Scholieren en docenten, hetero en holebi, dragen paars tegen homofobie.

Nederland: op 10 december is het Paarse Vrijdag, een dag waarop scholieren en docenten paars dragen als statement tegen homofobie. De dag komt overgewaaid vanuit de Verenigde Staten.

Het idee om paars te dragen als teken tegen homofobie komt uit de VS overgewaaid. Op 20 oktober werd daar zo'n dag georganiseerd om na een golf van zelfmoorden onder holebi-tieners een vuist te maken tegen homofobie. Parallel ging het inmiddels zeer bekende videoproject 'It gets better' van start, waaraan ondertussen al tal van bekende en minder bekende Amerikanen meewerkten.

In Nederland zal de Paarse Vrijdag doorgaan op 10 december. Aan leerlingen en docenten wordt gevraagd om op deze dag zoveel mogelijk paars te dragen. Er zullen ook duizenden paarse polsbandjes en buttons worden uitgedeeld door de GSA's (Gay Straight Alliances).

Nazmul (17), leider van de GSA van het Aldlân College uit Leeuwarden bedacht de actie en zet het groots uit op zijn school. 'We gaan er voor zorgen dat de hele school paars kleurt. Het moet afgelopen zijn met het gepest en getreiter alleen maar omdat je homo of lesbo bent op zoveel scholen. Iedereen moet gewoon zichzelf kunnen zijn'.

Een statement tegen homofobie is op Nederlandse scholen nog hard nodig. 'Zeker de helft van alle leerlingen zegt dat het op hun school niet veilig genoeg is om uit de kast te komen en net zoveel leerlingen zegt een probleem te hebben met openlijke homoseksualiteit', zegt Geert-Jan Edelenbosch, projectleider jongeren en onderwijs bij COC Nederland.

Door paars te dragen op 10 december wordt er stil gestaan bij het feit dat er nog steeds veel zelfmoord voorkomt onder holebi-jongeren, en dit niet alleen in de VS. Ook in Nederland is suïcide onder homo en lesbische jongeren een probleem. De helft van alle homojongeren heeft wel eens aan zelfmoord gedacht en heeft 9 procent van de homo/bi-jongens en 16 procent van de lesbo/bi-meiden heeft wel eens een zelfmoordpoging ondernomen. Dat is vijf keer vaker dan bij heterojongeren.

Er is voor 10 december gekozen omdat dit de Internationale Dag van de Mensenrechten is. De plaatselijke GSA's zullen instaan voor de verdeling van de polsbandjes en buttons. GSA's zijn ook een fenomeen dat is overgewaaid vanuit de VS. Een Gay-Straight Alliance (GSA) is een groep van holebi- en hetero leerlingen die homoseksualiteit zichtbaar en bespreekbaar willen maken op hun school. Meer info over de GSA's in Nederland: Klik hier

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 30 November, 2010 en 3449 keer gelezen.