Bekende Nederlanders komen op voor holebi's in clipje.




Vandaag is het Paarse Vrijdag waarover je eerder bij ons kon lezen. En ook vandaag lanceert het Gay-Straight Alliance-Netwerk (GSA) een videoclip met daarin bekende Nederlandse acteurs en rappers die opkomen voor holebi-jongeren.

Vandaag dragen op meer dan 100 scholen in Nederland leerlingen en docenten paars als statement tegen homofobie. Gay-Straight Alliances zijn clubjes van hetero en holebi leerlingen die samen vechten tegen homodiscriminatie op school. Homofobie is op scholen nog een groot probleem. COC Nederland ondersteunt de Gay-Straight Alliances in Nederland. Paarse Vrijdag is komen overwaaien uit de VS, waar leerlingen paars droegen om stil te staan bij de reeks zelfmoorden onder homo en lesbische jongeren.

In de vandaag gelanceerde videoclip maken bekende nederlanders een statement tegen homofobie. Verschillende rappers doen ook mee in het clipje. 'In de hiphopcultuur heerst nog veel homofobie', zegt Gers (bekend van Broodje Bakpao). Ook Sef en Glen van Flinke namen, Dio en jong talent Monsif keren zich in de clip tegen homodiscriminatie.

Verder doen in de clip ook nog mee: TMF-VJ Veronica, jonge acteurs Gaite Jansen (In therapie), Robert de Hoog (winnaar Gouden Kalf en eerste Nederlander in een Spielberg-film) en Spangas-acteurs Jasper Gottlieb, Talisia Misiedjan en Titia Hoogendoorn mee. De clip is geregisseerd door Sia Hermanides. Eerder maakte Hermanides de bekroonde korte film Suikertrip en werkt momenteel aan de serie Heet Gras waarin een lesbisch meisje de hoofdrol vervult.

Dat een Paarse Vrijdag en een clipje nodig zijn bewijzen de feiten: 1. dat er een toename is in het aantal homofobische gerelateerde aanvallen. 2. dat de helft van alle schoolgaande Nederlanders zeggen zich niet veilig genoeg voelen op school om uit de kast te komen als homo, lesbisch of bi. 3. dat zelfmoord onder holebi-jongeren nog steeds vaak voor komt. De helft van de holebi-jongeren heeft er wel eens aangedacht en 9 procent van de homo en biseksuele jongens en 16 procent van de lesbische en biseksuele meisjes, heeft ooit al eens een zelfmoord poging ondernomen. Dat is tot vijf keer zo vaak als bij heteroseksuele jongeren.

Filmpje: Klik hier.
Info GSA-Nederland: Klik hier

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 10 December, 2010 en 4627 keer gelezen.