Wie is er verantwoordelijk voor homofobisch gepest?Zweden: naar aanleiding van de vele meldingen inzake homofobisch gepest op school gingen enkele Zweedse onderzoekers op zoek naar het antwoord op de vraag: wie is verantwoordelijk?

Uit het onderzoek, onder tieners blijkt dat de meesten van mening zijn dat de oorzaak ligt bij zowel de pesters als bij het slachtoffer, en dat het niets te maken heeft met de schoolomgeving.

Sinds een tijdje is er veel te doen rond homofobisch gepest op scholen. Het begon allemaal met de zelfmoord van de Amerikaanse tiener Tyler Clementi, die na homofobisch gepest uit het leven stapte door van een brug te springen, daarna volgde nog vijf andere jongeren die gepest werden zijn voorbeeld.

Na de vele campagnes om homofobisch gepest te voorkomen, komt Zweden met de resultaten van een onderzoek rond pesten op school. Het onderzoek werd gepubliceerd in het journal Child & Youth Care Forum. Aan tieners werd gevraagd wat zij als oorzaak zien van homofobisch gepest.

69 procent van de ondervraagde tieners tussen de 15 en 16 jaar oud stelden dat de oorzaak van het pesten ligt bij de pester zelf die kampt met een laag zelfbeeld en nood heeft aan controle.

Maar 42 procent van de jongeren is van menig dat de slachtoffers zelf de oorzaak zijn, omdat ze er 'anders' uit zien, of omdat ze zich 'anders' gedragen. Verder was 21 procent van mening dat het gepest komt door de druk vanuit de omgeving en 7 procent was van mening dat het komt door de school omgeving.

Eerder kon je bij ons lezen:
Zesde homo tiener zelfmoord in enkele weken tijd.
Hillary Clinton komt op voor holebi-jongeren + filmpje.
1 op 10 tiener jongens en meisjes hebben holebi relatie.
Europees onderzoek: Kledij en geaardheid voornaamste reden tot pesten.holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 15 November, 2010 en 2821 keer gelezen.