1 December Wereld Aids Dag, met info, links enz...Op 1 december is het weer Wereld Aids Dag, een moment om stil te staan bij de vele slachtoffers van een ziekte die nog steeds niet te genezen is en waaraan jaarlijks nog velen sterven.

We geven je eerst enkele cijfers Wereldwijd, Belgié en Nederland, gevolgd door korte info wat is aids, hiv, veilig vrijen, oorzaken hiv bij homo's en een oproep van Cavaria (de Vlaamse holebifederatie) en tot slot nog enkele nuttige links.

Wereldwijd krimpt de aidsepidemie traag. Op tien jaar tijd is het aantal gevallen van besmetting door hiv met 20 procent teruggelopen. Jaarlijks zijn er 2,6 miljoen nieuwe besmettingen, tegen 3,1 miljoen tien jaar geleden. In 2009 heeft de ziekte aan 1,8 miljoen mensen het leven gekost, tegen 2,1 miljoen in 2004.

Wereldwijd hetero's:
Over heel de wereld zijn er ongeveer 33,3 miljoen mensen met het aidsvirus, van wie 22,5 miljoen in zwart-Afrika. Sinds de epidemie uitbrak heeft het hiv-virus meer dan 60 miljoen mensen geïnfecteerd en zijn er bijna 30 miljoen overleden aan oorzaken die met het virus te maken hebben. In Afrika kregen afgelopen jaar ruim 1.8 miljoen mensen hiv, wat het totaal op 22.5 miljoen brengt voor alle Afrikanendie besmet zijn met het hiv-virus. In Zuid en Zuid-Oost Azié is 60 procent van de bevolking besmet met het hiv-virus. In Oost-Azié gaat het om 770,000 besmettingen. In Centraal en Zuid-Amerika is 1,4 miljoen besmet en in Noord-Amerika zijn 2,3 miljoen mensen besmet met het hiv-virus.

Drugs: Meer dan 3 miljoen van de 15,9 miljoen injecterende drugsgebruikers in de wereld zijn besmet met het aidsvirus. Dat staat in een rapport van de internationale federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. De seropositieve druggebruikers zij vooral talrijk in China, Maleisië, Rusland, Oekraïne en Vietnam. Bovendien wordt er nog een opwaartse tendens waargenomen in Afrika, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en in de meeste Aziatische regio's, zo staat in het rapport dat verspreid wordt naar aanleiding van wereldaidsdag op 1 december.

Wereldwijd homo's: uit een nieuwe studie blijkt dat het nemen van hiv-medicatie de verspreiding van hiv bij homo's helpt tegen gaan. De studie die zopas werd gepubliceerd in New England Journal of Medicine dat hiv-medicatie zorgt voor een daling van 44 procent hiv-besmettingen onder homo's. De studie gebeurde onder homo's in Peru, Ecuador, Brazilié, Zuid-Afrika, Thailand en de Verenigde Staten.

Bij Belgen wordt 88% van de nieuwe diagnoses gesteld bij mannen. In ruim 8 op de 10 gevallen gebeurde de overdracht waarschijnlijk via homoseksuele contacten. Bij de niet-Belgen wordt 48% van de nieuwe diagnoses bij vrouwen gesteld. Bij hen gebeurde de overdracht voornamelijk via heteroseksueel contact. Bij mannen gebeurde de overdracht in bijna de helft van de gevallen via homoseksuele contacten. In de afgelopen 10 jaar het aantal laattijdige diagnoses gehalveerd (van 36% naar 19%). Die daling is een positieve evolutie. Bij de niet-Belgen is de daling van de laattijdige diagnoses over de afgelopen 10 jaar eerder gematigd (van 40% naar 31%).

Bij niet-Belgen werd in 2009 vaker hiv vastgesteld dan bij Belgen en is het aantal laattijdige diagnoses de afgelopen jaren ook minder gedaald. Van de nieuwe hiv-diagnoses in 2009 is in 70 procent van de gevallen de nationaliteit bekend. Daarvan werden 429 (55%) besmettingen geteld bij mensen die geen Belgische nationaliteit hebben en 347 (45%) bij Belgen.

