Homofobe aartsbisschop Léonard geeft homo priester tweede kans.
Rudy Borremans (foto) is een veel besproken figuur binnen de Vlaamse kerk. Anno jaren negentig kwam hij in opspraak omdat hij uit kwam voor zijn homoseksuele geaardheid door openlijk samen te wonen met zijn vriend.

Borremans werd toen voor drie jaar geschorst. In 2008 mocht hij opnieuw aan het werk gaan als pastoor in Everberg en Meerbeek, maar wat later werd hij daar ontslagen, waarna meer dan 1.000 parochianen protesteerden tegen zijn ontslag. De inmiddels 42-jarige Borremans heeft nu goed nieuws.

In Humo vertelt Borremans in het dossier 'Pastoors' dat hij weldra weer een meewerkende parochiepriester wordt. En raad eens wie achter zijn rehabilitatie zit? Niemand minder dan Aartsbisschop Léonard, de man die bekend staan als extreem homofoob en verder ook wat wereld vreemd.

Léonard zei tegen Borremans: 'Ik ben een man van de doctrine van Rome, ik zal er alles aan doen om die te laten respecteren. Maar ik heb ook een hart. Je moet mensen altijd weer een tweede kans geven.

Borremans heeft wel moeten beloven dat hij zich voortaan strikt aan het celibaat zal houden. Wat betekent dat hij in de toekomst zelfstandig en alleen moet gaan wonen en dat hij geen exclusieve relatie mag onderhouden.

Verder zegt Borremans dat hij blij is dat hij een tweede kans krijgt van Léonard. 'Verbazend. Ik weet het er bestaat een ander beeld van hem. Maar in de omgang is hij een warm mens. In het persoonlijke contact veroordeelt noch kwetst hij mensen met wie hij het niet eens is. Voor hem primeert het individu, met zijn sterktes en zwaktes. Ik heb bij hem geen spoor van minachting gevoeld.

De uitspraken over aids door Léonard werden door Borremans ontvangen als een ware verrassing die niet te rijmen was met de persoon die hij had ontmoet. Volgens Borremans stelt Léonard zich anders op in het publiek dan op privé-vlak. 'Want ook al ben ik seksueel anders georiënteerd, hij ontneemt meniet het recht mijn plaats in te nemen in de kerk. En ik denk dat wij die plaats verdienen. De homoseksuele gemeenschap heeft ook behoefte aan begeleiding op scharniermomenten in je leven, er zijn zoveel momenten die om troost en ondersteuning smeken, en de kerk kan die bieden.'

Pedofilie in de kerk. Borremans kreeg de volle laag. 'Ik kreeg brieven waarin homoseksualiteit en pedofilie op één hoop werden geveegd. 'Eerst wil je de kerk kapot maken met je geaardheid, en nu zit je ook nog aan onze kinderen'. Voor sommige mensen was ik de duivel in persoon. Dit alles had te maken dat er in de media een bericht stond over een pedofiele priester die was veroordeeld, waarna er in de pers verscheen R. Borremans veroordeeld tot vijf jaar cel. 'Ik heb toen meteen naar de mensen van het persagentschap Belga gebeld, en gezegd dat Rudy Borremans niet dezelfde is als Robert Borremans. De meeste kranten hebben het godzijdank meteen rechtgezet'. Het gehele interview kan je lezen in Humo van dinsdag 16 november.

Eerder kon je bij ons lezen:
Uitspraken Léonard kunnen leiden tot zelfdoding bij jonge holebi's.
Twee klachten tegen aartsbisschop Léonard voor uitspraken rond holebi's.
Onzin is besmettelijk: çavaria verspreidt ludieke Léonard-affiche.
Hetero holebi & politici in schok door boek Belgische aartsbisschop.

Een greep uit ons overige (HoLeBi & Hetero) nieuws:
‘Hallo, jongens en meisjes’: dat is vragen om problemen...
Het Vlaamse Holebifilmfestival is begonnen + programma en links (tot 26 november)
Wie is er verantwoordelijk voor homofobisch gepest?
Voorhuid van jongens baby's is nuttig voor...
Pascal Smet lanceert onderzoek naar leefsituatie holebi’s, doe mee, (anoniem)
Harm Edens en vriend trotste vaders van dochtertje.
Nederland: Huisuitzetting (homofobische) probleemjongeren werkt.
Homo en lesbische relaties leiden tot geweld en arrestaties.
Melissa Etheridge: 'geen spijt van grote mond'
Nieuw lesbisch boek uit + boek trailer filmpje
Wat doet een heteroman met zijn vrouw als die een vrouw kust?
De winnaar van de Homo Top 100 is... + volledige lijst.
Meer HoLeBi & Hetero nieuws: Klik hier.


Bron: Humo

Dit bericht is gepost op 17 November, 2010 en 4423 keer gelezen.