijk statement neer door tijdens zijn solo een t-shirt met de tekst 'I am Gay, So What?' te dragen. Dapper of over de top? We (expreszo) spraken met hem (als eerste!) over jezelf zijn, hip hop en echte mannen.

Wow! Waar kwam die actie ineens vandaan?
"Ja dat was wel even wat hè?" klinkt het lachend in het altijd aandoenlijke Vlaams. "Allez, ik had al een paar keer tijdens de interviews aangegeven dat ik homoseksueel ben. Het is iets waar ik me niet voor schaam, want zo ben ik nu eenmaal. Ook dat vrouwelijke hoort daar soms bij. Telkens werden juist die delen er uit gelaten. Ik had het idee dat het programma probeerde achter te houden dat ik homoseksueel ben, terwijl het voor mij wel belangrijk was dat er duidelijkheid over is. Dus dan maar op deze manier."

Direct na de show kwam er een storm van reacties; positief, maar ook veel negatief.
"Tja… Dat is vanaf het begin af aan al zo geweest. Of het nu over mijn dansen of mijn geaardheid gaat, er zijn altijd mensen met commentaar. Ik ben gestopt me er druk over te maken. Ik ben wie ik ben en blij met de dingen die ik tot nu toe, op mijn manier, heb gedaan."

Toch schuilt er ook wel iets van waarheid in de kritiek misschien. Als goede danser moet je verschillende stijlen, mannelijk én vrouwelijk neer kunnen zetten. Zeker na je commentaar op je Hip Hop was je nogal laconiek. Arrogantie?
"Nee helemaal niet. Maar allereerst zegt een van de beste hiphoppers ter wereld (Jurylid Dan Karaty red.) dat het helemaal zo slecht niet is. Daarnaast was die hiphop choreografie er eentje met veel moderne elementen. En toen werd ik ook nog in een skinny jeans gehesen! Niet zo heel gek dat het er dan in mijn geval wat vrouwelijker uit ziet…"

Valt er dan niets meer te leren voor diva Stefano?
"Deze week ga ik weer volle kracht vooruit met een hip hop fast. Ik probeer met alle commentaren wat te doen, maar ik blijf wel mezelf. Deze choreo is echt super strak, maar er zitten specifieke technieken in die heel vrouwelijk zijn. Ik vind het super leuk om die te doen en dat past ook bij mij. Ik ben wie ik ben. Juist dat heeft me zover gebracht. Dat zou ik ook echt iedereen willen meegeven. Ik krijg op dit moment ontzettend veel berichten van (jonge) fans die nog in de kast zitten. Wie of wat je ook bent; blijf jezelf! Je kan nog zo hard proberen een ander te zijn maar dat maakt je dromen alleen maar kapot. Als je jezelf blijft kun je alles bereiken wat je maar wilt. Dat zie ik hier iedere dag. En is het nu niet, dan is het wel volgend jaar."

Mooi gesproken.. Maar ehh… volgens onze bronnen is er voor jou ook nog steeds één droom niet in vervulling gegaan… Wie mag jou met een roos en gehuld in boxershort komen verassen?
"Haha!! Wie? Wie niet! Zolang hij maar niet lelijk is hè! Allez, dat is natuurlijk ook weer relatief… Ik moet in ieder geval een man hebben die me af en toe op mijn plaats zet. Ik zeg soms dingen veel te snel of veel te hard terwijl ik ze niet zo bedoel. Ook ga ik maar door; blijf maar dansen, blijf maar werken… Ik heb dan iemand nodig die daar tegen in kan gaan. En het moet een echte man zijn!"

Jurylid Marco Gerris misschien?
Giechelend: "Nou nee… maar volgens mij wordt het tijd om weer verder te repeteren…"

Dat is prima Stefano, stemmen wij zondag om 19.55 gewoon weer af op de live shows van So You Think You Can Dance op RTL5/VTM. Mét Stefano, zónder skinny jeans, maar misschien wel een leuke 'echte man' in het publiek (in boxershort en met roos alstublieft).

Website SYTYCD: Klik hier.
Website Expreszo: Klik hier.

Meer Holebi.info nieuws: Klik hier


Bron: expreszo.nl, lacquemant.wordpress.com - hln.be
Volledige overname van Expreszo - Interview: Astrid Karsten.
Enkele volledige delen overname van lacquemant.wordpress.com/

Dit bericht is gepost op 13 November, 2010 en 6241 keer gelezen.