Paus gaat voor het eerst in tegen oude kerkelijke overtuigingen.Met het volgen van de maatschappelijke evolutie hinkt de Rooms Katholieke Kerk met de Paus voorop al jaren achterop. Verandering is dan ook niet vanzelfsprekend in een wereld van hardnekkige overtuigingen. Maar gisteren deed Paus Benedictus XVI een opmerkelijke uitspraak die indruist tegen de eeuwen oude overtuigingen, maar die misschien wél een eerste stap zijn naar een aanpassing aan deze tijden van de RK Kerk.

'Condooms zijn in bepaalde gevallen acceptabel', aldus Paus Benedictus XVI in zijn boek: 'Light of the World: The Pope, the Church and the Signs of the Times' (Het licht van de wereld: de paus, de kerk en de tekenen des tijds), dat volgende dinsdag uitkomt. 'vooral om het risico op besmetting met het hiv-virus te verminderen'. Historische woorden gezien het feit de Paus nog tot voor kort ten allen tijden tegen het gebruik van condooms was.

Vorig jaar zorgde hij nog voor heel wat opschudding tijdens zijn eerste officiële bezoek aan Afrika, door te stellen dat het gebruik van voorbehoedsmiddelen het aidsprobleem juist verergert. Toen volgde hij nog de officiële lijn van het Vaticaan die elke vorm van contraceptie verboden stelt, behalve onthouding, ook als het zou helpen om seksueel overdraagbare aandoeningen tegen te houden.

In het boek dat weldra verschijnt van de paus staan gesprekken tussen de Duitse journalist Peter Seewald en de 83-jarige paus, en zijn gebasseerd op twintig uur gesprekken tussen de twee. In één interview werd Benedictus gevraagd of de katholieke kerk fundamenteel tegen het gebruik van condooms is. Het antwoord luidde als volgt:

"Natuurlijk zie ik dat niet als een moreel aanvaardbare en echte oplossing. In bepaalde gevallen, als het de bedoeling is om het risico op hiv-besmetting te voorkomen, kan het wel een eerste stap zijn naar een andere, meer menselijke seksualiteit." Om zijn koerswijziging kracht bij te zetten haalde Benedictus het voorbeeld aan van een mannelijke prostitué.

"Condoomgebruik kan gerechtvaardigd zijn in individuele gevallen, bijvoorbeeld wanneer een mannelijke prostituee een condoom gebruikt, wanneer dit wijst op verantwoordelijkheid, op het begrip dat niet alles is toegelaten en dat je niet kan zomaar alles kan doen wat je wil. Dit is echter niet de juiste manier om met de horror van hiv-infectie om te gaan. Condooms alleen zullen het probleem met hiv en aids niet oplossen. Door te focussen op de condooms, wordt seksualiteit banaal, en dat is de reden waarom veel mensen seks niet langer zien als een uiting van liefde maar als een soort van drug."

En als Paus Benedictus nu ook nog: vrouwen in de kerk aanvaard als priester, bisschop, kardinaal... homo's en lesbiennes niet langer beschouwt als derderangs burgers, het celibaat afschaft, pedofielen hard aanpakt, en condooms ten allen tijden toestaat, stromen de kerken misschien weer vol...

'Light of the World: The Pope, the Church and the Signs of the Times' zal in 18 talen verschijnen, en behandelt ook pedofiele priesters, het celibaat en de rol van vrouwen in de kerk. Wordt misschien nog vervolgt...

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 20 November, 2010 en 4396 keer gelezen.