Het leven van holebi's is goed in Leuven.Met een overaanbod aan verenigingen, holebi-vriendelijke cafés en een eigen Holebifilmfestival dat eindigde op 26 november, is het fijn vertoeven in Leuven voor homo's, lesbiennes en biseksuelen (holebi's). Daarbij is de universiteit een pluspunt, zelfs al is ze katholiek.

Recent haalde een homohuwelijk in de gevangenis van Leuven-Centraal nog het nieuws, maar ook op het Leuvense stadhuis geven elk jaar enkele homo en lesbische koppels, zo'n vier procent van alle huwelijken, elkaar het jawoord. Anno 2009 waren dat 25 kopppels van de 572 in totaal, in 2010 tot dusver 18 van de 477.

Holebi's trekken traditioneel vaak naar grotere steden als Leuven. Aan holebifuiven en -cafés, zoals Key West en Bar Rocco, en holebivriendelijke cafés, zoals Kodobar, is er geen gebrek.

'Leuven is een heel verdraagzame stad', zegt Filip Heveraet die Bar Rocco uitbaat. 'Holebiverenigingen zijn bij een hele hoop middenstanders welkom om hun affiches op te hangen. Sommige zijn al jaren actief in de stad, dus de mensen zijn het hier gewoon in het straatbeeld', zegt Heveraet. 'En Will Ferdy zei het nog bij de opening van het Holebifilmfestival. Nadat hij zich jaren geleden net op tv had geout, moest hij optreden in de Leuvense stadsschouwburg. Hij verwachtte boegeroep, maar werd op groot applaus onthaald. Toen al vond hij het een ruimdenkende stad.'

Sinds twee jaar bestaat er in Leuven een Meldpunt discriminatie en in al die tijd zijn er maar bitter weinig klachten van holebi's geweest. Volgens integratieambtenaar Ronny Tielen was er wel eens een vader van een homo die aanstoot nam aan enkele uitspraken van de paus. 'Ik denk dat de mentaliteit in Leuven wel open genoeg is om holebi's een rustig verblijf te gunnen,' aldus Tielen.

Volgens Heveraert van Café Rocoo is die ruimdenkendheid te wijten aan onder andere de aanwezigheid van de universiteit. Want verhalen van vroeger, toen er nog rellen uitbraken wanneer holebi's een affiche gingen ophangen, zijn al lang en definitief voorbij. 'Dat de universiteit katholiek is, heeft geen invloed op haar houding tegenover holebi's. Sommige activiteiten vinden plaats in de lokalen van de KU Leuven en ook de publieke valven mogen we gebruiken.'

De Leuvense holebi's kunnen in hun stad terecht bij tal van verenigingen, elk met hun eigen doelgroep. Zo is er &of, een holebi-jongerengroep. Driekant die zich richt op alleen homo's. Het Labyrint dat zich alleen richt op lesbiennes, en sporters kunnen dan weer terecht bij volleybalploeg Break Out die verder ook nog tal van andere sporten organiseren. En voor homo's die in een heterorelatie zitten is er dan weer Homo en Toch Getrouwd. Al deze groepen zitten samen met nog anderen onder de koepel van het Holebihuis (Roze Huis), dat boven Bar Rocco gevestigd is.

'De koepel is opgericht om uit elkaars vaarwater te blijven en om beter overleg mogelijk te maken', stelt Heveraet. 'Het is nu gemakkelijker om gemeenschappelijke projecten uit de grond te stampen, zoals het filmfestival.' Ook bij de stad zijn ze tevreden met dit roze huis. 'Dat ze elkaar gevonden hebben, maakt de samenwerking met ons en de subsidiëring van de talrijke organisaties iets gemakkelijker. Het maakt de holebiscène volgens mij in Leuven uniek', stelt schepen van Gelijke Kansen Denise Vandevoort (SP.A).

Op zoek naar HoLeBi verenigingen: Klik hier. en kies holebi en transgender organisaties en voor meer kies vaste activiteiten van holebi groepen.


Eerder kon je bij ons lezen:
Twee Belgische moordenaars stappen in het huwelijksbootje in Leuven.
In Aarschot zijn hetero's wél vriendelijk tegen homo's en lesbiennes.

Een greep uit ons overige (HoLeBi & Hetero) nieuws:
Neil Patrick Harris en vriendje trotse vaders van tweeling.
Correctieve verkrachting van lesbische militairen gevraagd.
Vlaams parlement verwerpt officieel uitspraken Léonard over homo's en aids.
John Travolta woedend om homo geruchten
Apple keurt anti holebi app goed.


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 29 November, 2010 en 7350 keer gelezen.