Aidspil getest op homo's kan hiv tot 73% voorkomen bij iedereen.Uit onderzoek blijkt dat een pil die gebruikt wordt om mensen die besmet zijn met het aidsvirus hiv te behandelen, ook kan dienen ter preventie van verdere besmetting. Dat blijkt uit onderzoek dat zopas werd gepubliceerd in het medische vakblad New England Journal of Medicine.

De studie stelt dat wanneer Truvada (een virusremmer) aan mensen wordt gegeven ze minder kans lopen om hiv besmet te raken. De onderzoekers voerden een studie uit onder 2.500 gezonde homo mannen in Peru, Brazilië, Ecuador, Zuid-Afrika, Thailand en de Verenigde Staten, de mannen waren niet seropositief.

Van de proefpersonen die dagelijks een dosis Truvada namen, in combinatie met condooms, advies en andere preventiemaatregelen, bleken 44 procent van hen een kleinere kans te hebben om besmet te raken. De personen die de pillen het trouwst innamen, hadden zelfs 73 procent minder kans op besmetting.

Critici wezen nog voor de studie op de mogelijkheid dat de pillen een vals gevoel van veiligheid zouden geven en dat het zo tot meer risicogedrag zou leiden, maar het omgekeerde blijkt het geval, de proefpersonen hadden minder riskante seks, waardoor de vastgestelde verkleining van de besmettingskans is dus niet alleen aan de antivirale werking van het geneesmiddel te danken, maar ook aan de gedragsverandering.

De praktische toepasbaarheid van de onderzoeksbevindingen kan beperkt worden door de hoge prijs van het geneesmiddel. Truvada kost in de VS tot 14.000 dollar (10.200 euro) per jaar. In sommige arme landen is het (in generische vorm) verkrijgbaar voor één honderdste van dat bedrag.

Truvada is een nieuwe pil die is ontstaan door de combinatie van twee hiv-medicijnen. Nu het middel is getest onder homo's zijn de onderzoekers van mening dat de pil ook kan gebruikt worden voor andere bevolkingsgroepen. Toch is er nog geen reden tot blijheid want nog steeds sterven duizenden mensen aan aids-hiv, en in heel wat landen, waaronder ook België en Nederland is er een ware opmars aan de gang inzake het aantal hiv-besmettingen.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 24 November, 2010 en 3427 keer gelezen.