Voorhuid van jongens baby's is nuttig voor...
In sommige culturen is het de gewoonte om een jongensbaby te besnijden, maar ook in onze eigen cultuur komt het steeds vaker voor. Soms omdat het gewoon noodzakelijk is, soms omdat de ouders menen dat het hygiŽnischer is.

Feit is nu dat tegenwoordig cellen uit de voorhuid van babyjongens worden gebruikt om huid en bijproducten als collageen te produceren in het labo. Deze worden dan vervolgens gebruikt in antirimpelcrŤmes of bij patiŽnten met brandwonden.

De cellen die in de voorhuid van besneden babyjongens zitten zijn vergelijkbaar met embryonale stamcellen. Dat wil zeggen dat ze niet volledig ontwikkeld zijn en daardoor voor veel meer doeleinden kunnen worden gebruikt dan andere cellen. Dit betekent dan weer dat de fibroblast, de belangrijkste cel van het bindweefsel, gebruikt kan worden om huid, maar ook stoffen als collageen, te cultiveren in het laboratorium. De voorhuid van ťťn besneden jongen kan gedurende tientallen jaren gebruikt worden om duizenden fibroblasten te produceren.

De stof Collageen gebruikt men vaak in antirimpelcrŤmes om de elasticiteit van de huid te stimuleren. Bijvoorbeeld de producten van SkinMedica, de favorieten van Oprah, zijn op basis hiervan gemaakt. Daarnaast blijkt dat veel cosmetica bedrijven vaak duizenden dollars betalen om zo'n voorhuid te bemachtigen, omdat ze kunstmatig gekweekte huid gebruiken voor cosmetische tests. Wat dan weer ten goede komt aan het dierenleed uit dierproeven. Daarnaast maakt dit het ook mogelijk om zieke huid na te bootsen, wat de ontwikkeling helpt van producten voor gevoelige types.

Andere doeleinden waar deze fibroblasten voor gebruikt worden, zijn het kweken van huid voor patiŽnten met brandwonden, zweren en andere open wonden. Deze kunsthuid wordt als een soort verband gelegd op de open wonde om zo te voorkomen dat deze infecteert, waardoor er minder complicaties optreden en patiŽnten minder lang moeten herstellen.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 15 November, 2010 en 4559 keer gelezen.