Nederlanders: Bij 850 homoseksuele mannen is afgelopen jaar hiv vastgesteld, het virus dat tot aids kan leiden. Dat is een groter aantal dan tijdens de piek van de epidemie, begin jaren tachtig. Toen was sprake van naar schatting 800 nieuwe gevallen per jaar. Het aantal mensen dat besmet is met hiv in Nederland blijft groeien. Per 1 juni 2010 waren in Nederland in totaal 13.035 mensen met hiv bekend bij de zorg. Vierendertig procent van de hiv-geïnfecteerden woont in Amsterdam. Naast de 850 besmettingen van homoseksuele mannen is een heel klein deel besmet door gebruik van naalden. De rest bestaat uit hetero's, en dan vooral vrouwen.

Wat is hiv?
Hiv is een virus en kan worden overgedragen wanneer een slijmvlies of de bloedsomloop in aanraking komt met een hiv-besmette lichaamsvloeistof, zoals bloed, sperma, vaginale afscheiding, voorvocht en moedermelk. Overdracht van besmetting kan dus plaatsvinden tijdens anale, vaginale of orale seks, een bloedtransfusie met besmet bloed, het gebruik van besmette injectienaalden, en overdracht van moeder op kind tijdens de zwangerschap, geboorte of door borstvoeding.

Wat is aids?
Het aids-stadium is het stadium van een hiv-infectie waarin het afweersysteem zo verzwakt is dat het lichaam zich niet langer kan verdedigen tegen ziekteverwekkers. Wie aids heeft, krijgt infecties die bij een gezond afweersysteem geen gevaar zouden vormen. Zonder behandeling duurt het gemiddeld 10 jaar voor iemand met hiv in het aidsstadium terechtkomt. Deze periode verschilt van mens tot mens en is onder meer afhankelijk van de kracht van het afweersysteem en het type hiv waarmee iemand geïnfecteerd is.

Behandeling, geen genezing:
Een hiv infectie en aids kunnen niet worden genezen. Wel is behandeling mogelijk. Het voortschrijden van de infectie kan afgeremd worden met behulp van virusremmende medicijnen. Deze medicijnen worden ook wel hiv-remmers of antiretrovirale middelen genoemd.

Veilig vrijen:
- bij vaginale seks: gebruik een condoom en een betrouwbaar anticonceptiemiddel
- bij anale seks: gebruik een condoom en extra glijmiddel (Bij anale seks is de overdracht van het hiv-virus makkelijker, doordat de darmwanden zeer dun en kwetsbaar zijn. Anale seks houdt dus een ernstig risico iin op besmetting, zowel voor de 'actieve' als voor de 'passieve' partner.)
- bij orale seks: let op met sperma, menstruatiebloed, voorvocht en vaginaal vocht in de mond, zeker als je wondjes hebt in je mond
- doe regelmatig een soa-check-up als je wisselende seksuele partners hebt
- doe een hiv- test en een soa-test na een risicocontact (= als je zonder condoom seks hebt gehad)
Meer info kan je onderaan op deze pagina terug vinden bij nuttige links.

Oorzaken hiv-besmettingen bij homo’s
Homomannen vormen voor hiv de grootste risicogroep. Maar zij leveren ook de grootste preventie-inspanningen. Naar schatting 60 % neemt geen enkel risico met hiv, 40% heeft het moeilijk om het vrijen veilig te houden. Meestal gaat het daarbij om sporadisch onveilige contacten, slechts een kleine minderheid neemt geen voorzorgen. Maar ook beperkt risicogedrag leidt tot meer besmettingen.

De belangrijkste oorzaak is wellicht dat er meer mannen met hiv binnen een relatief kleine groep voorkomen. Wanneer veel hiv voorkomt in een relatief kleine groep, is het risico om met hiv in contact te komen veel groter. De doelgroep homomannen heeft meer wisselende contacten dan de heteroseksuele bevolking en hun relaties hebben vaker een meer open karakter. Een minderheid van de doelgroep heeft een zeer grote seksuele activiteit. Ook wordt hiv bij anale seks makkelijker overgedragen.

Een andere oorzaak is het toegenomen aantal besmettingen met seksueel overdraagbare aandoeningen binnen de doelgroep. Iemand met hiv die besmet is met een soa , besmet sneller anderen met hiv. Omgekeerd geldt ook dat iemand met een soa ontvankelijker is voor overdracht van hiv.

De laatste tien jaar is bovendien de context waarin homomannen hun seksualiteit beleven sterk veranderd. Het internet heeft de mogelijkheden voor het leggen van seksuele contacten enorm verhoogd, terwijl het aantal homomannen die drager zijn van hiv, is toegenomen.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 26 November, 2010 en 4592 keer gelezen.